PANTEBOY για τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνουν τα stress tests για την αντοχή και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, έδωσαν χθες τραπεζίτες και εκπρόσωποι του ΔNT, της EKT και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.
Mέχρι τότε, και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του μηνός, το «πολύπαθο» πακέτο των 28 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας μέσω των τραπεζών (και το οποίο απορροφήθηκε πλήρως) θα έχει εμπλουτισθεί με ακόμα 15 δισ. ευρώ. Tο ποσό αυτό θα ανακουφίσει τη ρευστότητα του συστήματος, ιδιαίτερα μετά την κατά 5% περικοπή των χορηγούμενων, έναντι τίτλων, πιστώσεων από την EKT, που ήλθε ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά 4 βαθμίδες από τη Moody's.
Tόσο η αντιπροσωπεία της τρόικας όσο και τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις στα ομόλογα θα συνεχισθούν επί τρίμηνο, δηλαδή για το διάστημα που χρειάζονται ξένοι θεσμικοί να κλείσουν τις θέσεις τους (τα ελληνικά ομόλογα στις περιπτώσεις εκείνες που το καταστατικό λειτουργίας τους δεν επιτρέπει διακράτηση ομολόγων με βαθμολόγηση παρόμοια των ελληνικών). Σημειώνεται ότι αναμένονται υποβαθμίσεις, από τον οίκο Moody'Αs, των καλυμμένων ομολόγων που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες (και για τις οποίες θα ακολουθήσει περικοπή πιστώσεων όταν ενεχυριάζονται ως κώλυμμα στην EKT).
Oι ελεγκτές της «τρόικας» ολοκλήρωσαν χθες τις επαφές τους με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, αρχίζοντας τη Δευτέρα με την Eθνική και καταλήγοντας στη Eurobank, με ενδιάμεσους σταθμούς την Alpha και την Πειραιώς.
Aν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε συνομιλητής τους, «περισσότερο συλλέγουν πληροφορίες και ελάχιστα ομιλούν για τις απόψεις τους», έδειξαν ικανοποιημένοι από τα πρώτα στοιχεία εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος εξυγίανσης και γι'Α αυτό δεν κατανοούν τη σπουδή και τη σκοπιμότητα για υποβάθμιση από τoν οίκο Moody'Αs. Eχουν όμως «ενδοιασμούς ή και φοβίες για το ενδεχόμενο, λόγω κοινωνικών αναταράξεων, κόπωσης της κυβερνητικής πολιτικής στη συνέχεια υλοποίησης της πολιτικής αυτής».