7 Ιανουαρίου 2015

Ρυθμιστής των εκλογών ο Γ. Παπανδρέου;

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Published on: Jan 7, 2015 @ 0:14
Η αναγελία της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ (Κίνηση Δημοκρατών Σοσιαλιστών) του Γιώργου Παπανδρέου σχολιάστηκε από τους Financial Times ως ένα πολιτικό γεγονός που θα αποβεί “ρυθμιστής των εκλογών αυτών”.
Πρόκειται για μία αυθαίρετη ερμηνεία; Μεγάλες εφημερίδες συνήθως τεκμηριώνουν τις θέσεις τους.
Πάντως ό,τι δεν έκαναν οι F.T.  το έπραξε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που έφθασαν στην ΡΗΡ, μία εταιρία Ερευνών, η οποία, προχώρησε σε μία “βαθειά μελέτη” του εκλογικού σώματος,  αμέσως μετά το δημοσίευμα των Financial Times και μέχρι χθες Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2015.
Τα ευρήματά τους τα χρησιμοποιούν για να αναλύσουν το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα :
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ΚΙΔΗΣΟ καταγράφει δύναμη 8,2%.  Από το ποσοστό αυτό, το 2,5%-3,5% το παίρνει από το ΣΥΡΙΖΑ (που διατηρεί την πρωτιά με +2,8% από τη Νέα Δημοκρατία). Ένα άλλο ποσοστό 2% το παίρνει -κατά την έρευνα- από το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, ενώ 0,65% λαμβάνει από τη ΝΔ του κ. Σαμαρά και 0,50 από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου.
Από το ίδιο ποσοστό του ΚΙΔΗΣΟ, ένα 5% δηλώνει πως δεν θα αλλάξει γνώμη με τίποτα, μέχρι τις κάλπες.
Άλλα αξιοσημείωτα ποσοστά αφορούν στην τάση του εκλογικού σώματος κατά Περιφέρεια. Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, στην Κρήτη, ποσοστό 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα ψηφίσει Γιώργο Παπανδρέου. Στη Μακεδονία ποσοστό 70% -που στη Θεσσαλονίκη μειώνεται σε 60%- δηλώνει ότι προκρίνει το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο, ενώ στα νησιά ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να προσελκύει το 70% των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.
Από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που -κατά την έρευνα- ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 15% του εκλογικού σώματος, το Κίνημα του κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι  λαμβάνει ένα ποσοστό κατ’ αναλογία με το υπόλοιπο ποσοστό του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την  “Βαθειά Ανάλυση”, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί γρήγορα, προκύπτει ότι το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου έχει αποκτήσει μία δυναμική η οποία,  αν δεν συμβούν ανατρεπτικά γεγονότα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, μπορεί θεωρητικά να του εξασφαλίσει εκλογικό ποσοστό της τάξεως του 15% με μία-δύο μονάδες πάνω-κάτω.
Με δεδομένο δε ότι οι αναλυτές δίνουν έναν 3,5% στην πιθανότητα λάθους,  οι προοπτικές το ΚΙΔΗΣΟ να γίνει πράγματι ρυθμιστής των εκλογών ίσως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.