Μόσχα- Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψαν χθες μια προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να περιορίσουν στις 1500 έως 1675 τις πυρηνικές κεφαλές κάθε χώρας και στους 500-1100 τους πυραύλους που είναι σε θέση να φέρουν ατομικές κεφαλές. «Μέσα σε επτά χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ αυτή η συνθήκη, και στο μέλλον, τα όρια για τα στρατηγικά όπλα θα κυμαίνονται μεταξύ 500-1100 για τις μονάδες (πυραύλους) και για τις πυρηνικές κεφαλές που συνδέονται με αυτές μεταξύ 1500-1675», σημειώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι εκτιμήσεις για τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει η κάθε χώρα ποικίλουν. Ωστόσο, το αμερικανικό Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων υπολόγιζε ότι στις αρχές του 2009 οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 2200 επιχειρησιακά λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία περίπου 2.790. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έκρινε χθες ανάρμοστο το να συνδέσει το αμερικανικό σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την μείωση των στρατηγικών οπλοστασίων, δήλωσε όμως ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία με την Μόσχα γι’ αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο. Κατά την πρώτη επίσκεψη του ως πρόεδρος στη Μόσχα, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά κατά της βαλλιστικής απειλής κρατών όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.«Δεν υπάρχει κατά την άποψη μας σενάριο στο οποίο αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα προσφέρει μια οποιαδήποτε προστασία κατά ενός ισχυρού ρωσικού οπλοστασίου», δήλωσε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογο του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
«Υπό αυτήν την έννοια δεν κρίναμε σωστό να συνδέσουμε τις συνομιλίες» για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, όπως θα το ήθελαν οι Ρώσοι, και τις διαπραγματεύσεις εν όψει μιας συνθήκης που θα ακολουθήσει την ιστορική συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Όμως ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι ο Μεντβέντεφ ήταν «πολύ σαφής» για τις ανησυχίες που προκαλεί στην ρωσική πλευρά το αντιπυραυλικό σχέδιο. Επίσης ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με τους Ρώσους κατά της βαλλιστικής απειλής: «πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε αυτού του είδους την συνεννόηση, όμως θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά διότι αυτοί απαιτεί να σπάσουμε τις παλιές υποψίες», τόνισε. Νωρίτερα, σε μία παραδρομή της γλώσσας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απεκάλεσε τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν «πρόεδρο», απηχώντας άθελά του την ευρέως παραδεδεγμένη άποψη πως ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να παραμένει ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Ρωσία.
Ο Πούτιν ναι μεν παρεχώρησε την προεδρία στον προστατευόμενό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και αρκέσθηκε στην υποδεέστερη πρωθυπουργία, αλλά πολλοί αναλυτές επιμένουν πως ο Πούτιν παραμένει εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις στην πολιτική. Η ιδιότυπη τούτη διαρχία στη ρωσική κυβέρνηση αναγκάζει τους ξένους πολιτικούς ηγέτες να δείχνουν ανασφάλεια στο διπλωματικό επίπεδο και στο πρωτόκολλο. Βάσει του πρωτοκόλλου, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Μεντβιέντεφ πριν τη συνεργασία του με τον δεύτερο στην ιεραρχία Πούτιν. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα έδωσε μία προσεκτική απάντηση στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της διαρχίας αυτής, όταν ένας αμερικανός δημοσιογράφος τον ερώτησε ανοικτά «ποιος κάνει κουμάντο εδώ στη Ρωσία;». Εντούτοις λίγα λεπτά αργότερα, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις του Μεντβιέντεφ στο αμφιλεγόμενο αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη, ο Ομπάμα δεν απέφυγε το λάθος: «Υποπτεύομαι πως όταν θα μιλήσω αύριο με τον πρόεδρο..εε.. τον πρωθυπουργό Πούτιν, και εκείνος θα μου πει το ίδιο πράγμα».