Την παθητική ευθανασία νομιμοποιεί η Γερμανία με ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο απεφθάνθη ότι δεν αποτελεί έγκλημα η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης της ζωής εφόσον αυτή είναι η θέληση του ασθενούς.
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της Γερμανίας, δημιουργεί νομολογία και αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς δημοσίου διαλόγου για την ευθανασία στη Γερμανία.
Με την απόφαση αθωώνεται δικηγόρος που είχε καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας διότι συμβούλεψε μια γυναίκα να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης που διατηρούσε τη μητέρα της στη ζωή επί πέντε χρόνια.
Πριν πέσει σε κώμα η ασθενής είχε ζητήσει να μην διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.
Ο δικηγόρος είχε καταδικασθεί από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή, αλλά η κόρη της ασθενούς είχε αθωωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οδηγήθηκε σε σφάλμα από τον δικηγόρο της.
Τον Οκτώριο του 2002, η Έρικα Κιούλμερ, 71 ετών, έπεσε σε κώμα έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία.
Μεταφέρθηκε σε ίδρυμα και διατηρείτο στη ζωή χάρη σε έναν καθετήρα σίτισης που της επέτρεπε να λαμβάνει τροφή και νερό. Αν και η ασθενής είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα.
Τελικά, το Δεκέμβριο 2007, η κόρη της και ο γιος της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα πέθανε 15 ημέρες αργότερα «από φυσικά αίτια», σύμφωνα με την νεκροψία, αφού είχε εν τω μεταξύ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος, όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρας σίτισης.
Στη συνέχεια ο γιος της αυτοκτόνησε.
Δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, και παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάσθηκε και στην συνέχεια άσκησε έφεση.
Phgh Reuters