Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
<<Οι «αρμόδιες αρχές» ερευνούν τον οικονομικό απολογισμό των μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού των ετών 2006, 2007, 2008 και 2009 για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών>>. Αυτό δήλωσε χθες Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, για τα θέματα της αρμοδιότητας του. Ο κ. Γεροντόπουλος δεν αποκάλυψε τι προέκυψε από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών. Έσπευσε, όμως, να διευκρινήσει ότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στις “αρμόδιες αρχές”…
Η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο μιας πιθανής δίωξης, σε περιπτώσεις που τυχόν εντοπισθούν οικονομικές ατασθαλίες στην διαχείριση των επιχορηγήσεων του Κράτους προς το ΣΑΕ.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν έγκυροι κύκλοι αναλύοντας τη φράση του κ. Υφυπουργού σύμφωνα με την οποία μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών δεν τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο, αλλά παραπέμφθηκε στις «αρμόδιες αρχές» για τα περαιτέρω… Ακόμη και στην περίπτωση που πρόκειται για διαδικασία “ρουτίνας”, έλεγαν, αν ο έλεγχος από τις “αρμόδιες αρχές” φέρει στην επιφάνεια ενδεχόμενες ατασθαλίες ή τυχόν κακοδιαχείριση ή ο,τιδήποτε άλλο, βέβαιο είναι ότι θα κινηθεί η ποινική διαδικασία…
Ειδικότερα, ο κ. Γεροντόπουλος είπε:
«…Υπήρξε μία συζήτηση για τον έλεγχο των Οικονομικών του ΣΑΕ. Θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ότι τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ υποβάλουν στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού Οικονομικό απολογισμό, συνοδεύμενο από τα νομότυπα παραστατικά στοιχεία (…) Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ελέγχει τη νομιμότητα των δαπανών και την ορθολογιστική οικονομική διαχείρηση (…) οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009 έχουν ολοκληρωθεί και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές.
»Για δε τα έτη μέχρι το 2012, που είναι το τελευταίο έτος που επιχορηγήθηκε το ΣΑΕ, προχωρεί η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου ορκωτού λογιστή ο οποίος θα αναλάβει τον προβλεπόμενο έλεγχο.
»Τα τελευταία χρόνια, η επιχορήγηση του ΣΑΕ είναι ελάχιστη. Παράδειγμα, το 2011 επιχορηγήθηκε με 6049,45 ευρώ. Το 2012 πήρε 197.000 ευρώ, περίπου, και το 2010 είχε πάρει περίπου 550.000 ευρώ».
Το θέμα της επιστολής των διοικητικών υπαλλήλων του ΣΑΕ
Ένα άλλο οικονομικό ζήτημα, που σχολίασε ο κ. Γεροντόπουλος, αφορούσε στην καθυστερημένη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων του ΣΑΕ καθώς και την εκπρόσθεσμη οφειλή των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ευθύνη του Προέδρου και ορισμένων μελών του απερχόμενου Προεδρείου για το γεγονός ότι παραιτήθηκαν (όσοι παραιτήθηκαν) δίχως προηγουμένως να έχουν διευθετήσει τα θέματα λειτουργίας και κλπ. των γραφείων του, ο κ. Γεροντόπουλος είπε, «…για το θέμα έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του κράτους του υπουργείου Εξωτερικών. Μόλις μας δοθεί η απάντηση θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για τη λύση του θέματος»…
Ακόμη στο Νομικό Σύμβουλο έχουν παραπεμφθεί «και τα θέματα διαχείρησης και φύλαξης κινητής περιουσίας του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού, που δημιουργήθηκε από παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Το νέο ΣΑΕ
Γενικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρότεινε τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αναστασιάδη να αναλάβει την προεδρία της Αναθεωρητικής – Οργανωτικής Επιτροπής για το ΣΑΕ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει το ΣΑΕ. Σκιαγραφώντας, μάλιστα, πως σκοπεύει να το αξιοποιήσει, τόνισε:
«Να μεταφέρει τη φωνή της Ομογένειας στην Ελλάδα, αλλά νομίζω και εμείς το χρειαζόμαστε για να μπορεί να ασκεί και την επιρροή του στο εξωτερικό για διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες κσαι την Ελλάδα. Σ΄αυτήν την περίοδο της κρίσης, ένα ισχυρό ΣΑΕ, με ένα ισχυρό προεδρείο του ΣΑΕ θα μας ήταν πιθανότατα χρήσιμο για να μπορέσει να ασκήσει πιέσεις στο εξωτερικό όπου η Ελλάδα το χρειαζότανε. Και για κάποια άλλα θέματα τα οποία είναι ανοιχτά τα εθνικά θέματα και για τα οποία μπορεί να επιρρεάσει τα Κοινοβούλια του εξωτερικού και τις Κυβερνήσεις του εξωτερικού για κάποιες αποφάσεις υπέρ των δικών μας θέσεων».
