Αθήνα
Τρία C-130 έχουν αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λιβύης προκειμένου να παραλάβουν Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.Επίσης, λίγες ώρες πριν αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.
Στα αεροσκάφη, τα οποία αναμένονται να φτάσουν στον προορισμό τους στις 12 το μεσημέρι και να επιστρέψουν το βράδυ, επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που συντονίζουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.
«Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμπχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη, όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ.Δόλλης.
«Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γι' αυτό πάω κι εγώ ο ίδιος» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Τα πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion της ΑΝΕΚ έδεσαν στο Ηράκλειο το μεσημέρι. Μετέφεραν 4.500 Κινέζους και 46 Έλληνες.
«Η επιβίβαση έγινε ομαλά, οι επιβάτες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, ωστόσο είναι φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πλοίαρχος του Hellenic Spirit, Μιχάλης Πετειναράκης.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό, ένας εκ των επιβατών του Hellenic Spirit, ο Σταύρος Παντελίδης, ο οποίος εργαζόταν επί ένα χρόνο στη Λιβύη, «κατά την επιβίβασή μας στα πλοία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Μας δέχτηκαν καλά. Δεν υπάρχει χάος. Υπάρχει έννομη τάξη».
Στο λιμάνι της Βεγγάζης κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ, όπου αναμένεται και το Νήσος Ρόδος της Hellenic Seaways.
Το πλοίο Εξπρές Σαντορίνη αναμένεται να φτάσει τις βραδινές ώρες στο λιμάνι Ρας Λανούφ.
Οι λιγοστοί Ελληνες που παρέμειναν στη Βεγγάζη, μαζεύονται στα σπίτια τους, στο προξενείο της Σουηδίας και σε μία εταιρεία σουηδικών συμφερόντων, για να παρακολουθήσουν κανάλια της δορυφορικής τηλεόρασης από τα οποία ενημερώνονται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα στην Ελλάδα.
Όσοι φτάνουν στο Ηράκλειο θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.
Ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς που έχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω» ανέφερε ένας εκ των επαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο Κυριάκος Χώραφος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότων και των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή που εμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Παντελίδης, πολιτικός μηχανικός από την Καβάλα, τόνισε: «Από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων βρεθήκαμε μέσα στα γεγονότα και ζήσαμε πολλές φρικαλεότητες. Με κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας που πήραμε δεν κινδυνεύσαμε και φυσικά από τότε που ξέσπασαν οι μεγάλες ταραχές δεν ξαναπήγαμε στη δουλειά. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και βγαίναμε τις ώρες που δεν γίνονταν ταραχές. Αφήσαμε όλα τα πράγματά μας κάτω, με την προοπτική ότι θα γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω για να συνεχίσουμε τη δουλεία μας».
Για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών Knossos Palace, το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα.
Στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν την Παρασκευή με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες. Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.
Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13.000- 15.000 Κινέζων.
Από το βράδυ της Τετάρτης, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