1 Δεκεμβρίου 2013

Για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Την προηγούμενη Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, η Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια διεξήγαγε, στο χώρο του Oakleigh Grammar, ένα ενημερωτικό σεμινάριο σχετικά με τις βίζες και το Μεταναστευτικό Δίκαιο της Αυστραλίας. Το σεμινάριο απευθυνόταν στους νεοφερμένους Έλληνες ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες καθώς όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.
Ο δικηγόρος Μεταναστευτικού Δικαίου κ. Γιάννης Κότσιφας, μέλος της ομάδας εθελοντών δικηγόρων της Πρόνοιας, συνοδευόμενος από το νεαρό γιο του Ανδρέα, επίσης δικηγόρο, για πάνω από δύο ώρες παρείχε πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς που ισχύουν για τις βίζες, απαντώντας ακούραστα σε όλες τις ερωτήσεις των 30 περίπου ενδιαφερομένων που κατέφθασαν για να ενημερωθούν.Οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους ήταν νέοι οικογενειάρχες που έχουν έρθει πρόσφατα στην Αυστραλία, κατέχουν κάποια προσωρινή βίζα (κατά κύριο λόγο φοιτητική) και ενδιαφέρονται να μάθουν τι δυνατότητες και επιλογές υπάρχουν για την παραμονή τους στην Αυστραλία.
Κάνοντας εδώ μια παρένθεση, να πούμε ότι, δυστυχώς, οι περισσότεροι νεοφερμένοι έρχονται από την Ελλάδα με ελλιπείς και σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικές πληροφορίες για την Αυστραλία, χωρίς σαφή γνώση της μεταναστευτικής της πολιτικής και χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, του συστήματος και της καθημερινής ζωής εδώ. Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα πολλές φορές χάνονται στον κυκεώνα των πληροφοριών που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης. Βρίσκονται λοιπόν σε σύγχυση για το ποια οδό να ακολουθήσουν, ανάλογα πάντα με τις προσωπικές τους περιστάσεις, ώστε να επιτύχουν το πολυπόθητο: την εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής τους στην Αυστραλία. Και επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της στέγης και της εύρεσης εργασίας για να βγάλουν τα προς το ζην και να πληρώσουν τα έξοδα της βίζας, τις σχολές που φοιτούν οι ίδιοι, τα σχολεία των παιδιών τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και πολλά άλλα.
Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και αυτούς που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα αλλά έζησαν ελάχιστα ή καθόλου στην Αυστραλία και που επίσης τώρα αφήνουν την Ελλάδα για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στην Αυστραλία. Αυτοί δεν έχουν το άγχος και τα έξοδα μιας βίζας, και σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από την παραπάνω κατηγορία αφού έχουν τα δικαιώματα του Αυστραλού πολίτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται: επιδόματα από το Centrelink, δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους περίθαλψη και εκπαίδευση, εκπτώσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, στα εισιτήρια και άλλες παροχές που προσφέρονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Δεν γνωρίζουν όμως το σύστημα και τις υπηρεσίες, πολλοί μιλούν λίγα ή καθόλου αγγλικά, και συχνά αντιμετωπίζουν την έλλειψη κατανόησης ή ακόμα και τη σκληρότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που όλο και περισσότερο χάνουν τον κοινωνικό και προνοιακό τους χαρακτήρα. Χρειάζονται λοιπόν κάποιον να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να καταλάβουν και να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και του συστήματος.
Η Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια, αντιλαμβανόμενη από πολύ νωρίς όλα αυτά τα προβλήματα προσαρμογής και εγκατάστασης των συμπατριωτών μας, με το πρώτο κύμα μετανάστευσης που έκανε την εμφάνισή του πριν δύο χρόνια, ξεκίνησε μια έντονη δραστηριότητα με στόχο την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των νέων μεταναστών.
