12 Μαΐου 2017

Εμφράγματα αναλόγως την... ομάδα

Οσοι δεν ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 διατρέχουν ελαφρά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά και εγκεφαλικού. Αυτό το συμπέρασμα, που προκύπτει από νέα έρευνα Ολλανδών, εκτιμάται ότι πρέπει να αποτελέσει δείκτη όσον αφορά την εκτίμηση κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οσο για το τι καθιστά αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους πιο τρωτούς, «ένοχη» εκτιμάται ότι είναι μια θρομβωτική πρωτεΐνη του αίματος, 
που συναντάται σε υψηλότερα επίπεδα στους ανήκοντες στις ομάδες Α, Β και ΑΒ. 

Η σχετική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, εστίασε στην ανάλυση ερευνών σε δείγμα 1.300.000 ανθρώπων. Προέκυψε ότι 15 στους 1.000 ανθρώπους που δεν ανήκαν στην ομάδα αίματος 0 υπέστησαν καρδιακή προσβολή και αντιστοίχως οι 14 στους 1.000 που ανήκαν σε ομάδα αίματος 0. 

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση κινδύνου που καταγράφηκε είναι μικρή, όταν αυτά τα ποσοστά αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό τα νούμερα γίνονται πολύ πιο σημαντικά, όπως επισημαίνεται από τους ερευνητές. 

Η επικεφαλής της έρευνας Tessa Kole του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου του Groningen, στην Ολλανδία, έσπευσε να συμπληρώσει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί η αιτία του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ομάδα αίματος 0. «Στο μέλλον η ομάδα αίματος θα πρέπει να αποτελεί δείκτη στην εκτίμηση κινδύνου, με στόχο την πρόληψη, μαζί με τη χοληστερίνη, την ηλικία, το φύλο και τη συστολική πίεση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Kole.
Η Α και η ΑΒ
Οι ανήκοντες στην ομάδα αίματος Α, που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, μπορεί, για παράδειγμα, να χρειάζονται έναρξη θεραπευτικής αγωγής από πιο χαμηλά επίπεδα υπέρτασης. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι με την πιο σπάνια ομάδα αίματος, την ΑΒ, εμφάνιζαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες. 

Στη νέα αυτή έρευνα αναλύθηκαν τα στεφανιαία συμβάντα σε πάνω από 770.000 ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ομάδα 0 και σε περισσότερους από 510.000 ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα 0. 
Γύρω στο 1,5% της πρώτης ομάδας και 1,4% της δεύτερης υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα περιστατικά, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή του κινδύνου από ομάδα σε ομάδα.dimokratianews.gr