11 Απριλίου 2017

υγκλονισμένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Παραλίγο να ήμουν κι εγώ σε μια από τις κοπτικές εκκλησίες

Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε δύο εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο, είναι ο Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
 
«Η καρδιά μας είναι γεμάτη ανησυχία και αβεβαιότητα διότι δεν ξέρουμε αν αύριο είναι η δική μας σειρά», ανέφερε συγκινημένος.
 
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι οι εκκλησίες δεν θα γεμίσουν αυτές τις μέρες μετά από αυτά τα δραματικά γεγονότα, απάντησε: «Νομίζω ότι έχουμε μείνει εξάλλου τόσοι λίγοι, αλλά οι άνθρωποι θα έρθουν. Θα αφήσουν τον κίνδυνο, και θα έρθουν κοντά μου για να γιορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Κυρίου μας».
 
Σχετικά για το αν ήρθε σε επικοινωνία με την ηγεσία της Εκκλησίας των Κοπτών, ανέφερε πως μίλησε με τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο οποίος κλαίει συνεχώς, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αποκάλυψε επίσης ότι παραλίγο να βρισκόταν και αυτός χτες σε μία από τις Κοπτικές εκκλησίες. 
 
«Παραλίγο χθες να βρισκόμουν κι εγώ στην κοπτική εκκλησία, διότι μετά που τελείωσα από τη λειτουργία στον Άγιο Σάββα, είχα μάθει για την Τάντα και πήγαινα για το Κοπτικό Πατριαρχείο να συλλυπηθώ τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά είδα πολλά αυτοκίνητα. Θα ήταν δύσκολο να πλησιάσω, πήγα στο δικό μας ελληνικό Πατριαρχείο που μας χωρίζουν λίγα μέτρα, και μετά από 5’ άκουσα αυτόν τον θόρυβο τον μεγάλο και κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε. Ευθύς αμέσως με ενημέρωσαν ότι εξερράγη δίπλα ακριβώς από εμάς, η βόμβα στον Καθεδρικό Κοπτικό Ναό του Αγίου Μάρκου».
 
Όσο για το κλίμα που επικρατεί , δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, μεγάλη μελαγχολία και αγανάκτηση, λέγοντας πως «Είναι πολλές φορές που οι αδελφοί μας οι Χριστιανοί το πληρώνουν με αυτό το αίμα».
 
Πρόσθεσε επίσης ότι ζουν αγαπημένα με τους μουσουλμάνους. «Και στους μουσουλμάνους είδα να υπάρχει μια μεγάλη μελαγχολία και θλίψη. Ζούμε αδελφωμένοι και πρέπει να ζήσουμε αδελφωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στο αν έχει ζητήσει να υπάρχουν ειδικά μέτρα, απάντησε: «Ήδη έχουν διπλασιάσει την αστυνομική δύναμη, έχουν βάλει φράγματα σε μεγάλη απόσταση από κάθε εκκλησία μας. Το μόνο που προσευχόμαστε είναι αυτό το κακό αύριο, μεθαύριο-ποιος ξέρει-να μην χτυπήσει πάλι τις εκκλησίες μας. Είτε λεγόμαστε Ορθόδοξοι, είτε Κόπτες, είτε Αρμένιοι, είτε άλλο χριστιανικό δόγμα…».
 
Έστειλε τέλος ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό με τρεμάμενη φωνή, λέγοντας: «Κρατάμε Θερμοπύλες, κρατάμε τις εκκλησίες μας, θα ανάψουμε το φως το βράδυ της Αναστάσεως».
 

Patriarxis από Enikos_gr
(πηγή: enikos.gr/ANT1)