24 Μαΐου 2017

Το 2010 κάποιος αγόρασε 2 πίτσες με 10.000 bitcoins – Σήμερα αξίζουν 20 εκατ. δολάρια

Στις 22 Μαΐου 2010, ένας προγραμματιστής αγόρασε δύο πίτσες χρησιμοποιώντας 10.000 μονάδες ενός τότε, μη-γνωστού, ψηφιακού νομίσματος που ονομάζεται bitcoin. Σήμερα, τα 10.000 bitcoins αξίζουν περισσότερα από 20.5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 18 εκατομμύρια ευρώ!
Η αξία του bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και το πρωί της Τρίτης άγγιξε την τιμή των $2.166 (δείτε live τη διακύμανση της ισοτιμίας). Μόλις πριν από ένα χρόνο γίνονταν διαπραγματεύσεις, καθώς από το 2013 άρχισε να σημειώνει σημαντικά κέρδη. Ο Charles Hayter, ιδρυτής του CryptoCompare, αναφέρει σε ένα ηλεκτρονικό σχόλιο ότι η φήμη του bitcoin θα συνεχίσει να μεγαλώνει, καθώς οι Ιάπωνες παλεύουν να εισέλθουν στην αγορά του bitcoin και να ανεβάσουν τις διεθνείς τιμές.Έχει περάσει πολύς καιρός από το 2010, όταν ο Laszlo Hanyecz αγόρασε δύο πίτσες Papa John’s ως ενθουσιώδης συλλέκτης των bitcoins. Η αγοραπωλησία εκείνη δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη συναλλαγή bitcoin στον “πραγματικό κόσμο”! Ο Laszlo είχε τότε γράψει την “αγγελία” του στο Bitcoin Talk forum:
“…Θα πληρώσω 10.000 bitcoins για μερικές πίτσες. Ίσως 2 μεγάλες, για να έχω και για την επόμενη μέρα. Μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα και να την φέρετε στο σπίτι μου ή να την παραγγείλετε για λογαριασμό μου από τον τόπο παράδοσης. Αυτό που επιδιώκω είναι να παραλάβω φαγητό με αντάλλαγμα bitcoins…”
Στη συνέχεια αναφέρει τα υλικά που θα ήθελε να έχει η πίτσα του και κλείνει αναμένοντας απάντηση από τους ενδιαφερόμενους. Ποιος θα το περίμενε πως, όχι μόνο θα έβρισκε ανταπόκριση το μήνυμά του από ένα Βρετανό χρήστη, αλλά και ότι 7 χρόνια μετά, τα 10.000 bitcoins του θα άξιζαν 20.5 εκατομμύρια δολάρια!
Ο ίδιος ο Laszlo ανέφερε το 2013 στην New York Times πως τα bitcoins δεν είχαν κάποια αξία τότε, γι’ αυτό και η ιδέα της συναλλαγής με μια πίτσα ήταν κάτι διασκεδαστικό, ενώ κανείς δεν περίμενε πως επρόκειτο να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το εν λόγω νόμισμα!
Μάλιστα, οι χρήστες των bitcoins έχουν ορίσει την ημερομηνία εκείνη ως “Bitcoin Pizza Day.”
mononews
bitcoin price may 22 2017 pizza day