Αθήνα
Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Νωρίτερα προήδρευσε στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μουσείο της Ακρόπολης.«Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.
Επικαλούμενος απόσπασμα της διακήρυξης αρχών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που υιοθετήθηκε στην Στοκχόλμη το 1989, σύμφωνα με το οποίο «στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να διευκολύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, έχοντας παράλληλα πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προωθηθούν οι βασικές αρχές του πλουραλιστικού δημοκρατικού σοσιαλισμού στις διάφορες κοινωνίες», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα ορατή στις προσπάθειες επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να προσεγγίσουμε τα θέματα της Δημοκρατίας έχοντας κατά νου το τι σημαίνει δημοκρατία στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, είναι όμως το ίδιο προφανές για όλους; Υπάρχουν, επομένως, νέες προκλήσεις μπροστά μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνεδρίασης και την εισήγηση που έκανε σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, έφυγε για το Παρίσι, όπου με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση ηγετών της περιοχής για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Το «παρών» αναμένεται να δώσουν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ελήφθη έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 10.30 το πρωί.
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνέχεια των εργασιών του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που περιλαμβάνει δείπνο εργασίας στις 9 το βράδυ.