7 Ιανουαρίου 2015

Η δραχμή γονατίζει το ευρώ – Έρχεται απόλυτη ισοτιμία με δολάριο

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Σε αρνητικό ρεκόρ 9 ετών βρίσκεται το ευρώ με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στα 1,18910, ενώ αναλυτές περιμένουν ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο εξαιτίας των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η εξασθένηση του ευρώ ικανοποιεί τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους εξαγωγείς της ευρωζώνης. Ένα αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, κρύβει και σοβαρούς κινδύνους.
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώθηκε χθες στο 1,19 –που είναι χαμηλότερη τιμή της τελευταίας εννιαετίας, ενώ σήμερα έπεσε ακόμα πιο κάτω στα 1,18910
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διανύει τους τελευταίους μήνες σταθερά πτωτική πορεία. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώθηκε χθες στο 1,19 –που είναι χαμηλότερη τιμή της τελευταίας εννιαετίας, ενώ σήμερα έπεσε ακόμα πιο κάτω στα 1,18910.
ενδέχεται το ευρώ να κινηθεί προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. Τη στιγμή που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ποντάρει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Όπως επισημαίνει στην DW ο Στέφαν Σνάιντερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, «μάλιστα, μεσοπρόθεσμα, τα επόμενα χρόνια, οι συνάδελφοι εκτιμούν ενδέχεται το ευρώ να κινηθεί προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο».
τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές σημάνει τη ρήξη με τους δανειστές της χώρας
Ο Στέφαν Σνάιντερ επιχειρεί να διασκεδάσει του φόβους επισημαίνοντας ότι ένα πιο αδύναμο ευρώ θα κάνει ελκυστικότερες τις αγορές από την Ευρώπη, με σημαντικό όφελος για τις εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα γίνουν ανταγωνιστικότερες και έναντι της Ιαπωνίας, η οποία υποτίμησε αισθητά το νόμισμά της τα προηγούμενα χρόνια.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προβεί σε εκτεταμένη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτές οι εικασίες τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ εξίσου με τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές σημάνει τη ρήξη με τους δανειστές της χώρας.
Η συζήτηση περί “Grexit” πιέζει το ευρώ
Όπως εκτιμά ο Φόλκερ Χελμάιερ, επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank, «η συζήτηση για την Ελλάδα έχει ουσιαστική σημασία και αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα σενάρια κυκλοφορούν αυτή την ώρα στις χρηματαγορές. Αυτό ταιριάζει και στα σχέδια του κ. Ντράγκι. Επιδιώκεται ένα πιο αδύναμο ευρώ, ώστε να επιδράσει θετικά στην οικονομία, ειδικά των χωρών της νότιας Ευρώπης».
όσοι ταξιδεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εισαγωγές προϊόντων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ασία, γίνονται αισθητά ακριβότερες
Σε κάθε περίπτωση, η εξασθένηση του ευρώ δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εισαγωγές προϊόντων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ασία, γίνονται αισθητά ακριβότερες, ενώ και οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη υφίστανται απώλειες.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τον χρηματοοικονομικό αναλυτή Κρίστοφ Τσβέρμαν. Όπως δήλωσε στην DW, «θα δούμε το ευρώ να πέφτει πολύ ταχύτερα απ’ όσο θα ήθελε κανείς. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα μία νέα ευρωκρίση πολύ απλά επειδή χάνεται μεγάλο μερίδιο εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ευρώπη».