30 Νοεμβρίου 2012

Οι παχύτεροι άνθρωποι στον κόσμο


Οι φωτογραφίες κυριολεκτικά σοκάρουν. Πρόκειται για τους 5 παχύτερους ανθρώπους στον κόσμο, τα κιλά των οποίων ξεκινάνε από τα 170 και φτάνουν μέχρι και τον μισό τόνο σχεδόν. Φανταστείτε μισό τόνο. 


Άνθρωπος δηλαδή που ζυγίζει τουλάχιστον 500 κιλά. Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν ούτε καν να κινηθούν και παραμένουν καθηλωμένοι. Γνωρίστε τους...
Ο Πώλ Μέισον. Ένας Άγγλος ηλικίας 50 ετών. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζύγιζε 450 κιλά. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν του απομένει χρόνος. Έπρεπε να κάνει κάτι. Ήταν καθηλωμένος στο κρεββάτι και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Σκεφτείτε το λίγο. 450 κιλά.!!!Ο ίδιος έλεγε ότι χρειαζόταν περισσότερες από 25.000 θερμίδες τη μέρα. Τελικά οι γιατροί με τη μέθοδο του μπαι πας, στο στομάχι κατάφεραν να τον αδυνατίσουν. Το βάρος του έπεσε στα 254 κιλά.
Η Ντόνα Σίμπσον. Αμερικανίδα γεννημένη το 1967. Πριν από 4 χρόνια έσπασε το ρεκόρ Γκίνες της παχύτερης γυναίκας του κόσμου. Ζύγιζε 451 κιλά. Όπως είναι φυσικό και εκείνης η υγεία κρεμιόταν από μια κλωστή. Σε 2 χρόνια, το 2010 κατάφερε να ρίξει βάρος και να φτάσει στα 270 κιλά. Πριν από λίγο καιρό η Ντόνα έμεινε έγκυος και οι γιατροί της συνέστησαν επιτακτικά να μειώσει και άλλο το βάρος της. Σήμερα αναθρέφει ένα υγιέστατο παιδάκι και η ίδια ζυγίζει μόνο... 170 κιλά.
Μάνουελ Ουρίμπε. Μεξικανός, διεκδικεί τον τίτλο του παχύτερου ανθρώπου του κόσμου. 597 κιλά. Καθηλωμένος στο κρεββάτι του από το 2001, οι γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Κάποια στιγμή τον έφεραν προ των ευθυνών του και του είπαν ότι η καρδιά του με δυσκολία αντέχει. Του πρότειναν χειρουργική επέμβαση μα εκείνος αρνήθηκε. Προτίμησε τον δρόμο της δίαιτας. Τον Οκτώβριο του 2006 είχε φτάσει στα 360 κιλά. Τον Φεβρουάριο του 2009 βγήκε η φήμη ότι πέθανε. Τελικά εμφανίσθηκε σε ένα τηλεοπτικό σόου και η φήμη διαψεύστηκε. Στις αρχές του 2012 ζύγιζε ακριβώς 199 κιλά.
Ρομπερτ Ερλ Χιουτζ. Από τις ΗΠΑ. Χιουτζ, όνομα και πράγμα. Έζησε από το 1926 μέχρι το 1958 και όσο ζούσε κατείχε τον τίτλο του βαρύτερου ανθρώπου στον κόσμο. Όταν ήταν 6 ετών ζύγιζε 92 κιλά. Όταν ενηλικιώθηκε η περιφέρεια του -όταν τον είχαν μετρήσει -ήταν 3 μέτρα και 15 εκατοστά. Τα κιλά του άγγιζαν τα 492. Πέθανε 32 ετών από ιλαρά.
Κένεθ Μπρούμλευ. Διεκδικεί μια θέση στα βαρύτερα άτομα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Πατέρας 4 παιδιών οι φίλοι του τον φωνάζουν “half tone dad” (πατέρα του μισού τόνου) και όχι άδικα αφού το βάρος του άγγιζε τα 470 κιλά. Κάποια στιγμή αποφάσισε να βοηθηθεί τόσο με δίαιτα όσο και χειρουργικά. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Και δεν μπορούσε να μετακινηθεί και δεν χωρούσε να βγει από την πόρτα του σπιτιού για να πάει στο νοσοκομείο. Επιστρατεύτηκε η πυροσβεστική και γκρέμισε τον τοίχο του σπιτιού του για να περάσει. Έχει ξεκινήσει δίαιτα με μόλις 1200 θερμίδες τη μέρα και σε 40 μέρες έχασε 76 κιλά. Η δίαιτα συνεχίζεται...
http://iatropedia.com