Κατά τα λοιπά,ο κ. Γεροντόπουλος, τόνισε αρχικά ότι είναι περήφανος για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι αποτελούν την καλή εικόνα της Ελλάδας και ανέφερε ότι, κατά το διάστημα που βρίσκεται στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, σε όσες χώρες μετέβη, έγινε δεκτός θερμά από τους ομογενείς μας και τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεγάλο έργο και το σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία μας στο εξωτερικό είναι πόλος συσπείρωσης των Ελλήνων. Τα Πατριαρχεία μας αποτελούν τα προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού», επεσήμανε ο κ. Υφυπουργός και τόνισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ανέφερε παραδείγματα από τις επισκέψεις του στην Κορέα, την Αρμενία και την Ουγγαρία, όπου λειτουργούν και έδρες Νεοελληνικών Σπουδών και δήλωσε ότι «παρά τη δεδομένη οικονομική κρίση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα ελληνικά σχολεία μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, όπως είπε, και τόνισε τη σημασία συναίνεσης στο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία, δηλώνοντας ότι: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, είτε περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είτε όχι. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα της εκπροσώπησης, αν δηλαδή θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο ΣΑΕ μόνο οι οργανώσεις ή τα φυσικά πρόσωπα ή εάν θα υπάρξει ένας συνδυασμός των δύο. Στόχος μας πάντως είναι να υπάρξει συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα στο θέμα του ΣΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού γενικότερα, και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με ευρύτατη αποδοχή».
Αποσαφήνισε, παράλληλα, ότι βασικός στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία των ετών που λειτουργούσε το ΣΑΕ και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».
Σημείωσε, τέλος, ότι το ΣΑΕ είναι ένα όργανο απόλυτα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό ώστε να μπορεί να επηρεάζει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο και παράλληλα να μεταφέρει τον παλμό, τα προβλήματα και τις απόψεις του Απόδημου Ελληνισμού στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Τέλος, αναφέρθηκε σε Μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας είπε ότι μετά τον Ιούνιο (λόγω προεδρίας της ΕΕ) θα καλέσει τα συντονιστικά Συμβούλια του ΣΑΕ να επισκεφθούν την Επιτροπή και να καταθέσουν τις θέσεις τους. Η Βουλή θα καταβάλει τα έξοδα διαμονής (ξενοδοχεία-φαγητό) στα οποία ζήτησε από τον κ. Γερντόπουλο να συμβάλλει και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η αντιπολίτευση
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων, δεν υποβλήθηκαν ερωτήσεις προς τον κ. Υφυπουργό ούτε έγιναν συγκεκεριμένες προτάσεις.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Τσουκαλάς στην εισήγησή του χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι επιδιώκεται ευρεία συναίνεση της Βουλής για το Νομοσχέδιο και προέβλεψε μάλιστα ότι μπορεί αυτή υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί.
Μίλησαν ακόμη η βουλευτής της ΝΔ κα Γεωργία Μπατσαρά και ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Γεώργιος Κυρίτσης.
Τη συναδρίαση παρακολούθησαν η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Panhellenicpost,gr