10 Ιουνίου 2010

ΠΑΣΟΚ ---Εξασφαλίστηκε η 2η δόση της στήριξης, 9 δισ. ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης και αποδεικνύεται ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας, καθώς ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία με τους εταίρους γίνεται έγκαιρα.

Ανέφερε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010, μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρσι, το έλλειμμα κατά 40% και οι δαπάνες κατά 10%, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 8%.
«Διαψεύδονται έτσι όσοι επένδυαν στην καταστροφή της χώρας μας», τόνισε και σημείωσε πως διαθέτουμε κυβέρνηση που εργάζεται και προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών.
Είπε επίσης πως υπάρχουν πολλά θετικά για την κυβέρνηση τα οποία «δυστυχώς καλύπτονται από εκτεταμένες υποθέσεις, σενάρια και καταστροφολογία» και έφερε ως παράδειγμα το πάγωμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Μίλησε επίσης για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, που προβλέπει έκπτωση 10% σε ειδικές ευπαθείς ομάδες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η μείωση, είπε, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών σε ένα χώρο που υπάρχει κατασπατάληση του χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον τελικό στόχο που είναι να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2010.


Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κας Λούκας Κατσέλη είπε πως η κυβέρνηση δρα συλλογικά και ενιαία και ό,τι αποφασίζεται έχει την έγκριση συλλογικά της κυβέρνησης.
Σχετικά με δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» για το περιεχόμενο του μνημονίου, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι το μνημόνιο αποτελεί δανειακή σύμβαση η οποία, όπως όλες οι δανειακές συμβάσεις, έχει όρους που διασφαλίζουν δανειστές και οφειλέτες.
«Καμία εκχώρηση δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται στο μνημόνιο, είναι ευνόητο όμως ότι αυτοί που μας δανείζουν θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει εγγυήσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Επίσης είπε πως δεν υπάρχει παραχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και σημείωσε πως η νομική άμυνα έχει συγκεκριμένα στάδια και επίπεδα, πολλά από τα οποία δεν απεμπολούνται ακόμα και με τη βούληση και των δύο πλευρών.
«Δεν θα πρέπει να ισοπεδώνουμε και να υπερβάλουμε», είπε.
Σε ό,τι αφορά δημοσκόπηση στο Bloomberg περί χρεοκοπίας της χώρας μας, είπε ότι δεν είναι αυτό κλίμα που επικρατεί διεθνώς και ότι είναι γνωστό πως η αναξιοπιστία της Ελλάδας ήδη έχει αντιστραφεί και αυτό προκύπτει από δηλώσεις ανθρώπων, όπως πχ ο κ. Ο. Ρεν που απέκλεισε την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη.
Σημείωσε δε ότι η δημοσκόπηση έγινε ανάμεσα σε αναλυτές - επενδυτές και «αυτό έχει την αξία του».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτή τη δημοσκόπηση, είπε ότι ο ίδιος δεν μπαίνει σε σκοπιμότητες ή εικασίες και τόνισε ότι υπάρχει η πραγματικότητα η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας.
Μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι το περιεχόμενο του μνημονίου είναι συγκεκριμένο και κάποιοι προσπαθούν να το ερμηνεύσουν κατά το δοκούν, ενώ είναι ακριβές.
Ο νομοθετικός προσδιορισμός αυτών που αναγράφονται θα γίνει, συνέχισε, με τακτικό τρόπο και η κυβέρνηση θα μιλήσει με νομοθετήματα, ενώ επεσήμανε πως γνώμονας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του εισοδήματος των πολιτών.