Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Μούδιασμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε η δημοσκόπηση της GPO για το Newpost που δημοσιοποιήθηκε χθες και κυριάρχησε στις πολιτικές συζητήσεις και τα media.
Τα δεδομένα της μέτρησης αύξησαν μεν τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου, ωστόσο δεν αποτέλεσαν έκπληξη για το επιτελείο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε και οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους αποτυπώνουν, λίγο έως πολύ, την ίδια εικόνα: έναν ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, χωρίς ωστόσο να αποκτά φορά καθαρής νίκης, πολλούς εκ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚαπογοητευμένος να περνούν στην πλευρά των αναποφάσιστων αλλά να αφήνουν ανοικτή την πόρτα επιστροφής και, φυσικά, τη Χρυσή Αυγή σε ιστορικά υψηλά.
Παρά το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις ότι, δηλαδή, «η δημοσκόπηση είναι η φωτογραφία της στιγμής», στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται πλέον στο σύνολο των μετρήσεων. Άλλοι δε θεωρούν ότι η τάση έχει παγιωθεί και εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε «αντίμετρα» μπορεί να μετατραπεί σε κύμα νίκης για την Κουμουνδούρου.
Ωστόσο, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι και ο ίδιος βέβαιος για την ανατροπή, επιχειρώντας μάλιστα να μεταδώσει την αισιοδοξία στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «διαβάζοντας» τη χθεσινή έρευνα του Newpost, το γεγονός ότι παρά τη σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται ακόμη και των ποσοστών που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν στρέφονται στην Κουμουνδούρου. Κατά τις ίδιες πηγές, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Η πόλωση
Η κυβέρνηση, κι αυτό αφορά τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνουν στους υψηλούς τόνους έναντι της Κουμουνδούρου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η τακτική προκαλεί εντάσεις από μετριοπαθείς στο εσωτερικό της Ν.Δ, στόχος του Μαξίμου είναι να κόψει τη δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την πολυγλωσσία αλλά και τις ακραίες θέσεις στο εσωτερικό του.
Το δίλημμα
Μέσω της πόλωσης, στόχος είναι να δημιουργηθεί το υπέδαφος για την τελική αναμέτρηση της Άνοιξης όπου το δίλημμα θα οριοθετηθεί ως εξής: αφενός η Ν.Δ. και οι «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Το δίλημμα, βέβαια, δεν θα αφορά μόνον στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καθώς, επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει, ως το μόνον ισχυρό κόμμα, να σαρώσει έστω και υπό το βάρος του φόβου τους ψηφοφόρους στο μεσοδιάστημα των δύο κομμάτων, δηλαδή τη βάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η τρόικα
Συστατικό στοιχείο της στρατηγικής είναι η ... εξαφάνιση της τρόικας. Όπως έχει αποκαλύψει το Newpost, στόχος της κυβέρνησης είναι, μετά την επικείμενη αξιολόγηση, η τρόικα των Τόμσεων, Μαζούχ και Μορς να μην... πατήσει το πόδι της στην Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 25ης Μαϊου.
Το πλεόνασμα
Κομβικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει και η επιβεβαίωση, από την eurostat, του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον προσεχή Απρίλιο. Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους (σ.σ. έστω κι αν είναι σαφές ότι απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τις ευρωεκλογές) και, κυρίως, να προχωρήσει στην επιστροφή του 70% του πλεονάσματος, δηλαδή περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ενστόλους. Το ποσό θα διατεθεί σε δύο δόσεις, εκ των οποίων μία προ των εκλογών και η επόμενη μετά.
Η Χρυσή Αυγή
Η διελκυστίνδα μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι μπορεί να απαγορευθεί η δράση της οργάνωσης και εκείνων που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο νομικό κόσμο και στα πολιτικά γραφεία. Ωστόσο, τα ποσοστά της είναι πλέον απειλητικά και έτσι αυξάνονται οι εισηγήσεις προκειμένου η κυβέρνηση να μην αναμείνει τη δικαιοσύνη αλλά να προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση. Πιο πιθανή, πάντως, φαντάζει η εκδοχή να αποκλειστούν από τις εκλογές τα προβεβλημένα και εμπλεκόμενα σε ποινικά κολάσιμες ενέργειες μέλη του κόμματος.
Η ελπίδα
Όλα αυτά συνιστούν τον οδικό χάρτη που προετοιμάζει το Μαξίμου προκειμένου να επιτύχει, αν όχι τη νίκη, τουλάχιστον ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις εκλογές. Δεν λείπουν, πάντως, και όσοι εκτιμούν ότι η εκλογή έχει ήδη κριθεί και το μόνον που παραμένει άγνωστο είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά από τη Ν.Δ. Όσοι, ωστόσο, γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι πέραν της ικανότητάς του στην τακτική, ο Πρωθυπουργός δεν είναι εξ αυτών που εγκαταλείπουν την προσπάθεια αλλά αντιθέτως θα εξαντλήσει και την τελευταία ελπίδα…
newpost.gr