31 Δεκεμβρίου 2011

Την απελευθέρωση του Εφραίμ ζήτησαν και πάλι διαδηλωτές στη Μόσχα

Στιγμιότυπο από προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόσχα υπέρ του Εφραίμ
 
Μόσχα, Ρωσία
Πικετοφορία διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα την απελευθέρωση του ηγουμένου Εφραίμ πραγματοποίησαν έξω από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας περίπου 100 άτομα.

Στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσικής σοσιαλσυντηρητικής Ένωσης, το Ανθρωπιστικό Κέντρο της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνόδου, το Ίδρυμα του Ανδρέα του Πρωτόκλητου, η Ομοσπονδία των ορθόδοξων τεχνοκρατών, ο Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου, η στρατιωτική - πατριωτική ροκ λέσχη της ενορίας της Συνόδου των Αγίων της Μόσχας και εκπρόσωποι της λέσχης μοτοσικλετιστών «Νυχτερινοί Λύκοι». 

Οι συμμετέχοντες απευθύνθηκαν στην ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας με την παράκληση να υποστηρίξει τον συλληφθέντα αρχιμανδρίτη Εφραίμ. 

Όπως έχουν εξαγγείλει οι διαδηλωτές και το Ίδρυμα του Αγ.Ανδρέου παρόμοια πικετοφορία θα διοργανωθεί το Σάββατο έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίπλα στο Κρεμλίνο. 

Εντωμεταξύ, κατά της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ τάχτηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής (του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας) Μιχαήλ Μάργκελοφ, ο οποίος είπε ότι ενώνει και αυτός τη φωνή του «με τη γενική αγανάκτηση, τα μεγέθη της οποίας θα αναγκάσουν τους Έλληνες δικαστές να επιδείξουν ανθρωπισμό και προσήλωση στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες».

Όπως εκτίμησε ο κ. Μάργκελοφ η κράτηση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ παραβιάζει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι «η σύλληψη ενός ασθενούς ανθρώπου πριν ολοκληρωθεί η δικαστική βάσανος, χωρίς να γίνεται λόγος για τις αντιλήψεις περί ανθρωπισμού, καταργεί όλες τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και έχουμε εδώ να αντιμετωπίσουμε την περιφρόνηση τόσο των κανόνων της ανθρωπιάς, όσο και του σύγχρονου ευρωπαϊκού δικαίου». 

» Είναι πιθανόν αυτές οι ενέργειες να έχουν προκληθεί από την κρίση, η οποία οδήγησε τις ελληνικές Αρχές σε κατάσταση εκνευρισμού», δήλωσε ο Μάργκελοφ στο κρατικό πρακτορείο RIA-Novosti, συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός πως η υπόθεση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ ανατέθηκε σε γυναίκα ανακρίτρια, θα μπορούσε να είναι ένδειξη χλευασμού σε έναν αθωνίτη ιερέα», αν και κατά την προσωπική του γνώμη η άδικη δίωξη θα ενισχύσει το πνεύμα του ηγουμένου.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