9 Μαΐου 2017

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν...


Σημαντικές επαφές αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κίνα όπου και θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, με τους διπλωματικούς διαύλους Πεκίνου-Αθήνας να ενισχύονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για το Πεκίνο την Πέμπτη το απόγευμα και προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ατζέντα να είναι «ανοικτή» και προφανώς με πολλαπλά θέματα στο επίκεντρο.
Επιπλέον, όπως έγραψε το iefimerida ο πρωθυπουργός αναμένεται στο περιθώριο του φόρουμ να δει και την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί, θα έχει συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτιέρες, με θέματα όπως το Κυπριακό, το προσφυγικό και την κρίση στα δυτικά Βαλκάνια να απασχολούν τις δύο πλευρές.
Η ατζέντα στο Πεκίνο
Κατά τα λοιπά από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή Τσίπρα στο εν λόγω φόρουμ, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για το δρόμο του μεταξιού, καθώς, πρόκειται για ένα πρότζεκτ που αποσκοπεί στην στρατηγική σύνδεση και επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη ύψους 1 τρις. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.
 Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός νοτιοευρωπαίος ηγέτης που θα μιλήσει εκεί και όπως εκτιμούν αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι δίνουν μεγάλη σημασία στη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα. Τέλος, επιδίωξη της Αθήνας είναι να περάσουν στη δεύτερη φάση τους οι ελληνοκινεζικές σχέσεις με θέματα τα ενεργειακά, ψηφιακή πολιτική και επικοινωνίες, υποδομές, ναυπηγοεπισκευαστική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr