19 Ιανουαρίου 2015

Πέθανε η ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Ομάρ Σαρίφ, Φάτεν Χαμάμα


Πέθανε η ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Ομάρ Σαρίφ, Φάτεν Χαμάμα
Κάιρο, Αίγυπτος
Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 83 ετών η αιγύπτια ηθοποιός, Φάτεν Χαμάμα, σημαντική μορφή του αραβικού κινηματογράφου και πρώην σύζυγος του διάσημου ηθοποιού Ομάρ Σαρίφ.

Ο γιος της, Τάρεκ Σαρίφ, καρπός του γάμου της με τον Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος ανακοίνωσε τον θάνατό της, δεν διευκρίνισε την αιτία. Ωστόσο, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε πως «η μεγάλη κυρία της αραβικής οθόνης», όπως είχε χαρακτηριστεί, υπέφερε «από ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας που προκάλεσε τον θάνατό της».

Σύμφωνα με το Mena, «εδώ και πολλές εβδομάδες είχε ένα πρόβλημα υγείας που κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά της στο νοσοκομείο» προτού επιστρέψει στη συνέχεια στην οικία της.

Η Χαμάμα δεν ήταν ακόμη δέκα ετών όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στον κινηματογράφο. Έπαιξε σε τουλάχιστον 100 ταινίες και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους αιγύπτιους σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Γιούσεφ Σαχίν.

Συμπρωταγωνίστησε πολλές φορές με τον πρώην σύζυγό της Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ προκειμένου να την παντρευτεί. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο στη συνέχεια, ενώ ο ηθοποιός, που ήταν ήδη διάσημος στην Αίγυπτο, ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ.

Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Ομάρ Σαρίφ να τη χαρακτηρίζει ως τον μοναδικό έρωτα της ζωής του.

Η σταδιοδρομία της Φάτεν Χαμάμα, μίας από τις φυσιογνωμίες της χρυσής εποχής του αιγυπτιακού κινηματογράφου, έφθασε στο απόγειό της μεταξύ των ετών 1950-1970.

Έπαιξε εξίσου καλά τόσο σε ρομαντικές κωμωδίες,, όσο και σε στρατευμένες ταινίες, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και καταγγέλλοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό