Το χορό των προσφυγών για τη νέα βιομετρική κάρτα ανοίγουν δύο αστυνομικοί. Με αίτησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένας υπαρχιφύλακας και ένας αρχιφύλακας στρέφονται κατά του νέου τύπου υπηρεσιακών ταυτοτήτων, που θα ισχύουν από δω και στο εξής για το προσωπικό της Αστυνομίας.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν στη δεκασέλιδη προσφυγή τους είναι ότι οι νέες ταυτότητες, οι οποίες έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και περιέχουν μικροτσίπ με κρίσιμα προσωπικά δεδομένα, παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις. Εκτός από τα στοιχεία που μπορούν να διαβαστούν διά γυμνού οφθαλμού, υπάρχουν και δεδομένα τα οποία διαβάζονται μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός, ενώ στην πίσω πλευρά των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας υπάρχει μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη MRZ.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι με την καθιέρωση του νέου τύπου ταυτότητας παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, καθώς θα μπορούσαν να ληφθούν πιο ήπια μέτρα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Επιπλέον τονίζουν ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να συμπεριληφθούν τα προσωπικά τους δεδομένα στις ταυτότητες, θα έπρεπε προηγουμένως να υπάρξει συγκατάθεσή τους, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε. Παράνομη θεωρούν ότι είναι και η δυνατότητα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων ή η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού να επιλέγει ποια στοιχεία ταυτοποίησης θα καταγραφούν στις ταυτότητες.
Στην αίτηση αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του αρχηγού και του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τον νέο τύπο υπηρεσιακών ταυτοτήτων είναι άκυρες διότι θα έπρεπε, κατά το Σύνταγμα, να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα, ενώ τις θεωρούν και ανυπόστατες διότι δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επικουρικώς επιστρατεύουν ως επιχείρημα κατά των ταυτοτήτων και το θέμα της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος σ' αυτές. Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα έχει αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του ΣτΕ, το 2001, κρίνοντας ότι η αναγραφή του θρησκεύματος είναι αντισυνταγματική.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα με τη νέα βιομετρική κάρτα, που θα περιέχει μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα και κρίσιμα προσωπικά στοιχεία του ατόμου, αναμένεται να πυροδοτήσει και νέες προσφυγές στο ΣτΕ.*