Πρώτο εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η δημιουργία της Δωρεάν Υπηρεσίας Μεταναστευτικού Συμβούλου. Αυτή η υπηρεσία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2012, σε δεκαπενθήμερη βάση, με εθελοντές δικηγόρους Μεταναστευτικού Δικαίου που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και μεγαλοθυμία στο κάλεσμα της Πρόνοιας. Η Πένυ Δημοπούλου, ο Γιάννης Κότσιφας, ο Τζο Ζαΐα, ο Τζον Βραχνάς ήταν οι πρώτοι που στελέχωσαν την υπηρεσία και πρόσφατα η Μαρία Ψυχογιού και ο Φώτης Μπρέγιαννης προστέθηκαν στο δυναμικό της, προσφέροντας πληροφορίες και καθοδήγηση στους ενδιαφερόμενους για ζητήματα βίζας και μετανάστευσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από όσους έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα από την υπηρεσία προκύπτει ότι:
- σχεδόν ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών (με τους άνδρες να προηγούνται με μικρή διαφορά)έχουν ζητήσει μέχρι τώρα τη βοήθεια της Υπηρεσίας Μεταναστευτικού Συμβούλου
- οι μισοί ήταν έγγαμοι ή είχαν ντε φάκτο σχέση
- το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν κάτοχοι τουριστικής βίζας· ακολουθούν δεύτεροι -με ισοβαθμία, οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας και οι Αυστραλοί υπήκοοι που ενδιαφέρονταν για την έκδοση βίζας κυρίως για τον σύντροφό τους ή για κάποιον στενό συγγενή· και τελευταίοι έρχονται, με ποσοστό 6% και κάτω, όσοι βρισκόταν σε καθεστώς μπρίτζινγκ βίζας, βίζας εργασίας ή βίζας χορηγούμενης μέσω σπόνσορα
- το μεγαλύτερο ποσοστό κατείχε χαμηλό επίπεδο αγγλικών ενώ ακολουθούν σε μικρότερο ποσοστό τα άτομα που ήξεραν αρκετά καλά αγγλικά, σε ακόμα μικρότερο ποσοστό όσους δεν γνώριζαν καθόλου αγγλικά, και τελευταίους όσους είχαν πολύ υψηλό επίπεδο αγγλικών
- τα μισά περίπου άτομα δεν είχαν κανένα εισόδημα, ενώ οι υπόλοιποι με ποσοστό λιγότερο από 10% για την κάθε κατηγορία, δούλευαν με μειωμένη απασχόληση, έπαιρναν κάποιο επίδομα από το Centrelink, δούλευαν περιστασιακά, και τελευταίοι, με το χαμηλότερο ποσοστό, έρχονταν όσοι είχαν πλήρη απασχόληση,
Πέρα όμως από αυτούς που χρησιμοποιούν την Υπηρεσία Μεταναστευτικού Συμβούλου,μεγάλος αριθμός νέων μεταναστών εξυπηρετούνται και από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Πρόνοιας οι οποίες εδώ και σαράντα χρόνια, από την ίδρυση του Οργανισμού, βοηθούν και στηρίζουν της παροικίας μας. Οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί, η οικογενειακή σύμβουλος και ο κοινωνικός επιμορφωτής, κάτω από την επίβλεψη και την καθοδήγηση της διευθύντριας του τμήματος οικογενειακών και κοινωνικών υπηρεσιών,ανταποκρίνονται με ζήλο και ευαισθησία στις ανάγκες των νεοφερμένων συμπατριωτών μας για ενημέρωση, υποστήριξη, συμβουλευτική βοήθεια, πρακτική βοήθεια, παραπομπή και διαμεσολάβηση. Από την συμπλήρωση μια αίτησης, το τηλεφώνημα σε μια υπηρεσία, την εξήγηση εγγράφων και οδηγιών ή τη διευκόλυνση πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών, μέχριτην προσέγγιση και αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την ένταξη και την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, την καθημερινή επιβίωση, τη στέγη, την εργασία, τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και τη σωματική και ψυχική υγεία, η Πρόνοια με ευθύνη και σεβασμό στηρίζει και φροντίζει αυτό το νέο κομμάτι της παροικίας μας.
Πείτε μας τις ανάγκες σας: Για μια καλύτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση των αναγκών των νέων μεταναστών, η Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια ανέλαβε να διεξάγει μια έρευνα-δημοσκόπηση με σκοπό να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την προσαρμογή και εγκατάστασή τους. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτή την έρευνα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων με κυβερνητικούς φορείς και θα δημιουργήσουν τη βάση για τη ανάπτυξη μελλοντικών προγραμμάτων και υπηρεσιών υποστήριξης και ανταπόκρισης. Το πρόσφατο αυτό σημαντικό εγχείρημα της Πρόνοιας για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα, υλοποιείται μέσα από ένα εκτενές ερωτηματολόγιοτο οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική μορφή του ερωτηματολογίου είναι δυνατή μέσα από την ιστοσελίδα της Πρόνοιας (http://www.agws.com.au) ενώ το ερωτηματολόγιο διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή.
Σχετικά τώρα με το σεμινάριο της προηγούμενης εβδομάδας να πούμε ότι αυτό ήταν το τέταρτοαπό μια σειρά σεμιναρίων που στοχεύουν στην ενημέρωση των νεοφερμένων συμπατριωτών μας αλλά και στη δημιουργία ενός βήματος επικοινωνίας και ανοικτού διαλόγου. Πριν από αυτό προηγήθηκαν ένα ακόμα σεμινάριο για το μεταναστευτικό με ομιλήτρια τη δικηγόρο κα Πένυ Δημοπούλου, ένα σεμινάριο για τις υπηρεσίες και παροχές του Centrelink (για Αυστραλούς υπηκόους)με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Ιντζιάδη και ένα σεμινάριο με θέμα ‘Παιδί και Μετανάστευση’ από την οικογενειακή σύμβουλο και τον κοινωνικό επιμορφωτή της Πρόνοιας. Πρόκειται να ακολουθήσουν αρκετά ακόμα ενημερωτικά σεμινάρια σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τους οργανισμούς που τις παρέχουν καλύπτοντας θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες την Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια επικοινωνήστε στον αριθμό 9388 9998
Πηγή:Neoskosmos.com