9 Μαρτίου 2016

Διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας ανακηρύχθηκε ο Τσίπρας

Για την πολιτική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, αν και όπως διευκρίνισε «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας».
Το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, ανέφερε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του, είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι, αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.
Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους, είπε.
«Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.
«Αυτό συνέβη στη χώρα μου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
» Και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού.
» Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ.
» Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού» υπογράμμισε.
«Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;» αναρωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
«Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει, αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή, το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Τι μας απάντησαν τότε; Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ορθολογική συζήτηση. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μια συμφωνία. Take it or leave it.
» Αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε και αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους συνεχίζουμε να θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια. Διότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία αλλά ούτε και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν.
» Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