Θέματα που αφορούν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου.
Η Υπουργός ενημέρωσε για την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα και την μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο για την προώθηση, υποστήριξη και προβολή της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, αναλαμβάνεται πρωτοβουλία και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε 400 πυρήνες, σε όλο τον κόσμο.
Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε, επίσης, ότι πάγιο στόχο αποτελεί η επένδυση στη γλώσσα, στην ιστορία και στον πολιτισμό, κεντρικά στοιχεία γύρω από τα οποία θα αναπτύσσεται όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι της ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ομογενειακού εκπαιδευτικού συστήματος, που θα οργανωθεί μετά από προσυνέδρια και συναντήσεις με την ομογένεια. Το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2010.
Την προσπάθεια αυτή στηρίζει ανεπιφύλακτα το ΣΑΕ, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ταμβάκης, εκφράζοντας την ετοιμότητα συνεργασίας στα ευαίσθητα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, έχοντας ως κοινό στόχο να παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ελληνόπουλο στο εξωτερικό που θέλει να μάθει ελληνικά.
Σε ότι αφορά στο θέμα των αποσπάσεων ελλήνων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι με απόλυτο σεβασμό στο έργο των ανθρώπων αυτών, που δουλεύουν για την ελληνική γλώσσα στα πέρατα του κόσμου, θα υπάρξει σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με τους πόρους που έχουμε ως χώρα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν θα περικοπούν δαπάνες, και η αναδιοργάνωση και η υπηρεσία των εκπαιδευτικών θα είναι ανάλογη με τα παιδιά, με τα μαθήματα, και γενικότερα με τις αντικειμενικές ανάγκες που υπάρχουν.
Ευνοϊκά εξετάζεται και το θέμα της αξιοποίησης ομογενών εκπαιδευτικών, που έθεσε στην Υπουργό ο κ. Ταμβάκης, όπως και το να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις παροικίες των ελλήνων της διασποράς, ειδικών συνθηκών (χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Αφρικής και της Εγγύς-Μέσης Ανατολής).
Τέλος, έγινε αναφορά και στις έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, για τις οποίες θα υπάρξει συντονισμός συναρμόδιων υπουργείων και κοινωφελών ιδρυμάτων. Η κα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στη λειτουργία ορισμένων τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Ως παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής ανέφερε τους χώρους του ελληνικού τετραγώνου στην Αλεξάνδρεια.
Πηγη Γραφειο Σ.Α.Ε