12 Μαΐου 2011

Ρεν: «Eπειγόντως» η ΝΔ να στηρίξει το μνημόνιο

Ρεν: «Eπειγόντως» η ΝΔ να στηρίξει το μνημόνιο


βρυξέλλες 

Αποφασισμένη να συναινέσει στην περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας, αν αυτή κριθεί αναγκαία, δηλώνει από το Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χθες ενώπιον της ευρωβουλής ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της, αλλά και ότι οποιαδήποτε περικοπή του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή.

Παράλληλα ο Φινλανδός Επίτροπος κάλεσε -για πρώτη φορά επισήμως- τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει «κατεπειγόντως» το μνημόνιο, αφού -όπως είπε- δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει άμεσα να σταματήσει η εσωτερική διαμάχη στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η Γερμανίδα καγκελάριος σε ομιλία της σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, δεν απέκλεισε πρόσθετη χρηματοδότηση της Αθήνας ή μία ακόμα ελάφρυνση των όρων δανεισμού. «Χρειάζομαι ωστόσο να αναλύσω τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ πρώτα και δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο προτού γίνουν αυτά. Οτιδήποτε άλλο δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα ή την Ευρώπη» δήλωσε η Α Μέρκελ.

Την ίδια ώρα στο Στρασβούργο, ενώπιον ενός διχασμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι μισοί από τους ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν «την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα» και οι άλλοι μισοί ανέφεραν ότι είναι «άξια της τύχης της», ο Επίτροπος Ολι Ρεν εξηγούσε για ποιους λόγους οποιαδήποτε περικοπή του ελληνικού δημόσιου χρέους θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή.

Ειδικότερα ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά του κρατικά ομόλογα της τάξεως των 48 δις ευρώ θα κατέρρεαν, ότι θα προχωρούσαν σε πάγωμα των καταθέσεων και ότι η ελληνική οικονομία θα καταδικαζόταν για πολλά χρόνια σε βαθειά ύφεση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη οι επιπτώσεις θα ήταν επίσης βαρύτατες, ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι χώρες όπως το Βέλγιο κατάφεραν κατά το παρελθόν να έχουν επί σειρά ετών πλεονάσματα και συνεπώς θα μπορούσε η Ελλάδα να τις μιμηθεί.

Ο Φινλανδός Επίτροπος τόνισε επίσης ότι θα πρέπει κατεπειγόντως να τεθεί τέλος στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στην Ελλάδα και να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» από αυτή του μνημονίου.

Είναι θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης, είναι θέμα αξιοπιστίας του ελληνικού λαού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Πορτογαλίας κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην εφαρμογή του μνημονίου. Κάτι που άλλωστε έθεσε ως όρο η τρόϊκα στη Λισαβόνα για να εγκρίνει τα δάνεια.