Ο Μπ.Ομπάμα καταδικάζει τη βία στη Λιβύη και προειδοποιεί το καθεστώς ότι θα λογοδοτήσει
Αθήνα
Έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενισχυμένη διπλωματική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών.«Τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, προειδοποιώντας ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις αυτές.
«Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει στις 28 Φεβρουαρίου στη σύνοδο, σε επίπεδο υπουργών, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, γεγονός που θα της δώσει την ευκαιρία να έχει επαφές με τους ξένους ομολόγους της για τη Λιβύη.
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη για να προετοιμάσει τις επαφές της υπουργού Εξωτερικών.
«Εν μέσω αυτής της κατάστασης, είναι σημαντικό οι χώρες και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου να εκφραστούν με μία και ενιαία φωνή και επ΄αυτού εργαζόμαστε» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις για την χαμηλών τόνων αντίδρασή του στα γεγονότα στη Λιβύη, επέκρινε, επίσης, το διάγγελμα του Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Ομπάμα κατήγγειλε «τις απειλές και τις διαταγές να πυροβολούνται οι ειρηνικοί διαδηλωτές και τις νέες τιμωρίες κατά του λιβυκού λαού».
Ο Λίβυος ηγέτης συνέκρινε τους διαδηλωτές με «ποντίκια» που πρέπει «να συλληφθούν».
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μετά την ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να την σχολιάσουν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε, ακόμα, ότι η ασφάλεια των Αμερικανών που βρίσκονται στη Λιβύη -περί τα 650 άτομα- καθώς και πενήντα Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε επίσης για πρώτη φορά ότι «ευρύ φάσμα μέτρων» είναι διαθέσιμα για την υπόθεση της Λιβύης, ανάμεσά τους και η επιβολή κυρώσεων.
Η επιφυλακτικότητα της Ουάσινγκτον επικρίθηκε από πολλούς σχολιαστές στον Τύπο, ακόμη και από την Σάρα Πέιλιν.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για την μεταβολή της κατάστασης στη Λιβύη» παραδέχθηκε ωστόσο η Μαρίνα Οταγουέι, του ιδρύματος Carnegie.
Η επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, που θα εμπόδιζε την πολεμική αεροπορία του Καντάφι να βομβαρδίσει τον λιβυκό πληθυσμό, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της ιδέας αυτής παραδέχονται ότι για να πεισθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή θα έπαιρνε χρόνο.
Ως προς την επιβολή κυρώσεων, η Μαρίνα Οταγουέι θεωρεί ότι οι επιπτώσεις τους δεν θα γίνουν αισθητές παρά μακροπρόθεσμα: «Σε μία υπόθεση σαν της Λιβύης, η οποία θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί εντός δεκαπέντε ημερών, οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτε».
πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό