Ο Χρήστος Τσάγκας, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, έφυγε από τη ζωή. Δεν άντεξε τον πόνο από τον χαμό της μοναχοκόρης του, Μυρτώς, καθώς το ρολόι της ζωής του σταμάτησε να χτυπάει από τότε που την έχασε. Εφυγε το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του στην οδό Ηπείρου, με την τηλεόραση να παίζει δίπλα του, τα γραπτά του ανοιχτά πάνω στο γραφείο και το πακέτο των τσιγάρων του μισοτελειωμένο. Είχε αποφασίσει να φύγει… Το κοινό του θεάτρου τον ξεχώρισε και τον λάτρεψε, ενώ ο πολύς κόσμος τον γνώρισε μέσα από την εμφάνισή του στην τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Τμήμα ηθών», στον ρόλο του «Κασσανδρή».
«Ηταν η μόνη ημέρα που δεν πέρασα να τον δω. Περνούσα καθημερινά» αναφέρει στην «Espresso» ο αδελφός του, ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας, ο οποίος είναι συντετριμμένος από τον θάνατό του.
«Μου έλεγε "μην έρχεσαι και ταλαιπωρείσαι" Ηταν ένας πονεμένος άνθρωπος. Από τότε που έχασε τη μικρή, ο Χρήστος είχε φύγει. Μόνο το κορμί του ήταν εδώ. Είχε παρανοϊκό δέσιμο με την κόρη του. Ο πόνος του, τεράστιος αν και τον έκρυβε γιατί ήταν πολύ υπερήφανος. Δεν είχε πάει ποτέ στο νεκροταφείο, στο χωριό μας, γιατί δεν ήθελε να πιστέψει ότι η Μυρτώ βρισκόταν εκεί. Δεν έβγαινε από το σπίτι, διάβαζε πολύ, μετέφραζε και έγραφε. Είχε ολοκληρώσει τη συλλογή του Καβάφη και εργαζόταν πάνω στον Κάλβο. Τα άφησε μισά» είπε ο Λάμπρος Τσάγκας.
Η πρώτη συντριβή για τον ηθοποιό ήρθε με τον θάνατο της συζύγου του, της Αλκηστης, που έφυγε από ανακοπή καρδιάς. Ο χαμός της κόρης του το 2003 από τροχαίο ήταν η χαριστική βολή. Κλείστηκε στον εαυτό του και έβρισκε παρηγοριά μόνο στα βιβλία και στο γράψιμο.
Το μοναδικό πράγμα που τον κρατούσε στη ζωή ήταν ο γιος του Σέργιος, τον οποίο επίσης λάτρευε.
«Εχασα τον αδελφό μου και για ποιον θα νοιάζομαι τώρα; Νιώθω ένα τεράστιο κενό. Ο Χρήστος ήταν δάσκαλός μου στο θέατρο, από μικρό παιδί».
Ο Xρήστος Τσάγκας αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε με τον θίασο των Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη στην «Πικραγαπημένη» της Μπεναβέντε. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, με τη Νέα Ελληνική Σκηνή της Αννας Συνοδινού, με τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού, με τον θίασο Θανάση Μυλωνά - Κατερίνας Βασιλάκου, με τον Δημήτρη Χορν, με τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον Νίκο Κούνδουρο και πολλούς άλλους. Μαζί με τον αδελφό του Λάμπρο ίδρυσαν το «Παλκοσένικο» το 1978 στο θέατρο «Κνωσός», όπου ανέβασαν επιλεγμένα έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Ο Χρήστος Τσάγκας συμμετείχε σε 27 κινηματογραφικές ταινίες και 21 τηλεοπτικές σειρές, εμφανίσεις που συμπλήρωσαν τη σημαντική παρουσία του στον χώρο της τέχνης.
«Φτάσαμε», «Save sex», «Ζιγκολό», «Δονούσα», «Η φωτογραφία», «Η κάθοδος των εννιά», «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Παραγγελιά» ήταν μερικές μόνο από τις ταινίες στις οποίες έπαιξε.
Η κηδεία του ηθοποιού γίνεται σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ανάληψη Λιβαδειάς. Εκεί όπου αναπαύονται η λατρεμένη του Μυρτώ και οι γονείς του Σουλτάνα και Γιάννης.
Η Γωγώ Ατζολετάκη, η οποία συνεργάστηκε με το «Παλκοσένικο» και συνδέονταν με φιλία με τον Χρήστο και τον Λάμπρο Τσάγκα, δηλώνει στην Espresso: «Είμαι βαθιά λυπημένη επειδή έφυγε ένας καλός μου φίλος. Νιώθω όμως και ανακούφιση στην ψυχή μου επειδή η ζωή του Χρήστου μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης του κόρης του ήταν βάρος».
Μια άσχημη διαίσθηση
Συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του Χρήστου Τσάγκα και ο Νίκος Καρβέλας. Οι δυο τους έτρεφαν βαθιά αλληλοεκτίμηση και μάλιστα ο Χρήστος Τσάγκας είχε δεχτεί να συμμετάσχει επί σκηνής στην όπερα που προετοίμαζε ο Νίκος Καβέλας και αναφερόταν στην ποιητική συλλογή του «Μέγιστο φως». Το πλέον συγκλονιστικό είναι ότι ο Χρήστος Τσάγκας πριν από λίγους μήνες μπήκε στο στούντιο μόνος του και ηχογράφησε το «Μέγιστο φως» στέλνοντας το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο στον συνθέτη. Οπως είπε τότε, «άνθρωποι είμαστε, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Κράτα το να έχεις τουλάχιστον τη φωνή μου».
Πρόκειται για μία όπερα, όπου τα λιμπρέτα θα ερμηνεύσει ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Πάνος Λαζαράτος.