3 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (UNEP) ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΠΑΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ (COP 17)

Tου Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

Συνεχίζονται οι εργασίες της Συνδιάσκεψης Κορυφής  των Ηνωμένων Εθνών  (UNEP) για  το πρόβλημα των Κλιματικών αλλάγών στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής. Είναι γνωστό  ωςCOP17 (Conference of Parties) των Ηνωμένων Εθνών (UNFCC =UN Framework Convention on Climate change).  Συμμετέχουν αντιπροσωπείες 194 χωρών, όπου μαζί με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών έχουν την ευθύνη των τελικών αποφάσεων και παράλληλα δραστηροποιούνται όλοι εκείνοι οι ΜΚΟς που ασχολούνται με θέματα που αφορούν το Περιβάλλον με σεμινάρια, εκθέσεις και θέματα διαφωτίσεως για τα θέματα του Συνεδρίου. Στην αρχή συμμετέχουν οι ειδικοί επιστήμονες για θέματα Περιβάλλοντος ως εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων τους, στη συνέχεια φθάνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος που προτείνουν τις τελικές αποφάσεις και τις τελευταίες δύο ημέρες της Συνδιασκέψεως φθάνουν οι Αρχηγοί Κρατών για την υπογραφή της τελικής Διακήρυξης που αποτελεί και τις δεσμευτικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα δράσης για την αντιμετώπιση του προβλημάτων που δημιουργούται από τις κληματικές . Παράλληλα Μέλη των ΜΚΟς δραστηροποιούνται παράλληλα σε διάφορους τομείς για κοινή δράση. Είκοσι περίπου χιλιάδες σύνεδροι απ’ όλο το κόσμο και ογδόντα χιλιάδες που συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες από τον Τοπικό πληθυσμό δίνουν την ευκαιρία στο παγκόσμιο πληθυσμό να προβληματισθεί και να ευαισθητοποιηθεί για θέματα του Περιβάλλοντος. Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, ως επίσης και  Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές πρωτοβουλίες να οργανώσουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο διάφορες εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκθέσεις κτλ για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για θέματα του Περιβάλλοντος. Τα προβλήματα που δημιουργούται από τις κλιματικές αλλαγές μας αφορούν όλους μας, γι’ αυτό οφείλουμε να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση τους όλοι μας.
Τα πράγματα εδώ στο Ντέρπαν δεν είναι και τόσα αισιόδοξα για θετικη έκβαση των όλων διαπραυματεύσεων για τα επόμενα βήματα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών.  Όλοι προβάλλουν ως εμπόδιο την παγκόσμια οικονομική κρίση και ομιλούν για αναβολή κοινής δράσης, ή πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και πολλές άλλες από την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Λατική Αμερική  είναι κάπως αδιάφορες με μη σοβαρή συμμετοχή για δυναμικές και αποτελεσματικές αποφάσεις. Μας δίνουν την εντύπωση ότι η κάθε χώρα δίνει προτεραιότητα στα στενά οικονιμικά της συμφέρονται, χωρίς να εκφράζουν την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού που αγωνιά για το μέλλον του Πλανήτη μας και των παιδιών μας. Το μήνυμα του Γκάντι ότι η γη, τα δέντρα, ο αέρας και το νερό δεν τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας κι οφείλουμε τουλάχιστον να τους τα παραδώσουμε όπως τα παραλάβεμε δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτούς που μας κυβερνούν.
Δύο από τα βασικά θέματα των όλων συζητήσεων εδώ στο Ντέρπάν είναι πρώτον τι θα γίνει με το Πρωτόκολλον του Κιότο που λήγει το επόμενον έτος, θα ανανεωθεί για ακόμη πέντε χρόνια ή θα τερματισθεί, και το δεύτερο θέμα είναι η δημιουργία του πράσινου ταμείου με την ετήσια συλλλογή εκατόν δισεκατομυρρίων δολλαρίων για  στηριχθούν οι οικονομίες χωρών που υποφέρουν από φτώχεια για να υιοθετήσουν νέες μη ρυπογόνες πηγές ενεργείας για να μειώσουμε τη παραγωγή ρύπων που ανεβάζουν συνέχεια επικίνδυνα την θερμοκασία με καταστροφικές συνέπειες σε όλους τους τομείς (ανέβασμα των θαλασίων υδάτων, φαινόμενα τσουνάμι, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλυμμύρες, ανομβρίες, καταστροφή της γεωργικής παραγωγής, τόξινη βροχή με μαζικές μολύνσεις των πόσιμων νερών από τα περισσεύματα του διοξειδίου του άθρακα που τα δέντρα δεν προλαβαίνουν να απορροφίσουν κτλ και τελικά ο κίνδυνος του φαινομένου του θερμοκηπίου, να γίνει δηλαδή ο πλανήτης μας ένα τεράστιο θερμοκήπιο χωρίς εξαερισμό που σιγά σιγά τα πάντα θα μαραίνονται και θα πεθαίνουν και μαζί κι η ανθρώπινη ζωή).
Σιγά – σιγά άρχισαν εδώ στο Ντέρπαν να διομορφώνονται και νέα δεδομένα συνεργασίας  χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών για κοινές προτάσεις. Οι χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (53) με επικεφαλής την Νότιο Αφρική έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία με τις χώρες που επηρεάζονται απο το μπλόκ τουBRICS (Βραζιλία, Ρωσία,Ινδία,Κίνα και Νότιος Αφρική), τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλυθησού. Από την άλλη μεριά είναι το μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με πολλές όμως διαφορές μεταξύ τους. Τελικά ο ρόλος της Ευρώπης, αν δεν διαφοροποιηθεί απ’ εκείνο των ΗΠΑ τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν και τόσο θετικά. Βρισκόμαστε μπροστά στη σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων σε επίπεδο πλουσίων και φτωχών, σε επίπεδο κρατών και συνασπισμών και διεθνών εταιρειών. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μόνο ο Θεός θα μας σώσει ή τουλάχιστον όσοι επηρεάζονται από τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, αυτοί που δίνουν προτεραιότητα στις παγκόσμιες αξίες για τη σωτηρία του Πλανήτη μας και του σώματος της Ανθρωπότητας κι όχι εθνικά ή ιδιωτικά και τοπικά συμφέροντα.
Ο ρόλος της Εκκλησίας προς την κατεύθυνση αυτή να υπενθυμίζει στους πολιτικούς αρχηγούς μας τις ηθικές τους ευθύνες για το μέλλον μας είναι μεγάλος και σημαντικός. Αναμένουμε ότι μέσα από την ευαισθητοποίηση των μελών μας, των απλών πιστών μας για τα θέματα του Περιβάλλοντος, θα μπορέσουν οι πολίτες πλέον να απαιτήσουν από τους πολιτικούς τους αρχηγούς να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν υπεύθυνα στα καλέσματα της Ιστορίας να πορευθεί η παγκόσμια κοινωνία με την ελπίδα της επιβίωσης.