5 Νοεμβρίου 2010

Μονόδρομος η εθνική κάλπη, αν το μήνυμα της Κυριακής είναι αρνητικό, δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου


Aθήνα
Aν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μάς πούνε «φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη», τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό, εξηγεί ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό περιοδικό Panorama με τίτλο «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει».


Αν πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της θα κερδίσει όλη η Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός




Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι πριν κάποιους μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρεοκοπία δεν ήταν επιλογή, κατά συνέπεια, έλαβε οδυνηρά, αλλά αναγκαία μέτρα.

Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, στην οποία αναφέρεται ο Ιταλός δημοσιογράφος, Πίνο Μπουοντζιόρνο, ο Γιώργος Παπανδρεόυ, παρατηρεί: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».

Αναφερόμενος στις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, παρατηρεί: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;»

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον. Προτιμά τη λέξη ευθύνη. Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες.

» Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισ. ευρώ.
»Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο.
» Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα μέτρα για τη διαφάνεια, όπως τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, το νέο φορολογικό σύστημα και τον «Καλλικράτη».

Ο δημοσιογράφος ρωτά αν η Κίνα βοήθησε περισσότερο την Ελλάδα από την ΕΕ: «Η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας-ΕΕ.»

Αναφορικά με τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα 'στοπ' στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

» Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους του 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα.»

«Τι βαθμό δίνετε στην ιταλική κυβέρνηση;», ρωτά ο απεσταλμένος του περιοδικού του Μιλάνου».

«Η κυβέρνησή σας μας βοήθησε πάντα. Ήταν πολύ χρήσιμη», αποκρίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφερόμενος, δε, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτει: «Ξέρω ότι ο Τρεμόντι, στο Εcofin εργάστηκε πλάι-πλάι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και η ελληνική κυβέρνηση, έχει, ως σύμβουλο, έναν άλλο Ιταλό πολιτικό ιθύνοντα. Τον πρώην υπουργό θησαυροφυλακίου, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα.»

Τέλος, ο δημοσιογράφος του Panorama, ρωτά τον πρωθυπουργό: «Καταφέρνετε να κοιμάστε;» και ο κ. Παπανδρέου απαντά:

«Ορισμένες νύχτες, ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι τη νύχτα έχει περισσότερη ησυχία.

» Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω τη δύναμη, την επομένη, να κυβερνήσω, με τον καλύτερο τρόπο, τη χώρα μου.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