Υστερα από ένα τετραήμερο βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και Ισραήλ, με τις πρώτες να ρίχνουν πλήθος ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ και το εβραϊκό κράτος να κάνει αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, χθες βράδυ υπήρξαν κάποιες πρώτες ενδείξεις για κατάπαυση του πυρός, με φόντο τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία ακροβατούσαν οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου.
Βροχή ρουκετών έπεσαν και χθες στο νότιο Ισραήλ -περίπου 100 από την Πέμπτη-, στην πόλη Μπιρσέμπα μάλιστα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Ρουκέτες έπεσαν και σε αιγυπτιακό έδαφος. Την ευθύνη για την επίθεση στην Μπιρσέμπα ανέλαβε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ενώ η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για εκείνη στην πόλη Οφακίμ του Ισραήλ. Συνεχίστηκαν επίσης οι επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με συνολικά 15 νεκρούς Παλαιστινίους. Αργά χθες όμως αξιωματούχος της Χαμάς είπε πως η οργάνωση συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από μεσολάβηση της Αιγύπτου. Οι διαβουλεύσεις πάντως συνεχίζονταν το βράδυ, καθώς υπήρχε θέμα για το ποιος θα παύσει πρώτος πυρ.
Η μεσολάβηση του Καΐρου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η -νέα, μετά τον Μουμπάρακ- Αίγυπτος ενοχλήθηκε πολύ μετά το θάνατο πέντε αστυνομικών της, πιθανόν από ισραηλινά πυρά στο Σινά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έφτασε μέχρι του σημείου να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο και ο πολίτης Αχμέντ αλ-Σαλάτ έγινε ήρωας όταν αναρριχήθηκε 17 ορόφους στην ισραηλινή πρεσβεία και κατέβασε από τον ιστό τη σημαία του Ισραήλ για να κρεμάσει την αιγυπτιακή. Χθες, δύο Ισραηλινοί διπλωμάτες πήγαν εσπευσμένα στο Κάιρο για διαβουλεύσεις, ενώ σε συναντήσεις ενεπλάκησαν και οι πιο «δυνατοί» παίκτες διεθνώς -ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε νωρίτερα εκφράσει τη «λύπη» του για το θάνατο των αστυνομικών συλλυπούμενος «το λαό της Αιγύπτου και τις οικογένειες των θυμάτων». «Λύπη» εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ. Ενώ στην πρώτη αντίδρασή του ο Μπαράκ είχε κατηγορήσει την ανεπαρκή ασφάλεια στο Σινά για τα περιστατικά, στην πορεία είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα έρευνας από μικτή ισραηλοαιγυπτιακή επιτροπή. Η δημόσια μισή συγγνώμη του Ισραήλ θεωρείται πρωτοφανής από πολλούς διπλωμάτες που θεωρούν ότι αποτυπώνει το πόσο η χώρα κόπτεται να μην ταραχτούν οι σχέσεις της με την Αίγυπτο, σε μια εποχή μάλιστα που οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να ζητήσουν αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Ισραήλ και Αίγυπτος συνήψαν συνθήκη ειρήνης το 1979, μετά την πτώση του Μουμπάρακ όμως τα πάντα αλλάζουν.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την «ισραηλινή επιθετικότητα έναντι των αιγυπτιακών δυνάμεων» και τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει. Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στην πρόθεση των Παλαιστινίων για αναγνώριση. Το θέμα θα ανέβει πολύ σύντομα στη διεθνή ατζέντα. Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε στην «Ελ Παΐς» ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί μήνυμα στους Παλαιστινίους ότι το κράτος τους θα γίνει πραγματικότητα.