Τι κοινό έχουν ο Νίκολας Κέιτζ και ο Λουτσιάνο Παβαρότι, η Πάμελα Αντερσον και οι U2, η Σοφία Λόρεν και η Ανι Λίμποβιτς, οι Αμποτ και Κοστέλο με τους Ρόλινγκ Στόουνς; Μην ψάξετε σε καλλιτεχνικούς δρόμους ή προσωπικά μονοπάτια. Ολοι τους υπήρξαν φοροφυγάδες! Από αυτούς άλλοι καταστράφηκαν λόγω των χρεών τους, άλλοι φυλακίστηκαν, άλλοι έχασαν περιουσίες, άλλοι προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν και μερικοί θυμούνται την εποχή που τους κυνηγούσε η Εφορία σαν... εφιάλτη! Παρακάτω αναφέρονται μερικά παραδείγματα καλλιτεχνών που θα μπορούσαν, άνετα, να γράψουν το εγχειρίδιο του καλού φοροφυγά.
1. Η Πάμελα Αντερσον μπήκε προσφάτως στη λίστα των 250 Καλιφορνέζων που χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία. Η ξανθιά σταρ του Μπέιγουοτς χρωστάει 493.144 δολάρια από προσωπικά έσοδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ σχετικό έγγραφο για δικαίωμα παρακράτησης περιουσιακών στοιχείων κατατέθηκε εναντίον της πέρυσι.
2. Περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια δολάρια χρωστάει ο Χολιγουντιανός σταρ Νίκολας Κέιτζ σε φόρους εισοδήματος, σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή ειδοποίηση που έκανε τον γύρο των παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης τον Οκτώβριο του 2009. Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Κέιτζ χρωστούσε περισσότερα από 70.190 δολάρια από τους φόρους του 2002, 179.738 από τους φόρους του 2003, 110.617 για τους φόρους του 2004 καθώς και το κολοσσιαίο ποσό των 6.257.005 δολαρίων για το 2007. Γιατί ο Κέιτζ, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της γενιάς του, δεν έχει πληρώσει τα χρωστούμενα; Ο ίδιος μίλησε για κακή διαχείριση των οικονομικών του. Αυτόν τον καιρό πάντως προσπαθεί να ξεχρεώσει παίζοντας σε ένα σωρό κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ πουλάει ιδιόκτητα σπίτια του σε όλο τον κόσμο, με κορυφαία απόδειξη την πώληση της βίλας του στο Λας Βέγκας έναντι 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων.
3. Από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που τάραξαν τη σόουμπιζ ήταν αυτή του Αφροαμερικανού ηθοποιού Γουέσλι Σνάιπς. Ο Σνάιπς καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2008 σε τρίχρονη φυλάκιση για παραδειγματισμό, καθώς χρωστούσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και πρόστιμα για την περίοδο 1999 - 2004. Μάλιστα, ο σταρ πλήρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην Εφορία, λίγες μέρες πριν του επιβληθεί η ποινή φυλάκισης, αλλά η κίνησή του δεν έγινε δεκτή, καθώς θεωρήθηκε ότι ανταποκρινόταν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του ύψους του χρέους του. Επίσης, επιστολές που έστειλαν οι συνάδελφοί του, Ντένζελ Ουάσινγκτον και Γούντι Χάρελσον, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δίκης του ζητώντας επιείκεια, δεν εισακούστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, από τον Μάιο του 2008 ο ηθοποιός είναι ελεύθερος με εγγύηση ενώ εφεσιβάλλει την καταδίκη του.
4. Χρήματα στην Εφορία χρωστάει και ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Μπίλι Ζέιν, σύμφωνα με αναφορά που κατατέθηκε από εφόρους στο Λος Αντζελες, τον περασμένο Μάρτιο. Η αναφορά αποκαλύπτει πως ο Ζέιν, γνωστός κυρίως μέσα από τη συμμετοχή του στον ακριβοθώρητο «Τιτανικό», χρωστάει 116.578 δολάρια σε απλήρωτους φόρους.
5. Μπορεί η Σοφία Λόρεν να έγινε η πρώτη διασημότητα, γένους θηλυκού που λάνσαρε εν έτει 1981 το δικό της άρωμα («Σοφία») καθώς και μια σειρά περιποίησης των ματιών, αλλά έκανε και τα Μέσα Ενημέρωσης να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ σ’ αυτήν όταν έναν χρόνο μετά μπήκε στη φυλακή για 18 ημέρες, κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή. Το γεγονός δεν κατέστρεψε ούτε τη φήμη αλλά ούτε και την καριέρα της.
6. Η Τζούντι Γκάρλαντ, η αγαπημένη ηθοποιός του «Μάγου του Οζ» με την προβληματική προσωπική ζωή, αναγκάστηκε να πληρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν βρέθηκε να φοροδιαφεύγει το 1967. Η Γκάρλαντ αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της και να περιπλανιέται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο μέχρι να ορθοποδήσει, χρόνια αργότερα.
