Νέα Υόρκη
Με πτώση που έφτασε το 3,56% έκλεισε την Πέμπτη η Γουόλ Στριτ (ενδοσυνεδρικά βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα) λόγω των κακών μακροοικονομικών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας και της ανησυχίας για την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.Μετά από μία συνεδρίαση όπου καταγράφονταν πολύ μεγάλες απώλειες, ο Dow Jones διαμορφώθηκε τελικά στις 10.990,88 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,68% ή 419 μονάδες σε σχέση με το άνοιγμα της ημέρας.
Η πτώση είχε ξεπεράσει και τις 500 μονάδες, λίγο πριν σταθεροποιηθεί στις 400 μονάδες. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν αρνητικά με τις βιομηχανίες και τις τράπεζες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Πολύ μεγάλες οι απώλειες και για τον Standard and Poor’s 500 ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.140,70 μονάδες έχοντας υποχωρήσει 4,46%.
Κάθετη η πτώση και για τον Nasdaq, τον δείκτη εταιρειών τεχνολογίας, που έκλεισε στις 2.380,43 μονάδες με πτώση 5,22%.
Το σκηνικό ήταν ίδιο και στην Ευρώπη όπου οι απώλειες για τα μεγάλα χρηματιστήρια, όπως τη Φρανκφούρτη, ξεπέρασαν το 6% με τις τράπεζες να καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση.
Σε αυτό το κλίμα μαζικών πωλήσεων οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στο χρυσό που άγγιξε τα 1.825 δολάρια η ουγγιά, συνεχίζοντας την φρενήρη ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων.
Παράλληλα, πτώση σχεδόν 6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του ελαφρού αργού πετρελαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 82,38 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 5,20 δολαρίων (5,9%) σε σχέση με τη Τετάρτη.
Κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές
Νωρίτερα την Πέμπτη, είχαν δημοσιευτεί τα στατιστικά στοιχεία που έδειχναν αύξηση των νέων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5% τον Ιούλιο λόγω των υψηλότερων τιμών της βενζίνης και των τροφίμων.
Στοιχεία της Fed Φιλαδέλφειας δείχνουν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο απόν τον Μάρτιο του 2009, όταν οι ΗΠΑ ήταν για τα καλά μέσα στην ύφεση.
Οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα ενισχύθηκαν από ένα άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal που υποστήριζε ότι η Fed ανησυχεί για την ικανότητα των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητά τους σε περίπτωση που οι μητρικές εταιρείες αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
Παράλληλα, αρνητικά επέδρασε και η ανησυχία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όπως και οι προβλέψεις της Morgan Stanley για επιστροφή της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley είχαν ανακοινώσει ότι αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 (από το +4,2% στο +3,9%) και για το 2012 (από το +4,5% στο +3,8%).
Ειδικά για την Ευρωζώνη οι αναλυτές ανέφεραν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το +0,5% το 2012 (η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,2%) και το 1,7% φέτος (αντί για 2%).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα κάποια «νέα ύφεση» στην Ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα όμως, έγιναν και αντικρουόμενες δηλώσεις, όπως αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».
«Πώς μπορούν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να πιστεύουν ότι οι αγορές θα πιστέψουν τις υποσχέσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, εάν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να τις κάνουν πράξη;» διερωτήθηκε ο Ντελόρ.
Απόδειξη της αγωνίας που διακατέχει τους επενδυτές και της αποστροφής τους απέναντι στον κίνδυνο, τόσο η τιμή του πετρελαίου, που υποχωρεί στη Νέα Υόρκη, όσο και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας που έχει φτάσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της. Την ίδια τάση ακολουθούν και τα γαλλικά δεκαετή ομόλογα.