7 Ιουνίου 2010

Ο νέος εκλογικός νόμος θα σημάνει το τέλος της Μεταπολίτευσης, λέει ο υπουργός Εσωτερικών




Έναν νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι «το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης», με μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες, προαναγγέλλει με αποκλειστική συνέντευξή του στο in.gr ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «Το σχέδιο έχει προετοιμαστεί, αυτό που απομένει να κριθεί είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της δημόσιας συζήτησης» λέει ο κ. Ραγκούσης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νέος νόμος, προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του γερμανικού εκλογικού μοντέλου, θα βάλει τέλος στη διαφθορά και στην απαξίωση της πολιτικής.

Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών συνδέοντάς το με το νέο εκλογικό σύστημα.
Για την υπόθεση Μαντέλη αναφέρει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος έχει αποφασίσει πράγματι να έρθει όλη η αλήθεια στο φως και ότι αυτή τη βούληση απέδειξε ότι την έχει μόνο ο Γ.Παπανδρέου.


Για τον Καλλικράτη λέει ότι θα φέρει περισσότερη διαφάνεια στους δήμους, καθώς δημιουργείται ένα πρωτοφανές πλέγμα εγγύησης για την χρηστή διαχείριση των ΟΤΑ.
Τέλος, εκφράζει την πίστη ότι η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων θα εξαλείψει σκανδαλώδεις υποθέσεις, σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα, όπως το Βατοπαίδι και τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση:
Οι αλλαγές στον χάρτη της χώρας, λόγω του «Καλλικράτη», θα φέρουν αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των βουλευτών; Εξετάζετε το ενδεχόμενο προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα του γερμανικού εκλογικού μοντέλου;


Το πολιτικό μας σύστημα δεν πρόκειται να βγει από τη θεμελιακή κρίση, στην οποία έχει εγκλωβιστεί, αν δεν αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των βουλευτών.
Όποιος θέλει να τελειώνουμε επιτέλους με τα διαλυτικά φαινόμενα του μαύρου πολιτικού χρήματος, όποιος συμφωνεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, στα συστήματα που ξέρουμε όλοι ότι απαιτούν τεράστιες εκλογικές δαπάνες.
Το δίλημμα είναι απλό και ξεκάθαρο: είτε πιστεύουμε ειλικρινά στην ανάγκη να τελειώσουμε με αυτή τη νοσηρή πολιτική κατάσταση που παράγει διαφθορά και οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής ή να συνεχίσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Ο Γ.Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, όλοι μας πήραμε έγκαιρα τις αποφάσεις μας. Ζητήσαμε και λάβαμε την εντολή του ελληνικού λαού για ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αυτή την κατεύθυνση. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί εναντιώνεται σε μια καθολική απαίτηση αλλαγής.


Κι αυτό γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι για να βγούμε από τη σημερινή κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτιά της και όχι να αρκούμαστε στην ενασχόληση με τα συμπτώματά της.