Η μετάβαση έγινε με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί, για να διασωθούν οι μεταλλωρύχοι, που υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους.
Το αίσιο τέλος του δράματος σηματοδότησε ο τελευταίος από του 33 μεταλλωρύχους, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια στις 04.04 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).
Από τη στοά βγήκαν και οι διασώστες που είχαν κατέβει για να ετοιμάσουν τους παγιδευμένους δίνοντας οριστικά τέλος στην επιχείρηση στο ορυχείο.
Πολλοί αποκάλεσαν «θαύμα» την διάσωση των μεταλλωρύχων, ο τελευταίος εκ των οποίων που βγήκε στην επιφάνεια, ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ήταν ο επικεφαλής της βάρδιας τους και ο άνθρωπος που τους «κράτησε μαζί». Εκδηλώσεις χαράς σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
«Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. «Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός», πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων.
Ο Φράνκλιν Λόμπος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε μεταλλωρύχος και οδηγός ταξί για να τα βγάλει πέρα, είπε ότι «αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής μου».
Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης αποτελεί σημαντική ώθηση για τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που περίμενε τους διασωθέντες για να τους χαιρετίσει, έναν προς έναν.
Τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία στη Λατινική Αμερική την τελευταία δεκαετία πάντως έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν.
Η κυβέρνησή του επαινέθηκε για την διαχείριση της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι διέταξε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία μετά το επεισόδιο.
Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης περίπου 1.500 δημοσιογράφοι από 39 χώρες παρακολούθησαν και κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό την ιστορική διάσωση.
Οι 33 μεταλλωρύχοι εντοπίστηκαν κάτω από τη γη 17 μέρες μετά την κατάρρευση της στοάς. Τα συνεργεία που τους αναζητούσαν βρήκαν σε κάποιο σημείο των διανοίξεων που πραγματοποιούσαν ένα σημείωμα στο οποίο ανέφεραν πως ήταν καλά και υπέγραφαν ως «Los 33» - οι 33.
Εκτοτε συντηρήθηκαν με συνεχή ιατρική παρακολούθηση με νερό, τροφές, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, που τους αποστέλλονταν απ’ την επιφάνεια της γης μέσω μιας μικροσκοπικής σήραγγας που διανοίχθηκε.
Επί αιώνες, τα ορυχεία στη Λατινική Αμερική έπαιξαν κεντρικό και πολύ συχνά τραγικό ρόλο, αρχής γενομένης από την δίψα για χρυσάφι και ασήμι που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της Ισπανικής κατάκτησης και της σκλαβιάς των ιθαγενών και της μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική. Αμέτρητοι εργάτες χάθηκαν στις στοές τους.
Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και Βολιβία
Συγχαρητήρια έστειλε στην κυβέρνηση της Χιλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι ηγέτες.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, πήγε στο ορυχείο για να υποδεχθεί τον συμπατριώτη του Κάρλος Μαμάνι όταν βγήκε από τη στοά κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Πινιέρα για την διάσωσή του.
Το γεγονός ίσως βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις της Χιλής και της Βολιβίας, χώρες με ιστορικά κακές σχέσεις.