Στο επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη μιλούν για «νέο πολιτικό κίνημα», το στίγμα του οποίου θα αποκαλυφθεί τόσο από τη διακήρυξη όσο και από την ιδρυτική ομιλία της πρώην υπουργού.
Στόχος της Ντ. Μπακογιάννη, είναι να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση με απλούς συμβολισμούς που θα αποπνέει την έννοια του «σύγχρονου και του καινούριου» παράλληλα δε, θα βασίζεται στην συμμετοχή του κόσμου που θα παραβρεθεί.
Η Ντόρα Μπακογιάννη προσανατολίζεται αμέσως μετά την ομιλία της να ζητήσει από τοςυ παρευρισκομένους να υπογράψουν τη διακήρυξη, η οποία την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί στον Άρειο Πάγο.
Εκείνη την ημέρα θα παρουσιαστεί το όνομα και το σύμβολο του κόμματος. Επιδίωξη της Ντόρας Μπακογιάννη είναι το όνομα να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λόγο δημιουργίας του νέου κόμματος καθώς και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του.
Τρεις ιδρυτικές δεσμεύσεις
Στη διακήρυξη του νέου κόμματος, θα ξεκαθαρίζεται ότι αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν μέχρι χθες, και οι οποίοι πιστεύουν ότι:
- Η Ελλάδα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
- Η αλλαγή της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι στα δικά μας χέρια και μπορεί να επέλθει μόνο αν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το κράτος και τους θεσμούς.
- «Η Δημοκρατία έχει κόστος». Η δημοκρατική οργάνωση της Πολιτείας αποδίδει μόνο όταν οι πολίτες αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες συμμετέχοντας στις πολιτικές διαδικασίες και συνεισφέροντας στη συλλογική προσπάθεια.
Στη διακήρυξη θα γίνεται σαφές ότι το νέο κόμμα θα έχει καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ταυτότητα, θα επιδιώξει την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους θεσμούς οι πολίτες και θα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συμμετοχής και κατά της αποχής.
Το επιτελείο της πρώην υπουργού εκτιμά ότι την επόμενη Κυριακή στην εκδήλωση στο θέατρο Μπάντμινγκτον θα δώσουν το παρόν πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο