21 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες ντροπής είδε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ σε ελληνικές φυλακές και κρατητήρια


Αθήνα
Mε ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, στα κρατητήρια και γενικά στα Αστυνομικά Τμήματα.

Ο Μάνφρεντ Νόβακ αναγνώρισε, πάντως, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να το επωμίζεται μόνο η Ελλάδα και ότι χρειάζεται ενεργότερη ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Ο κ. Νόβακ επισκέφθηκε κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα σύνορα και Αστυνομικά Τμήματα σε περιοχές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως είπε παρατήρησε υπερσυγκέντρωση κρατουμένων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες.

«Έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα».
Συμπλήρωσε δε ότι ενώ οι δικαστικές φυλακές είναι προορισμένες να φιλοξενούν 9.000 κρατουμένους σε αυτές είναι περισσότεροι από 12.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 57% των κρατούμενων είναι αλλοδαποί.
Στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ βρήκε χώρους στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές -όπως τις χαρακτήρισε ο Μ. Νόβακ- συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί παραδέχτηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι δύσκολες.
«Σε γενικές γραμμές, οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να εξασφαλίζουν επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για μετανάστες. Οι αντίστοιχοι επικεφαλής αξιωματικοί στις εγκαταστάσεις που επισκέφθηκα ανέφεραν επανειλημμένα ότι δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τις γνώσεις για να ανταποκριθούν επιτυχώς στην εργασία τους και εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν πολιτικοί φορείς το έργο της φροντίδας των παράνομων μεταναστών.
» Στις εγκαταστάσεις υπήρχε σαφής έλλειψη προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας, νομικής βοήθειας, καθαριότητας και ψυχολογικής υποστήριξης, όπως και αστυνομικών για την καταγραφή των νεοαφιχθέντων» αναφέρει.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει ανεξάρτητη αρχή, που θα διερευνά τις καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων. 
Ο Μάνφρεντ Νόβακ αναγνώρισε, πάντως, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να το επωμίζεται μόνο η Ελλάδα και ότι χρειάζεται ενεργότερη ευρωπαϊκή συμμετοχή.
«H Ελλάδα δεν πρέπει να είναι εκείνη που φέρει μόνη το βάρος υποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του συνόλου των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ το 2010.
» Πρόκειται για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και όχι απλά ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων με τη FRONTEX.
» Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει εκ βάθρων την πολιτική ασύλου και μεταναστευτική πολιτική και να αντικαταστήσει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ με ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των βαρών, το οποίο να λαμβάνει επίσης υπόψη και τις εύλογες ανησυχίες των αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών.»
Ύπατη αρμοστεία για τους Ιρανούς
Την αναγκαιότητα ριζικής αναμόρφωσης της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα με αφορμή την απεργία πείνας Ιρανών στα Προπύλαια, επτά από τους οποίους έχουν ράψει το στόμα τους.