Κύπριες στο πεζοδρόμιο για αγοραίο έρωτα. Συγκλονιστικά στοιχεία


Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η πορνεία στην Κύπρο. Πέραν των αλλοδαπών γυναικών που πέφτουν στην πορνεία, έρευνα δείχνει ότι ακόμη και Κύπριες κάνουν πεζοδρόμιο και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σοκάρουν τα στοιχεία αλλά κυρίως οι επισημάνσεις της Αστυνομίας για το θέμα της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών στην Κύπρο.


Γίνεται λόγος για αύξηση της πορνείας στους δρόμους, ροή πορνείας από τα κατεχόμενα, αλλά το κυριότερο, γίνεται λόγος για διπλοπροσωπία στη στάση των κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται επιφανειακά με το θέμα και όχι σε βάθος, προσφέροντας προγράμματα απεξάρτησης γυναικών από την πορνεία.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, Ρίτα Σούπερμαν, κάνει λόγο για αδυναμία του συστήματος να κτυπήσει τους εμπόρους που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση γυναικών και ρίχνει το γάντι σε άτομα-«κλειδιά» στην κυβέρνηση που ανατινάζουν, όπως αναφέρει, στον αέρα υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο.
Η κ. Σούπερμαν που μιλούσε στο συνέδριο με θέμα «Βία κατά των γυναικών και πορνεία» όπως αναφέρει ο Φ που οργάνωσαν χθες το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε και τα εξής:

● Εδώ και δύο χρόνια παρατηρείται αύξηση στην κάθοδο κυκλωμάτων πορνείας από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

● η πορνεία έχει αυξηθεί στα διαμερίσματα, ακόμα και στο δρόμο

● οι περισσότερες γυναίκες που επιδίδονται στην πορνεία είναι ηλικίας 18-25 ετών

● οι γυναίκες αρνούνται να κατονομάσουν τους μαστροπούς τους, φοβούμενες για τη ζωή τους, για τα παιδιά που αφήνουν στις χώρες τους και ότι θα μπουν φυλακή

● η πορνεία στο δρόμο ελέγχεται από τα κυκλώματα Βουλγάρων  Ρουμάνων ή και Κυπρίων. Πολλές γυναίκες απελαύνονται και ξανάρχονται

● οι μαστροποί ελέγχουν την αγορά

● στις ροζ αγγελίες έχουν παρατηρηθεί τελευταία και δημοσιεύσεις που αφορούν Κύπριες, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης.


Φιλελεύθερος
ShowTime-cy  filoksenos.blogspot.gr

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΔΕΛΤΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

 


Δελτίο τύπου 22/11/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Δελτίο τύπου 29/11/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

VIDEO ΚΑΙ  ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ


Δελτίο τύπου 29/11/2012


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΛΥΡΙΤΖΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Δελτίο τύπου 29/11/2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
 
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ»
 
«ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»


Δελτίο τύπου 29/11/2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Δελτίο τύπου 29/11/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: «Αποδόμηση δημογραφικής πολιτικής»


Δελτίο τύπου 29/11/2012

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Εάν απορριφθεί η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τότε θα προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για το Μνημόνιο σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος»


Δελτίο τύπου 29/11/2012


ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δικάστηκαν χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι και ο εκπαιδευτικός που κατηγορούνταν για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού.
 


Δελτίο τύπου 28/11/2012

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»

«ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΕΞ. ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ».


Δελτίο τύπου 28/11/2012


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.





ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ- Ο αξιωματικός που κυνηγά το ηλεκτρονικό έγκλημα: “Ανοικτή η πόρτα μου για τους ομογενείς”


ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης.   Προισταμενος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Cyber Crime Unit).

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ Μανωλης Σφακιανακης μιλάει σε διεθνές Σεμινάριο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από το γραφείο του, στον 13 όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών ΓΑΔΑ, έχει μία πολύ καλή θέα της Αθήνας. Μόνο που έτσι καθώς βγήκα από τον ανελκυστήρα και στριφογύριζα για να βρω το γραφείο του στο τεράστιο κτίριο, έχασα τον προσανατολισμό και δεν ξέρω από τα μεγάλα παράθυρα του γραφείου του πια πλευρά της άδενδρης Αθήνας έβλεπα.. Ίσως η άπλετη θέα να είναι συμβολική των ανοικτών οριζόντων του ίδιου και της Υπηρεσίας την οποία από ετών πολλών επιτυχώς –κατά γενική παραδοχή- διευθύνει, καθώς η δράση της επεκτέινεται σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Cyber Crime Unit). Και, ειδικότερα, για τον διευθυντή της κ. Μανώλη Σφακιανάκη.

Αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως θα ανέμενε κάποιος από την ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου που νυχθημερόν είναι ταγμένος να κυνηγάει το έγκλημα, άσχετα εάν είναι ηλεκτρονικό ή κλασικό, ο κ. Σφακιανάκης είναι ένας ήρεμος αξιωματικός, μορφωμένος, με ευφράδεια λόγου και, πάνω απ΄ όλα, με καλοσυνάτο, καθαρό βλέμμα. Α, ναι, και με πολύ νόστιμες δίπλες στο γραφείο του, σταλμένες από την πατρίδα του την Κρήτη! Και με την πόρτα του, όπως λέει, ανοικτή στους Ομογενείς…

Από το 1995 πρώτος και μόνος ασχολείται στην Ελλάδα με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Πρωτοπόρος και μαχητής, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει μία Υπηρεσία στελεχωμένη από ικανά έμπειρα και επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη, η οποία χαίρει παγκοσμίου υπολήψεως στον τομέα της.
 Επειδή ένας από τους στόχους της Panhellenic Post είναι να παρουσιάζει στην ομογένεια και την «άλλη Ελλάδα», αυτή που συνήθως κρύβεται πίσω από την κερδοφόρο προβολή αρνητικών γεγονότων και καταστάσεων, ζητήσαμε από τον κ. Σφακιανάκη να μας μιλήσει για λογαριασμό της Ομογένειας. Αφού εξασφαλίσαμε, εμείς την σχετική άδεια από την Υπηρεσία του και, εκείνος, τον απαραίτητο χρόνο, βρεθήκαμε Πέμπτη πρωϊ 29 Νοεμβρίου στο γραφείο του.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες και έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Κύριε Διευθυντά, η υπηρεσία σας είναι γνωστό ότι έχει σημαντικές επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στο χώρο του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  Ποιο είναι το κλειδί αυτής της γόνιμης  εργασίας που επιτελείτε;

Σφακιανάκης: Το κλειδί της γόνιμης εργασίας. Να σας πω. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος το 1995 μόνος σαν Υπαστυνόμος, ξεκίνησε να δουλεύει στο κομμάτι αυτό. Ήμουνα από το το 1995 μέχρι το 1999 υπεύθυνος για το ηλεκτρονικό έγκλημα της χώρας. Τότε δεν υπήρχε Ιντερνετ, ήτανε στα σπάργανα, όποτε  δεν είχε μεγάλη κίνηση. Ήμουνα ένας. γίναμε δύο το το 1999, τέσσερις το 2004, επτά το 2008 και σήμερα αριθμεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περίπου 75 άτομα.
Έχουμε πάρει επιστήμονες,  είμαστε μία υπηρεσία η οποία έχει κάνει τομείς,  έχει κάνει προσλήψεις επιστημόνων ανά τομέα. Επιστήμονες εννοούμε απόφοιτους πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης στο βήμα
ΡΗΡ: Τί εννοείτε «τομείς»;
Σφακιανάκης: Μιλάμε για μία υποδιεύθυνση η οποία έχει τομείς ξεχωριστούς για τα Social Media και τα εγκλήματα γύρω από αυτά. Έχει τομέα ξεχωριστό για τις υποκλοπές και τα τηλεφωνικά δίκτυα. Έχει τομέα ξεχωριστό για τους cracker  και hacker και παράλληλα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει και τομέας ξεχωριστός για την πάταξη του φαινόμενου της παιδικής πορνογραφίας. Βλέπομε λοιπόν ότι είναι όλα μοιρασμένα  και ανάλογα με το Τμήμα υπάρχει και ειδικότητα από τους επιστήμονες που έχει μέσα.

Είναι μία υπηρεσία Iso (International Organization Standardization) πιστοποιημένη, αυτό δίνει μία μοναδικότητα και αξιοπιστία προς τον πολίτη, και, πάνω απ΄όλα, στο δημόσιο είναι ελάχιστες οι υπηρεσίες  -εγώ δεν γνωρίζω άλλη- που να έχουν πάρει Iso εκτός από τα εργαστήρια της Αστυνομίας που επίσης έχουν πάρει.

