4 Απριλίου 2017

Τραμπ σε Αλ Σίσι: Θα πολεμήσουμε μαζί τους ισλαμιστές εξτρεμιστές

Τραμπ σε Αλ Σίσι: Θα πολεμήσουμε μαζί τους ισλαμιστές εξτρεμιστές

Ουάσινγκτον
Κοπλιμέντα αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Αλ Σίσι κάνει «φανταστική δουλειά», ενώ ο αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε ότι εκτιμά την «μοναδική» προσωπικότητα του αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον αιγύπτιο ηγέτη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σίσι στον Λευκό Οίκο. Είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

«Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολλά κοινά», συνέχισε ο Τραμπ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα θέματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου τα οποία έθετε συχνά η κυβέρνηση του προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Σίσι είπε ότι εκτιμά τη «μοναδική προσωπικότητα» του Τραμπ και τόνισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να χαράξουν «μια αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και το Μεσανατολικό αναμένεται ότι θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Αιγύπτου, της πολυπληθέστερης και καλύτερα εξοπλισμένης αραβικής χώρας, η Ουάσινγκτον αναθεώρησε τη στάση της το 2015.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό