Την εβδομάδα της 11ης Οκτωβρίου η πολιτική ομάδα EFD του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκει ο ΛΑΟΣ, διοργάνωσε εβδομάδα μελέτης για τα θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δεκαπέντε ευρωβουλευτές της EFD.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα και Νικόλαος Σαλαβράκος. Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο Γάλλος καθηγητής Alexander del Valle, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Ήφαιστος, ο καθηγητής Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari, ήταν μεταξύ των ομιλητών στις συνεδριάσεις της ομάδας.
Η αντιπροσωπεία των δεκαπέντε ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τη Νίκη Τζαβέλα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν, από τους οποίους και ζήτησαν την ψήφο τους στα θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία γενικά, αλλά και συγκεκριμένα στο θέμα του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κατεχομένων, θέμα το οποίο έρχεται προς ψήφιση την τρέχουσα εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Επ’ αυτού του θέματος ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νικόλαος Σαλαβράκος εξήγησε στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές ότι το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης προβλέπει ένταξη ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναστολή, όμως, του κεκτημένου στις περιοχές που δεν μπορεί να ελέγξει η κυπριακή κυβέρνηση.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Νίκη Τζαβέλα, προέτρεψε τους ευρωβουλευτές της ομάδας, τόσο για τη στήριξή τους σε όλα τα θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αναφορές και ερωτήσεις προς την Επιτροπή, όσο και με την ψήφο τους στις σχετικές ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή.
Κλείνοντας αυτή την εβδομάδα μελέτης ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Timo Soini επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Μάριο Καρογιάν, τη δήλωση της ομάδας για την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (στην οποία ανήκει και ο ΛΑΟΣ) και η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη της ομάδας στην εθνική κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταδικάζει την εισβολή και την κατοχή ενός κράτους των Ηνωμένων Εθνών από ένα άλλο. Θεωρεί ότι η κατοχή ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι λόγος για την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Ζητεί τη διακοπή της καταστροφής των ελληνικών ορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών. Τέλος, καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίων των Ελληνοκυπρίων.