17 Ιουνίου 2010

Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Εδώ και τώρα οι αλλαγές



Την ανάγκη για υλοποίηση των δεσμεύσεων ανέδειξε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την υποβάθμιση από τη Moody’s. Αιχμές για εκβιαστική πρακτική από τους προμηθευτές των νοσοκομείων
«Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να πατήσουμε γκάζι, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι είναι ευθύνη των υπουργών να μείνουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, να διαψεύσουν όσους αμφισβητούν τη βούλησή τους, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος και είμαστε ακόμη στην αρχή».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Moody’s και κατήγγειλε «τη φημολογία που εύκολα καλλιεργείται και εντός της χώρας μας, ότι θα χάσουν οι πολίτες τα λεφτά τους, ότι θα χάσουμε το ευρώ, ότι θα πάμε πίσω στη δραχμή, ότι θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όλες αυτές οι φημολογίες που είναι και άδικες και ανούσιες και, βεβαίως, βλαπτικές».
Μήνυμα


«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και όλες οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη θερινή ραστώνη, που είναι, βέβαια, για τους... άλλους», πρόσθεσε με νόημα!


Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη στα στελέχη του την ανάγκη να πειστούν όσοι αντιδρούν και να στηρίζονται από όλους βασικές επιλογές, «όπως η σύγκρουση με τη διαφθορά στα νοσοκομεία, για την οποία δεν μας φταίει το ΔΝΤ»!
«Γι’ αυτό και είχαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, οι οποίοι βεβαίως δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια που είχαν μείνει απλήρωτοι, αλλά τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτήν τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα με διαδικασίες θα έλεγα σχεδόν εκβιαστικές. Ομως, με μια σθεναρή στάση και διαπραγμάτευση ελπίζουμε ότι το μήνυμα το έχουν πάρει», ήταν η θέση του για το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα της τελευταίες ημέρες.
Εδειξε να ξεπερνά τα σενάρια ανασχηματισμού, θέτοντας ως ορίζοντα για την προώθηση του κυβερνητικού έργου την προσεχή ΔΕΘ.
«Χρειάζεται συνεχώς να τονίζουμε την ανάγκη ευρύτερης ομοψυχίας και συναίνεσης σε αυτόν τον στόχο, είναι θέμα ουσιαστικής συμμετοχής όλων στην προσπάθεια να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, να κάνουμε αυτήν την κρίση μια ευκαιρία», κατέληξε.
Οι θέσεις των υπουργών για μνημόνιο, τυχερά παιχνίδια




Στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε την τιμητική του ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός των Οικονομικών παρουσίασε το μνημόνιο δανεισμού, εξηγώντας σε όλους τις υποχρεώσεις τους, και το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια.


Ως προς το πρώτο, υπήρξε η αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισήμανε ότι «το μνημόνιο είναι μνημόνιο και όχι εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αμυνας ζήτησε να συζητηθεί συνολικά η κατάσταση της χώρας και όχι μονάχα η πορεία της οικονομίας.
«Συμφωνώ, πρέπει να δούμε το πολιτικό μας στίγμα», προσέθεσε η Λ. Κατσέλη.
Ο υπουργός Εργασίας, Ανδ. Λοβέρδος, στήριξε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, ρίχνοντας την ιδέα να υπάρχουν εξάμηνοι απολογισμοί των δράσεων όλων των υπουργών, θέση με την οποία συμφώνησε και ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών και του ηλεκτρονικού τζόγου, ο Π. Μπεγλίτης επισήμανε ότι «μπορεί να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου κάθε χωριό θα έχει κουλοχέρη». «Γιατί στο χωριό σου δεν παίζουν», του αντέτεινε ο Θ. Πάγκαλος.
Σύμφωνος με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών δήλωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η κυβέρνηση να μην κατηγορηθεί για νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου.


«Σημαντικό βήμα»


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το σχέδιο νόμου του Γ. Ραγκούση για την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο Διαδίκτυο. «Είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατακτήσουμε ως πολιτεία την πλήρη διαφάνεια και να εμπεδώσει η ελληνική κοινωνία το αίσθημα τη λογοδοσίας και του ελέγχου. Είναι θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την περίοδο που διανύουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Χωρίς παρατηρήσεις πέρασε και το νομοσχέδιο του Χ. Καστανίδη για την εγκληματικότητα των ανηλίκων. Προβλέπεται η κατάργηση του αυτοφώρου, ορίζεται ως νέο όριο για φυλάκιση το 15ο έτος, η προσωρινή κράτηση μειώνεται από 18 μήνες σε 6 και η ανώτατη ποινή κάθειρξης πέφτει στα 15 έτη.