10 Ιανουαρίου 2015

Οχι σε «κούρεμα», ναι σε Grexit

Η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, θέλει η καγκελάριος Μέρκελ να μην προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.

Εξι στους δέκα Γερμανούς επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν η χώρα δεν προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού κρατικού πρακτορείου ARD. Συγκεκριμένα, το 61% όσων απάντησαν στην έρευνα δήλωσε ότι θέλει να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αν δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της, όπως έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα της χρηματοοικονομικής βοήθειας που έχει λάβει. Επίσης το 53% εκτιμά ότι μια Grexit θα ήταν πολύ λιγότερο δραματική σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, ενώ η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι αντίθετη σε περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Επιπλέον, το 68% αντιτάσσεται στη διαγραφή του ελληνικού χρέους και μόλις το 28% το κρίνει ως μια επιλογή που θα βοηθούσε την ανάκαμψη στην ταλαιπωρημένη από την κρίση χώρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 8 στους 10 Γερμανούς θέλουν από το Βερολίνο να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να παραμείνει στον δρόμο της λιτότητας, ενώ το 61% φοβάται πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επαναληφθεί.
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της Μέρκελ». Οι διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου από το Λονδίνο ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής του Βερολίνου έναντι της Αθήνας «αποτελούν τη λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για να φέρει τους Ελληνες στον δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στρατηγική που κινδυνεύει εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές», γράφει η εφημερίδα. Αρα, συμπεραίνει, η συνέπεια τυχόν αθέτησης των υποχρεώσεων της Αθήνας θα ήταν η διακοπή κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα και έξοδός της από την Ευρωζώνη. Ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξαρχής λανθασμένη».

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται και δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Φύγετε εάν πρέπει». Η οικονομική επιθεώρηση αναφέρει ότι «μια μικρή μειονότητα στη συντηρητική ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης επιμένει να αναφέρεται σε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Ο λόγος είναι ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σωστά μέτρα την ύφεση, ενώ η Ισπανία, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, πραγματοποιεί «βήματα προόδου» και η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ταμείο χρηματοδότησης, ενώ «οι γερμανικές τράπεζες και οι λοιποί επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος».
kathimerini.gr/798842/article/epikairothta/politikh/oxi-se-koyrema-nai-se-grexit
Έντυπη