18 Φεβρουαρίου 2011

Καζάνι που βράζει ο αραβικός κόσμος, μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία


Τεχεράνη, Ιράν
Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συμβεί μετά την εξέγερση στην Τυνησία, δηλαδή το ντόμινο ταραχών στον αραβικό κόσμο, είναι πλέον γεγονός. Η αποχώρηση του Μπεν Άλι έδωσε το έναυσμα για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, ενώ η παραίτηση του Μουμπάρακ αναζωπύρωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια κατοίκους σε Ιράν, Υεμένη και Μπαχρέιν, ότι μπορούν να απαλλαγούν από τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Μέσα σε 24 ώρες, τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν και το Μπαχρέιν, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί και πολλοί έχουν συλληφθεί.

Τη Δευτέρα, η κατάσταση στην Τεχεράνη ήταν χαοτική, εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. «Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζε το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τις διαδηλώσεις με ρίψη δακρυγόνων.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το «Πράσινο Κύμα» -το κίνημα κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ- του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί.

Σε μία επίδειξη δύναμης, το ιρανικό καθεστώς αποφάσισε τον κατ' οίκον περιορισμό του Μουσαβί. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.

Απαντώντας στις δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε χαιρετίσει το «θάρρος» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, η Τεχεράνη υποστήριξε πως «τα σχόλια που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από Αμερικανούς επισήμους οφείλονται στη σύγχυσή τους εξαιτίας των αλλαγών στην περιοχή». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, «οι αλλαγές αυτές κατέφεραν πλήγμα στα συμφέροντα των αυταρχικών δυνάμεων που στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ.: το Ισραήλ). Κάνοντας σχόλια αυτού του είδους, προσποιούνται ότι αγνοούν το γεγονός αυτό».

Για τον Μεχμανπαράστ, οι λαοί στην περιοχή θέλουν να απελευθερωθούν από την αμερικανική επιρροή. «Οι αλλαγές που ζητούν οι λαοί στην περιοχή είναι να σταματήσει η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων στις υποθέσεις τους, καθώς και η εξάρτηση από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς και τους συμμάχους τους».

Αντίδραση υπήρξε και από την ΕΕ, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να καλεί το Ιράν να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να επικρίνει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης.

Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα και στο Μπαχρέιν, χώρα που κατοικείται κυρίως από σιίτες, αλλά κυβερνάται από μία σουνιτική οικογένεια.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει το πλήθος που είχε κατέβει στους δρόμους των σιιτικών χωριών για την «Ημέρα Οργής», ενώ οι αρχές φέρονται να προσέφεραν χρηματικά κίνητρα για να προλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών. Στη διάρκεια των επεισοδίων, δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Την Τρίτη, ο σιιτικός αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Ουέφακ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στο σώμα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την κατάργηση του ισχύοντας Συντάγματος και την αντικατάστασή του από άλλο, που θα προκύψει με τη συνεργασία σιιτών και σουνιτών. Οι διαδηλωτές απαιτούν ο πρωθυπουργός της χώρας να εκλέγεται άμεσα από το λαό, να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι» και να διεξαχθεί έρευνα για τους βασανισμούς πολιτών.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των διαδηλωτών έπαιξαν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή το Facebook και το Twitter.

Ανάλογο το σκηνικό και στην Υεμένη, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.

Περί τους 3.000 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, βγήκαν το πρωί της Τρίτης από το Πανεπιστήμιο της Σαναά για να κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο στην πλατεία Σαμπιίν. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το βασικό σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και τη Δευτέρα τόσο στην πόλη Τάιζ, όσο και στην πρωτεύουσα Σαναά, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη «μη απαραίτητη» χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ φωτορεπόρτερ του BBC δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Υεμένη να ελέγξει τις δυνάμεις ασφαλείας και να σταματήσει τη χρήση βίας, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τις αρχές της χώρας να μην χρησιμοποιούν όπλα ηλεκτροσόκ για να διαλύουν τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις γίνονται την ώρα που ο πρόεδρος Σάλεχ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για συνομιλίες, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέγερση όπως αυτή της Αιγύπτου.

Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν εντός ολίγων ημερών.