7. Η Ανι Λίμποβιτς, αν και πολύ ταλαντούχα φωτογράφος διασημοτήτων σε όλο τον κόσμο, «ξέχασε» να πληρώσει στο κράτος. Ευτυχώς, το θέμα λύθηκε καθώς η ίδια πλήρωσε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης 135,916 δολάρια σε φόρους.
8. Η Μάρθα Στιούαρτ, γκουρού των οικοκυρικών και του λαϊφστάιλ στις ΗΠΑ, βρέθηκε να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με ένα χρέος 220.000 δολαρίων στην Εφορία. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν πλήρωνε για το σπίτι της στη Νέα Υόρκη καθώς περνούσε πολύ χρόνο σ’ αυτό, αλλά βρέθηκε ένοχη για παράνομη εμπορία και πέρασε έναν χρόνο στη φυλακή.
9. Οι Αμποτ και Κοστέλο, διάσημο κωμικό δίδυμο στη δεκαετία του ‘40, έζησαν σαν βασιλιάδες την εποχή της δόξας τους για να διαλυθούν το 1957, όταν έχοντας περάσει σε επαγγελματική δυσμένεια, η Εφορία τους ζήτησε τους φόρους που χρωστούσαν, δίνοντάς τους το τελειωτικό χτύπημα. Οι δυο τους χρεοκόπησαν ενώ ο Κοστέλο πέθανε από καρδιά το 1959 και ο Αμποτ προσπάθησε μάταια να αναζωογονήσει την καριέρα του.
Πώς... έμπλεξαν U2, Στόουνς και Παβαρότι
Τo 1972 οι Ρόλινγκ Στόουνς κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Exile On Main St.». Εφτασε στην πρώτη θέση των βρετανικών τσαρτ. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, στη Γαλλία. Στη βίλα Νελκότ, κοντά στη Νίκαια. Οι Στόουνς εκείνη την περίοδο αναγκάσθηκαν να «αυτοεξοριστούν» από την Αγγλία. Ο λόγος; Στο συγκρότημα είχαν επιβληθεί περισσότεροι φόροι από εκείνους που θα μπορούσε να καταβάλει, εκείνο το διάστημα. Οταν ο Μικ Τζάγκερ αναπολεί εκείνη την εποχή δηλώνει: «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ησυχία πουθενά. Από το παράθυρο του σπιτιού μου μπορούσα να δω εφοριακούς να κρέμονται από τα δέντρα του κήπου παρακολουθώντας κάθε μου κίνηση»
ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΠΑΒΑΡΟΤΙ
Ο διάσημος τενόρος, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου 2007, στη διάρκεια της ζωής του κατηγορήθηκε δύο φορές για φοροδιαφυγή. Για την πρώτη περίπτωση, το 1999, καταδικάσθηκε. Το συνολικό ποσό που αναγκάσθηκε να πληρώσει ανήλθε στα 11 εκατομμύρια δολάρια. Η δεύτερη περιπέτειά του με τις ιταλικές Αρχές μάς «επιστρέφει» στο 2001, όταν συνελήφθη από τις Αρχές στη γενέτειρά του Μόντενα. Τότε και ύστερα από δικαστική διαδικασία κρίθηκε αθώος. Αν συνέβαινε το αντίθετο, το πρόστιμο που θα καλούνταν να πληρώσει θα ήταν 18 εκατομμύρια δολάρια.
Ηρθε σε συμβιβασμό
Το 2007, η τραγουδίστρια, ηθοποιός και μπιζνεσγούμαν Τζένιφερ Λόπεζ έμαθε πως ο τραγουδιστής σύζυγός της, Μαρκ Αντονι, δεν είχε καταβάλει τους φόρους που του αναλογούσαν από το 2000 έως το 2004. Αθροιστικά, τα εισοδήματα του Αντονι, για το παραπάνω διάστημα, έφταναν τα 15,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σ’ εκείνον και την εφορία των ΗΠΑ κατέληξε στην καταβολή, από μεριάς του, 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η υπόθεση του Αντονι δεν κατέληξε στα δικαστήρια. Και αυτό γιατί οι έφοροι πείσθηκαν από τη δικαιολογία πως η εταιρεία που είχε προσλάβει για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του δεν τον είχε ποτέ ενημερώσει, ειλικρινά, για το μέγεθος των κερδών του.
U2
Τον περασμένο Φεβρουάριο χιλιάδες κόσμου στην Ιρλανδία δήλωσαν πως οι U2 είναι απλοί υποκριτές. Η μπάντα από το 2006 έχει μεταφέρει την εκδοτική της έδρα στην Ολλανδία. Εκεί ο φόρος, σε σύγκριση με εκείνον που θα έπρεπε να πληρώνει (κάνοντας την ίδια δουλειά) αν παρέμενε στην Ιρλανδία, είναι σαφώς μικρότερος. Οι Ιρλανδοί ξεσηκώθηκαν ενάντια στο μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της χώρας τους υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που γλιτώνουν οι U2 (μέσω Ολλανδίας) ουσιαστικά μειώνουν το ύψος της χρηματικής βοήθειας που στέλνει η Ιρλανδία σε χώρες της Αφρικής, της ηπείρου για την οποία οι U2 και ο Μπόνο δηλώνουν πως νοιάζονται τόσο, μα τόσο, πολύ...