8 Μαρτίου 2016

Οι Τούρκοι τα λεφτά κι εμείς τους πρόσφυγες !«Τελικά οι Τούρκοι πήραν τα λεφτά κι εμείς πήραμε τους πρόσφυγες !» Αυτό ήταν το πικρό σχόλιο έμπειρου διπλωμάτη για τις χθεσινές διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία είναι ο μεγάλος νικητής της χθεσινής μέρας και η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της!

Από τον Οκτώβριο κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την στάση "ανοιχτών συνόρων " που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος το 2016 εάν οι Ευρωπαίοι (και οι Βαλκάνιοι γείτονές μας) αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορα τους γυρνώντας την πλάτη στις ανθρωπιστικές φωνές της Αθήνας.

Μετά τις χθεσινές συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο εγκλωβισμός αυτός πρέπει να θεωρείται δεδομένος αφού όσοι ασχολούνται με το προσφυγικό περιμένουν ακόμη και μέσα στον Μάρτιο το τσουνάμι των προσφύγων να ξεπεράσει τις 100.000 - 150.000 άτομα ακόμη κι αν μακροπρόθεσμα ελπίζεται με τη βοήθεια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ να υπάρξει μείωση των ροών!

Δυστυχώς,όμως, ακόμη και σήμερα η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να απορρίπτει ή να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι κατά εκατομμύρια στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο,ότι το πέρασμα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε καλύτερες μέρες ενώ αντίθετα μπορεί να στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό της αδυναμίας ή της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα αυστηρότητας ήταν οι δηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τούσκ και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Προσέξτε τη διαφορά των δηλώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Πολωνός κ. Τουσκ έδωσε σαφή προειδοποίηση προς τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην περάσουν στην Ευρώπη. «Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας».Για να προσθέσει - εμμέσως πλην σαφώς - ότι τα σύνορα είναι κλειστά: «Η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα τράνζιτ» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας αφού μίλησε για τις υποχρεώσεις τις Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα επέμεινε στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων χωρίς να κάνει σαφές ότι η δίοδος προς την Ευρώπη κλείνει και κανείς δεν πρέπει να αποτολμήσει το πέρασμα του Αιγαίου:

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσουμε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Αφορά το καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς όμως ο πολιτισμός κάποιων άλλων εταίρων είναι διαφορετικός" είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ.Τσίπρας έδωσε ένα μάθημα ευαισθησίας στον κ. Τούσκ και την υπόλοιπη Ευρώπη ελπίζοντας,βεβαίως, να φορτώσει το κύριο βάρος της ανθρωπιάς του στους πλούσιους του Βορρά. Συνεχίζοντας,δηλαδή, στην φαντασιακή γραμμή της "κυρίας Τασίας" που κλείνοντας πριν από ένα χρόνο την Αμυγδαλέζα πανηγύριζε ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ίδιο και το αυτό και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα για να λιαστούν λίγο στις πλατείες και να εξαφανιστούν στη συνέχεια.Προς Γερμανία μεριά.

Δυστυχώς η διαφορά των δύο πλευρών είναι μεταξύ πολιτικής φαντασίωσης και σύγχρονου κράτους. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται μονίμως χωρίς να ενδιαφέρονται εάν μπορούν να υλοποιήσουν στο ελάχιστο όσα ωραία λένε. Στην Ευρώπη πάλι απλώνουν το στρώμα τους έως εκεί που τους επιτρέπουν οι κοινωνίες τους ώστε να είναι βέβαιοι πως μπορούν να αποτρέψουν φαινόμενα εξαθλίωσης σαν αυτό της Ειδομένης

ΤΟ ΒΗΜΑ