18 Νοεμβρίου 2010

Η βροχή δεν «έσωσε» την τρόικα

Με συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μνημονίου χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι συμμετείχαν χθες με μια δυναμική και εξαιρετικά μαζική πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Την πορεία άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου
Την πορεία άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεσε νωρίς το απόγευμα, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ήταν πιστοί στο ραντεβού τους στο κέντρο της Αθήνας, στις 3 το μεσημέρι. Την πορεία άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, ενώ ακολουθούσαν τα μέλη του «Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974» και οι φοιτητές των τμημάτων του ΕΜΠ.
Αλ.Τζίμας, μαθητής της Γ’ Λυκείου  «Και σήμερα πριν από όλα πρέπει να αγωνιστούμε για την παιδεία μας. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει τίποτε άλλο».
Αλ.Τζίμας, μαθητής της Γ’ Λυκείου

«Και σήμερα πριν από όλα πρέπει να αγωνιστούμε για την παιδεία μας. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει τίποτε άλλο».

Η πολιτική των ΗΠΑ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στο στόχαστρο της συνθηματολογίας των διαδηλωτών, πέρασε φέτος σε δεύτερη μοίρα, δίνοντας τη θέση της στο μνημόνιο και στις επιπτώσεις που αυτό έχει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών. «Τα χρέη, τα χρέη δεν είναι του λαού. Κάτω η τρόικα και το ΔΝΤ», «Ούτε ΔΝΤ ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου, λαέ», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Κάτω η τρόικα και η πλουτοκρατία», «Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ πίνουν το αίμα του λαού» ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που φώναζαν οι συμμετέχοντες στην πορεία.
Στην πορεία, το ειρηνικό πνεύμα της οποίας δεν επισκίασαν τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από το ξεκίνημα και προς το τέλος της, εκφράστηκε επίσης ζωηρό το αίτημα για αναβάθμιση της Παιδείας και επίλυση των προβλημάτων στα πανεπιστήμια. Δεν έλειψαν, επίσης, οι αναφορές στη μνήμη του δολοφονηθέντος μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.
Η πορεία ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το βράδυ, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές από όλα τα μπλογκ σταματούσαν για να φωνάξουν αντιαμερικανικά συνθήματα πριν αποχωρήσουν.
Μαζική σε όγκο και παλμό ήταν η πορεία που έγινε χθες και στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, μέλη κομμάτων, καθώς και φοιτητές κινήθηκαν από την Εγνατία Οδό, όπου ήταν η προσυγκέντρωση, μέσω της Εθνικής Αμύνης και κατέβηκαν στην Τσιμισκή. Στο ύψος του αμερικανικού προξενείου φώναξαν συνθήματα κατά της υπερδύναμης και διαλύθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ οι φοιτητές επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο.
Εγιναν περισσότερες από 20 προσαγωγές και συλλήψειςΣυμπλοκές κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ
Στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας σημειώθηκαν τα σοβαρότερα επεισόδια κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία, κατά την Αστυνομία, πήραν μέρος περίπου 20.000 διαδηλωτές. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε περισσότερες από 20 προσαγωγές και συλλήψεις από τον χώρο των επεισοδίων, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν επ’ αυτοφώρω. Τραυματίστηκε, επίσης, ελαφρά ένα άτομο.
Πριν ξεκινήσει η πορεία είχαν γίνει άλλες 29 προσαγωγές ατόμων, που αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα. Τα επεισόδια στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στο ύψος του ΝΙΜΤΣ, έγιναν όταν ομάδα ατόμων από το μπλοκ των αναρχικών - αντιεξουσιαστών επιτέθηκε εναντίον των ΜΑΤ, χρησιμοποιώντας πέτρες, καπνογόνα, φωτοβολίδες και ξύλα. Παράλληλα, άλλη ομάδα από τον ίδιο χώρο άρχισε να σπάζει βιτρίνες και παρμπρίζ αυτοκινήτων στο ύψος του πάρκου Ελευθερίας.
ΔακρυγόναΟι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και επ’ αυτοφώρω συλλήψεις. Λίγα λεπτά αργότερα άτομα από το ίδιο μπλοκ εκτόξευσαν δύο φωτοβολίδες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Το μπλοκ των αναρχικών - κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τον κόμβο των Αμπελοκήπων. Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στη συμβολή της Μεσογείων με την οδό Φειδιππίδου, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να διασκορπιστούν.
Νωρίς το απόγευμα είχαν σημειωθεί επεισόδια περιορισμένης έκτασης στην οδό Σταδίου, όταν αναρχικοί επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα σε μπλοκ της σπουδαστικής παράταξης ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, και σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος της Κλαυθμώνος. Δύο φωτορεπόρτερ, πάντως, καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν αναίτια επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ότι έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή του ενός. Ενταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη όταν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιτέθηκαν με κοντάρια και σημαίες κατά φοιτητών της ΠΑΣΠ, δύο μέλη της οποίας μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο. Εγιναν 11 προσαγωγές και δύο συλλήψεις.
ΠολυτεχνείοΓαρίφαλα από τον Γιώργο στο μνημείο
Εκατοντάδες πολίτες, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι με ένα λουλούδι στο χέρι, που άφηναν στο μνημείο του ΕΜΠ, τίμησαν χθες την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άφησε λίγα γαρίφαλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και υπογράμμισε στο μήνυμά του ότι «η γενιά μας πάλεψε για να απελευθερωθούμε από μια ξενόφερτη χούντα, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Σήμερα καλούμαστε την ελευθερία μας να τη μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία, φαντασία, καινοτομία».
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία πήραν τον λόγο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.
ΟμιλίεςΜετά τις δύο το μεσημέρι οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και ξεκίνησαν οι ομιλίες. Η αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Αντ. Μοροπούλου, η οποία ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, τόνισε εμφανώς συγκινημένη πως «το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους, δύσκολους κι αντιφατικούς, αλλά ανοιχτούς σήμερα. Ας τους πάρουμε», συμπληρώνοντας ότι «οι νεκροί του δεν θέλουν δάκρυα, θέλουν αγώνα».
Από την πλευρά του ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Γ. Χαρβαλιάς υπογράμμισε ότι «τα μέχρι χθες αυτονόητα, όπως το κοινωνικό κράτος και οι κοινωνικές παροχές, δέχονται σοβαρό πλήγμα». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 Νίκος Τριανταφύλλου, ενώ ακολούθησε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα το προσκλητήριο νεκρών από το μέλος του ΣΦΕΑ Κωνσταντίνα Κούκου και στη συνέχεια ακούστηκε ο ύμνος των πεσόντων του Πολυτεχνείου.