30 Οκτωβρίου 2014

Νέα ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο με ελληνική φρεγάτα και υποβρύχιο

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
Αναβαθμίζεται ποιοτικά η ήδη υπάρχουσα παρουσία του Ελληνικού Στόλου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαιτέρως στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητος σε αυτήν με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου “Barbaros”, των δύο υποστηρικτικών ερευνητικών σκαφών, καθώς και της φρεγάτας και του υποβρυχίου, που το συνοδεύουν σε αυτές τις «βόλτες» του στα «οικόπεδα Νο.1», «Νο.2», Νο.3» και «Νο.9» της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ήδη
στην περιοχή, με έδρα την Κύπρο, επιχειρεί η πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΛΟΥΔΗΣ» στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL του ΟΗΕ έξω από τις ακτές του Λιβάνου, η οποία όπως ανακοινώθηκε σήμερα πρόκειται το προσεχές διάστημα να αντικατασταθεί από μία φρεγάτα του Στόλου. Η αντικατάσταση αυτή, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος «ήταν προγραμματισμένη από καιρό και είχε υπογραφεί εδώ και βδομάδες από τον ίδιο», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει αυτό να συγχέεται με τις τωρινές προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας στην περιοχή».
Επίσης λίαν συντόμως, την επόμενη εβδομάδα, στην ευρύτερη περιοχή πρόκειται να αποσταλεί το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» (S-113) και να επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής επιχειρήσεως “Active Endeavour”. Στην επιχείρηση αυτή η ελληνική παρουσία δεν είναι συνεχής αλλά «εκ περιτροπής» και όποτε το αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση,, κάτι που – προφανώς – κρίθηκε τώρα, σε συνδυασμό με όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.
Από επιχειρησιακής πλευράς, η αναβαθμισμένη αυτή ναυτική παρουσία του Ελληνικού Στόλου στην περιοχή από μόνη της σημαίνει πολλά. Γιατί μπορεί μεν τα δύο σκάφη (πυραυλάκατος και υποβρύχιο τώρα, και φρεγάτα με υποβρύχιο σε λίγο καιρό) να τελούν υπό συμμαχικές διοικήσεις στο πλαίσιο αντίστοιχων υποχρεώσεων της χώρας, όμως αυτά ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιχειρήσουν και να λειτουργήσουν υπό ελληνικό επιχειρησιακό «καπέλο», αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η φρεγάτα έχει τα οπλικά και ανιχνευτικά συστήματα (αισθητήρες) για την ανίχνευση και εντοπισμό στόχων στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτήν, ενώ το υποβρύχιο από μόνο του αποτελεί το καλύτερο επιθετικό όπλο στη θάλασσα, καθώς μπορεί να «μολύνει» περιοχές με την παρουσία του, όντας «αθέατο», ενώ δεν πρέπει να παραγνωριστεί – αν και για ευνόητους λόγους δεν τονίζεται κιόλας – ότι στην συνοδεία της μιας φρεγάτας και του ενός υποβρυχίου του “Barbaros”,η Ελλάδα «απαντά» ακριβώς με την ίδια ποιότητα και ποσότητα.
inews,.gr