Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν χθες να δημοσιεύουν τις δικές τους λίστες για τις περιουσίες που επιστρέφονται στα μειονοτικά ιδρύματα μετά την απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Τα περισσότερα μέσα αναφέρονταν σε χίλιες ακίνητες περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, βασιζόμενα κυρίως στην έκθεση του ερευνητικού κέντρου TESEV το οποίο είχε εκδώσει έκθεση το 2009, όπου κατέγραφε μία προς μία τις περιουσίες που είχαν κατασχεθεί. Πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν σε 81 ευαγή ιδρύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σπίτια, καταστήματα, πολυκατοικίες, εργοστάσια, νυxτερινά κέντρα. Στο ευαγές ίδρυμα του Νοσοκομείου Βαλουκλή περιλαμβάνονται 157 σπίτια, 21 πολυκατοικίες, 66 καταστήματα. Επίσης σπίτια, οικόπεδα, κήποι και σχολεία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στο ευαγές ίδρυμα της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ δήλωσε πως σε πρώτη φάση επιστρέφονται μόνο 370 περιουσίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει αριθμός 890 ακινήτων για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει επειδή τα ευαγή ιδρύματα έχουν ελλιπή στοιχεία γι' αυτά.
Πάντως, φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι ανάμεσα στις περιουσίες που επιστρέφονται είναι 50 νεκροταφεία καθώς και το σχολείο του Γαλατά. Θα δοθούν επίσης αποζημιώσεις για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί και πωλήθηκαν σε τρίτους. Μάλιστα χθες πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι με βάση αυτό το διάταγμα, το τουρκικό κράτος θα πρέπει να δώσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων για τις περιουσίες οι οποίες δεν μπορεί να επιστραφούν επειδή είχαν πωληθεί σε τρίτα πρόσωπα.
Το κυβερνητικό διάταγμα δημοσιεύθηκε μια μέρα πριν ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντηθεί με τους 162 εκπροσώπους των μειονοτήτων, ανάμεσά τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Δεν ήρθαμε με άδεια χέρια εδώ», είπε κατά τη διάρκεια του γεύματος ιφτάρ - που γίνεται με αφορμή το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού - ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως «η εποχή των αδικιών έχει παρέλθει. Σε αυτή τη χώρα κανένας πολίτης δεν είναι υπεράνω των υπολοίπων πολιτών». Εκτιμάται ότι με αυτήn τη κίνηση η Τουρκία επιχειρεί να ξεπεράσει τον πονοκέφαλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσφεύγουν τα μέλη των μειονοτήτων τα τελευταία χρόνια πετυχαίνοντας μεγάλα ποσά αποζημιώσεων. Μάλιστα το ίδιο βράδυ της Κυριακής ο τούρκος πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και προς την ΕΕ: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία πέραν των διπλών μέτρων και σταθμών έναντι της Τουρκίας, η ΕΕ βιώνει και μια "έκλειψη νοός" όσον αφορά την Τουρκία. Την ειλικρίνεια που δείχνουμε εμείς τη δείχνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ; Οχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ανοίξτε το κεκτημένο της ΕΕ και θα δείτε. Δεν δείχνουν σ' εμάς, σε κανένα από τα βήματα που γίνονται για την προσαρμογή στο κεκτημένο της ΕΕ, την ευαισθησία που δείχνουμε εμείς. Μπλοκάρουν σε ορισμένα σημεία», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.
«Επανορθώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ντροπές της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κεσπάν Χατεμί, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Τουρκία με την πολιτική βούληση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Το διάταγμα δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν ο τούρκος Πρωθυπουργός παραθέσει γεύμα ιφτάρ στους εκπροσώπους των μειονοτήτων το βράδυ της Κυριακής.
Και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε πως «έμειναν στο παρελθόν τα λάθη που έγιναν», προσθέτοντας ότι «τώρα πλέον η Τουρκία είναι μια νέα Τουρκία και στη νέα Τουρκία υπάρχει θέση για όλους».