Τρίπολη, Λιβύη
Ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη επιστράτευσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, η κυβέρνηση της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Μόνο μέσα στη Δευτέρα σκοτώθηκαν στην Τρίπολη 160 άνθρωποι -πολλές δεκάδες άλλοι σε επαρχιακές πόλεις τις τελευταίες ημέρες- αναφέρουν τηλεοπτικά δίκτυα επικαλούμενα Λίβυους, καθώς στη χώρα δεν υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι.Σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Τρίπολη.
Κάτοικος της Τρίπολης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να το φανταστεί άνθρωπος. Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί.»
«Οι πολίτες μας πεθαίνουν. Είναι η πολιτική της καμμένης γης» είπε ο Αντέλ Μοχάμεντ Σαλέχ. «Βομβαρδίζουν κάθε 20 λεπτά» πρόσθεσε.
Ο αυτόπτης μάρτυρας τόνισε πως τα αεροσκάφη ανοίγουν πυρ εναντίον «οποιουδήποτε κινείται, ακόμα και αν είναι μέσα στο αυτοκίνητό του.»
Λίβυος ακτιβιστής δήλωσε ότι έχει ακούσει τις ίδιες πληροφορίες. «Στρατιωτικά αεροσκάφη επιτίθενται σε πολίτες, σε διαδηλωτές στην Τρίπολη αυτή τη στιγμή. Οι πολίτες είναι τρομαγμένοι. Πού είναι τα Ηνωμένα Έθνη, πού είναι η Διεθνής Αμνηστία;» δήλωσε ο Φάτχι αλ-Βαρφάλι, επικεφαλής της Επιτροπής της Λιβύης για Αλήθεια και Δικαιοσύνη, στο πρακτορείο Reuters.
Ο γιος του Καντάφι διέψευσε ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές και ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αποθήκες πυρομαχικών σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya μετέδωσε πως οι συγκρούσεις στην Τρίπολη τη Δευτέρα άφησαν πίσω τους 160 νεκρούς.
* Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με Αιγύπτιο γιατρό που προσπαθούσε να φτάσει στη Λιβύη.
Διαταγές για βομβαρδισμό
Δύο μαχητικά αεροσκάφη της Λιβύης τύπου Mirage έφθασαν αιφνιδιαστικά στο αεροδρόμιο της Μάλτας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι τους δήλωσαν στις Αρχές της Μάλτας ότι αυτομόλησαν και ζήτησαν άσυλο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Μάλτας, οι δύο Λίβυοι πιλότοι υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.
Λίγο νωρίτερα, δύο ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο. Σε αυτά επέβαιναν συνολικά επτά άτομα που δήλωσαν ότι είναι Γάλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού αξιωματούχου, μόνο ένα είχε μαζί του διαβατήριο, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι έφυγαν τόσο βιαστικά που τα ξέχασαν.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση
H Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.
«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Οι πληροφορίες της FIDH, που έχει έδρα στο Παρίσι, προέρχονται κυρίως από λιβυκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Εκτός από την Βεγγάζη, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό