17 Νοεμβρίου 2010

Οργισμένη η Ευρώπη απέναντι στη Merkel

Φουντώνει η οργή σε όλη την Ευρώπη απέναντι στη Γερμανία και τη στάση της Angela Merkel, γράφουν οι Financial Times. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως όταν ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στο γερμανικό σχέδιο για haircuts στα ομόλογα, απλά έλεγε δημοσίως αυτό που άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζητούν στο παρασκήνιο εδώ και εβδομάδες.
Το σχέδιο της Merkel να αναγκάσει τους ιδιώτες επενδυτές να πληρώσουν ένα κομμάτι από το κόστος των ελεγχόμενων χρεοκοπιών που φέρνει στην Ευρωζώνη, δυσαρέστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όμως, η βουτιά των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας έκτοτε φουντώνει αυτή την αρχικά σιωπηλή δυσαρέσκεια. Πολλοί κατηγορούν τη Merkel ότι καταδικάζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια θέση την οποία δεν μπορούν να υπερασπιστούν, προκειμένου να βελτιώσει τη δική της θέση απέναντι στους ψηφοφόρους της.
Ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies μιλά για οργισμένα σχόλια σε τόσο υψηλούς τόνους που δεν μπορούν καν να μεταφερθούν στον Τύπο.
Μάλιστα, η οργή προέρχεται πλέον ακόμα και από χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση, και όχι μόνο από εκείνες που πλήττονται άμεσα από τα σχέδια. Η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, αμφισβητούν τη συμπεριφορά του Βερολίνου.
Ο υπουργός ΕΕ της Πολωνίας, Mikolaj Dowgielewicz είπε στους FT ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να έχουν κάποια συμμετοχή στη διαμόρφωση του σχεδίου, όχι μόνο η Γερμανία. Έκκληση για ενότητα απεύθυνε στους ηγέτες και ο Olli Rehn.
Το δημοσίευμα μεταφέρει πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία ήταν απροετοίμαστη για μια τέτοια οργισμένη απάντηση και έχει αρχίσει να υπαναχωρεί. Ένδειξη αυτής της πρόθεσής της ήταν η ανακοίνωση των 5 υπουργών Οικονομικών της περασμένης εβδομάδας που διαβεβαίωνε ότι τα όποια haircuts θα επιβληθούν μετά το 2013.
Όμως, όπως σημειώνει ο Gros, είναι η δεύτερη φορά που η Merkel προκαλεί αναστάτωση στην Ευρωζώνη επιμένοντας υπερβολικά στην άρνησή της να διασώσει τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη. Για μήνες αρνούνταν να βοηθήσει την Ελλάδα και τελικά υποχώρησε μόνο όταν οι συνθήκες στην αγορά των ομολόγων έγιναν μη διατηρήσιμες.
«Αυτό είναι το θεμελιώδες ελάττωμα στην προσέγγιση της Merkel. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι οι αγορές δεν μοιάζουν με τα πολιτικά συστήματα. Προεξοφλούν πράγματα. Και τα προεξοφλούν με ασάφεια, όχι λογικά», εξηγεί ο Gros.
Πάντως, οι FT διαπιστώνουν ότι παρά τις επικρίσεις, το Βερολίνο σκοπεύει να επιμείνει στο σχέδιο για τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες.