Το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» παρέδωσε στον Πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας.
Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας για τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επιδίωξη του προγράμματος «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» είναι να μπει τέλος στην «αναποφασιστικότητα στην οποία οδήγησαν οι ατέρμονες συζητήσεις κυβερνήσεων κατά το παρελθόν για την αναζήτηση πολιτικών, για την πάταξη της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας».
Προτεραιότητα δίνεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε τομείς αμέσου κινδύνου και υψηλών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η υγεία, οι προμήθειες, το λαθρεμπόριο, η φοροδιαφυγή, οι πολεοδομίες και η δημόσια διοίκηση.
Εμφαση δίνεται ακόμη στην παιδεία, τη διαπαιδαγώγηση «για μια κοινωνία με ηθικό κοινωνικό υπόβαθρο», όπου οι πολίτες θα διαπνέονται από τις αρχές περί δικαίου, καθήκοντος, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και σεβασμού στους νόμους.
Βασικά όργανα για την υλοποίηση του προγράμματος θα είναι:
- Ο Εθνικός Συντονιστής, που υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει τις αρμοδιότητες συντονισμού, εποπτείας και ελέγχου όλων των εμπλεκομένων παραγόντων και των δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
- Διυπουργική Γραμματεία, που αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων.
- Συντονιστική Επιτροπή, την οποία θα αποτελούν οι επικεφαλείς όλων των επισήμων φορέων με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας
- Συμβουλευτικό Σώμα. Θα το αποτελούν εκπρόσωποι από ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
- Περιφερειακή Επιτροπή. Θα αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας.