11 Οκτωβρίου 2014

η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης



Λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δείτε τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σαμαράς: «Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την απαραίτητη σταθερότητα»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, και υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. 

Πάντως, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί».
 
Ξεκινώντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα τον χαρακτήρισε «μικρό Ναπολέοντα» για τα όσα είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι αυτά είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. «Δεν καταφέρνετε όμως να τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιός πότε δεν κάνετε κουβέντα. Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους» πρόσθεσε. 
 
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείται στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα».  
 
Τέλος αναφέρθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο του Mega φέρνοντάς τον ως παράδειγμα δημοσιογράφου που έχει στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές και ανάδειξη ΠτΔ από την επόμενη Βουλή με ευρύτατη συναίνεση, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
 
«Ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας αλλά θα διαπιστώσετε, απόψε, ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν θα την έχετε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως αυτή η πολύμηνη παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι  προς το συμφέρον της χώρας, ζητώντας εκλογές.
 
«Πως θα διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητήστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης σας» είπε κάνοντας αναφορά και στις προτάσεις που έχουν ακουστεί για κυβέρνηση εθνικού σκοπού.
 
Όπως είπε, η πρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης  κατέληξε σε πρόταση μομφής κατά της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόλυτη ταύτιση με τις επιταγές των δανειστών.
 
Καταλήγοντας, τόνισε πως όποια συμφωνία συνάψει η κυβέρνηση τώρα δεν θα αναγνωριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός γίνει κυβέρνηση.
 
«Μετά τις ευρωεκλογές ζητήσαμε στις μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνετε υπόψη και τη θέση του πρώτου κόμματος. Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Το λέω ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας», είπε καταλήγοντας.

Βενιζέλος: Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη υπευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Επίθεση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και χωρίς να αποκλήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο ανέφερε επί της ουσίας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη υπευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής. Αναφερόμενος ωστόσο στο ίδιο θέμα (σ.σ της προεδρικής εκλογής) τόνισε ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς. Δεν θεωρείται δεδομένη η πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης σε όλα, κατά τον ίδιο, θετικά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όπως στην έναρξη των προσλήψεων, στην ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το έλλειμμα, που όπως είπε, είναι μικρότερο από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.


Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά από εκλογές πρότεινε ο Καμμένος 

Πολύ υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξόφθαλμα ψεύδη σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ζήτησε και εξεταστική για το πώς μπήκε η χώρα στο πρώτο πρόγραμμα.

Έκανε λόγο για σωρεία «φωτογραφικών» τροπολογιών που βόλευαν «ημέτερους» επιχειρηματίες, ενώ κατέθεσε και τα σχετικά ΦΕΚ, προς απόδειξη των λόγων του.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι οι κινήσεις αντίστασης της κυβέρνησης στους δανειστές, είναι θεατρικές. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κρατούμενοι στην πολιτική που οι ίδιοι έχουν υπογράψει» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα χρέη των δύο κομμάτων αλλά και στα χρέη των μεγάλων ομίλων ΜΜΕ και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει» και η λύση είναι εκλογές και κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο «τη διαγραφή του χρέους, τη βίαια μείωση της φορολογίας κάτω από τα επίπεδα των γειτονικών χωρών και τη διασφάλιση των εθνικών θεμάτων, τη λύση του προβλήματος της «λαθρομετανάστευσης» και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε πως μόνη λύση είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα συμφωνήσει στην αλλαγή 

Αλλαγή κυβέρνησης ζήτησε ο Κουβέλης

Την αλλαγή κυβέρνησης ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αναφέροντας ότι η σημερινή δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική.

«Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Και βέβαια, η πολιτική σταθερότητα  δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση.»

Ο ίδιος ζήτησε εθνική συνεννόηση για το χρέος αλλά και δημιουργία συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

 «Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους.  Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς, δεν επενδύουμε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Πρέπει όμως  να μπει ένα τέλος σε μια πολιτική που, με στόχο την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, μειώνει τα εισοδήματα, απομυζά την πραγματική οικονομία και αντιφάσκει με τον στόχο της ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
ολιτικής και θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Παπαρήγα προς ΣΥΡΙΖΑ: Όσα υπόσχεστε είναι σαν την άχνη στους κουραμπιέδες

Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Τρομοκρατείτε τον κόσμο, γιατί τρέμετε τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε προς την κυβέρνηση, για να γυρίσει προς την αξιωματική αντιπολίτευση και να χαρακτηρίσει το πρόγραμμά της «χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις» και να προσθέσει:

«Όλα αυτά που υπόσχεστε είναι σαν την άχνη στους κουραμπιέδες. Αν την τινάξεις, θα φύγει […] Πήρατε 2,5 εκατ ψήφους. Με 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους θα έπρεπε να είναι κυψέλες τα συνδικάτα, τα κινήματα να σφύζουν από ζωή. Πού πήγαν; Γιατί; Γιατί λέτε να τα ανατρέψουμε όλα για την κάλπη. Αν ήταν να συγκρουστείτε, θα έπρεπε να έχετε προετοιμάσει τον κόσμο στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, όχι μόνο στην κάλπη. Τι θα κάνετε; Χάπενινγκ στην πλατεία Συντάγματος; Δεν γίνεται έτσι».
ΠΟΝΤΙΚΙ