16 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία προέδρου ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη, στην Αστόρια


Ομιλία προέδρου ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη, στην Αστόρια


Νέα Υόρκη 15.10.2010
Επιθυμία όλων είναι να μην κλείσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία, τόνισε ο πρόεδρός του, Στέφανος Ταμβάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση προέδρων και στελεχών ομογενειακών φορέων στην Αστόρια.
«Το ΣΑΕ περνάει μια μεταβατική περίοδο. Μετά από δεκαπέντε χρόνια ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και πρέπει εμείς οι ίδιοι, οι Απόδημο, να αναλάβουμε τις ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ανησυχία που διατύπωσε όσον αφορά την προοπτική λειτουργίας του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκδήλωσε πραγματικό ενδιαφέρον, δημιούργησε υφυπουργείο για τους Απόδημους και βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον κ. Δόλλη και γενικά με την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει το ΣΑΕ σε νέα βάση. Μετά από δεκαπέντε χρόνια, να βρούμε τους τρόπους για μετάλλαξη με σκοπό το ΣΑΕ να γίνει ένας αντιπροσωπευτικός, αυτόνομος και διεκδικητικός φορέας του απανταχού Ελληνισμού».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΑΕ επισήμανε ότι «λάθη έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση, κανένα σχέδιο για κλείσιμο του ΣΑΕ», σημειώνοντας ότι «η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση της Κύπρου είναι υπέρ της διατήρησης και αναβάθμισης αυτού του θεσμού. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα, να επανεξετάσουμε ορισμένα πράγματα και να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι, συντονισμένοι, με πρόγραμμα, ιδέες και έργο».
Ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στο «σημαντικό ρόλο» που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες του ΣΑΕ και οι Συντονιστές τους, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣΑΕ δεν υποκαθιστά κανένα, είναι διαφορετικός ο ρόλος ο δικός σας, των ομοσπονδιών και τον κατά τόπου οργανισμών της διασποράς και άλλος ο δικός μας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το γεγονός ότι υλοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του ΣΑΕ και για πρώτη φορά δημιουργήθηκε υφυπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού, με υφυπουργό τον Δημήτρη Δόλλη, γνώστη των θεμάτων της Ομογένειας, πιστεύω πως αποτελεί δείγμα του ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβερνήσεως».
Ο κ. Ταμβάκης διατύπωσε την άποψη ότι «πλέον το ΣΑΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνο του» και κάλεσε τους εκπροσώπους των ομογενειακών φορέων να αξιοποιήσουν την «χρυσή ευκαιρία» που δημιουργείται για την εδραίωση και ενδυνάμωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, προσθέτοντας: «Εμείς, οι ίδιοι οι ομογενείς, μπορούμε να συνεχίσουμε το ΣΑΕ αρκεί να πιστέψουμε στην αναγκαιότητα και χρησιμότητά του. Να μην το δούμε ανταγωνιστικά με τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και τις κοινότητες και να δώσουμε έμφαση στην προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα, την παιδεία, τη νεολαία και τα εθνικά θέματα».
Σε ερώτηση αν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για πραγματοποίηση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη που έχει αναβληθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ότι είναι ένα θέμα, η διοργάνωση του συνεδρίου, που θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά, τόσο από πλευράς συμμετοχής, όσο και πλευράς αποτελεσματικότητας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το συμβουλευτικό και διεκδικητικό ρόλο του ΣΑΕ, ανέφερε ότι κάθε χρόνο το συμβούλιο του ΣΑΕ καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων μια έκθεση με εισηγήσεις και προτάσεις σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τους Απόδημους και οι οποίες συζητούνται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή προωθούνται στα υπουργεία, ανάλογα με το ζήτημα. «Αν διαπιστώσουμε ότι δεν δόθηκαν λύσεις και απαντήσεις στα αιτήματά μας, φέτος δεν θα υποβάλλουμε έκθεση και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των προηγούμενων προτάσεων», υποστήριξε ο κ. Ταμβάκης.
Μιλώντας για τις προτεραιότητες του ΣΑΕ ανάφερε θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση της βάσης και των περιφερειακών οργάνων, την προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής παιδείας, τα εθνικά θέματα και την ψήφο των αποδήμων, τασσόμενος υπέρ της εκλογής ομογενών βουλευτών από τους ίδιους του απόδημους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και ο πρόεδρός της, Φίλιπ Κρίστοφερ, παρουσίασε τον προσκεκλημένο, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα αγνό αγωνιστή των θεμάτων μας, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων».
Ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε επίσης τον κ. Ταμβάκη για την στήριξη του ΣΑΕ στον αγώνα για δικαίωση και ελευθερία του κυπριακού λαού.
Η γενική πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Κούλα Σοφιανού, τόνισε ότι «το ΣΑΕ έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Ταμβάκη στην Ομογένεια και είπε ότι «υπάρχει διάθεση και θέληση για συνεργασία».
Ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο του ΣΑΕ και στην υποστήριξη που παρέχει στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Καλύβας, καλωσόρισε τον κ. Ταμβάκη και μίλησε για το θερινό πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στην Ελλάδα, που διοργανώνει η Ομοσπονδία του κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Καββάδας, είπε ότι «το έργο του ΣΑΕ έχει μεγάλη σημασία», αναφέροντας παράλληλα ότι η Χιακή Ομοσπονδία θα απονέμει φέτος το 31ο Ομήρειο Βραβείο στο πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.
Ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φίλιος, αναφέρθηκε στο «εποικοδομητικό και ενωτικό έργο» του κ. Ταμβάκη, ενώ μίλησε για το επικείμενο συνέδριο της Παναρκαδικής στη Νέα Υόρκη, στο οποίο θα τιμηθούν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο επιχειρηματίας Νικόλαος Μπούρας.
Η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, είπε: «Οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για ένα καλύτερο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού».
Πηγη Ιστοσελιδα ΣΑΕ