12 Μαΐου 2011

«Non Paper» υπουργείου Οικονομικών: Στα 36 δισ. ευρώ το έλλειμμα από τις «γαλάζιες» προτάσεις

«Non Paper» υπουργείου Οικονομικών: Στα 36 δισ. ευρώ το έλλειμμα από τις «γαλάζιες» προτάσεις


Αθήνα
Κατά 11,8 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθεί το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο αν εφαρμοστούν οι «γαλάζιες» προτάσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό λέει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο 7 ώρες μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας διένειμε ανεπίσημα (Νon Paper) έγγραφο με το κοστολόγιο των μέτρων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων του υπουργού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που εστάλη πριν λίγο στα δημοσιογραφικά γραφεία, «ο κ. Σαμαράς στο «Ζάππειο ΙΙ» παρουσίασε ένα πρόγραμμα που επαναφέρει το έλλειμμα στο ύψος που το άφησε ο κ. Καραμανλής το 2009, δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ».

Το έγγραφο περιλαμβάνει έναν περιεκτικό πίνακα που κοστολογεί ένα – ένα τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα από την ενιαία φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% το κράτος θα χάσει έσοδα μέσα σε ένα χρόνο 1 δισ. ευρώ ενώ από τη φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο συντελεστή οι απώλειες εσόδων θα διαμορφωθούν σε 2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% που είναι σήμερα για ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ στο 40% και κατά 4 δισ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ στο 19% από το 23% σήμερα (υψηλή κατηγορία), στο 9% από το 13% (μεσαία κατηγορία) και 4,5% από 5,5% σήμερα (χαμηλή κατηγορία).

Από την προτεινόμενη μείωση στον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα θα επιβαρυνθεί το έλλειμμα μέσα σε μία διετία κατά 850 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών το έλλειμμα θα αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 3,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στην αύξηση του ελλείμματος κατά 1,2 δις. ευρώ θα οδηγήσει η επιδότηση κατά δύο μονάδες του επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 1,5 δις. ευρώ από την επαναφορά των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους στην προ του μνημονίου κατάσταση και κατά 1,65 δισ. ευρώ από άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Από την άλλη, στη μείωση του ελλείμματος κατά 1,5 δισ. ευρώ θα οδηγήσει η είσπραξη από τη μονιμοποίηση των αυθαιρέτων, κατά 1,35 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά 800 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 1,6 δισ. ευρώ από έσοδα που θα προέλθουν από τη ρευστότητα της οικονομίας.