Από κει και μετά, η υπηρεσία μας, ελιναι πιστοποιημένη που σημαίνει ότι μπορούμε με τους επιστήμονες και την ετοιμότητα που έχουμε, να ανταπεξέλθουμε στο αύριο. Σ΄αυτό που έρχεται. Τα νέα εγκλήματα, τις νέες εγκληματικότητες και πάνω απ όλα βλέπουμε ένα τσουνάμι να πλησιάζει για τη χώρα μας  από εγκλήματα ηλεκτρονικά, που πιστεύω ότι είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό θα έλεγα και έχουμε διακριθεί διεθνώς.

ΡΗΡ:  Για τα λίγα χρόνια που το Ιντερντ έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα, πώς προλάβατε να οργανωθείτε τόσο καλά;
Σφακιανάκης: Έχουμε προλάβει να οργανωθούμε γιατί είχαμε καλούς συμμάχους πάνω απ όλα . Οι σύμμαχοί μας είναι οι νέες εταιρείες τεχνολογικές που έχουμε στην χώρα μας. Είμαστε μαζί με τα πανεπιστήμια. Και έχουμε αναπτύξει και παράλληλες συμμαχίες με την διεθνή αστυνομική συνεργασία, «Ιντερπολ», την «Γιούροπολ». Οι αξιωματικοί μας συμμετέχουν σε όλα τα Συνέδρια και έτσι φέρνουν τεχνογνωσία και, παράλληλα, παίρνουμε και τα μηνύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό στην καθημερινή ροή.

Έτσι, λοιπόν, είμαστε προετοιμασμένοι για το αύριο γιατί άμα γίνει κάτι στην Αμερική ή κάτι στο Λονδίνο ή το Παρίσι, είναι θέμα χρόνου να έλθει και στην Ελλάδα. Σπάνιο να γίνει πρώτα στην Ελλάδα. Άρα, εμείς είμαστε ετοιμοπόλεμοι μέσω της παγκοσμιοποίησης –ενημέρωσης με την αμεσότητα που έχουμε  έτσι ώστε οι αξιωματικοί της δίωξης είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους απατεώνες.

ΡΗΡ: Μιλήσατε για τσουνάμι και επίσης είπατε ότι σπάνια ξεκινάει από την Ελλάδα ένα ηλεκτρονικό έγκλημα…
Σφακιανάκης: Η μεθοδολογία…

ΡΗΡ: Ακριβώς, Και ήθελα να ρωτήσω πόσο διαδεδομένο είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη και του μικρού σχετικά αριθμού χρηστών του Ιντερνετ;
Σφακιανάκης: Σήμερα δεν είναι λίγοι οι χρήστες Ιντερνετ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε, το 93% των νέων ανθρώπων από ηλικία 12-18 ετών είναι καθημερινά στο διαδίκτυο.  Άρα μιλάμε ότι σχεδόν όλοι οι νέοι άνθρωποι κάθε μέρα είναι στο Ιντερνετ. Άρα μιλάμε ότι το διαδίκτυο έχει μπει σε όλη τη χώρα. Δεν μιλάμε, επομένως, για την Ελλαδίτσα, αλλά για την Ελλάδα του αύριο και, πάνω απ΄ όλα μιλάμε για τη χώρα η οποία αυτή τη στιγμή έχει στο 57% των οικογενειών της  διαδίκτυο και υπολογιστές. Και όπου δεν υπάρχουν διαδίκτυο και υπολογιστές, τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο από Ιντερνετ-Καφέ, από τα σχολεία. Με απλά λόγια, είμαστε συνδεδεμένοι σαν χώρα στο διαδίκτυο.

Έτσι, λοιπόν, όσο ανεβαίνει η διάδοση του Ίντερνετ,  ανεβαίνει και η εγκληματικότητα. Είναι δύο δείκτες παράλληλοι και στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί,  δυστυχώς, το ηλεκτρινικό έγκλημα. Έχει μεταλαχθεί το παραδοσιακό έγκλημα σε ηλεκτρονικό σε όλες του τις μορφές. Έτσι μπορούμε  να πούμε για ένα έγκλημα μεταλλαγμένο το οποίο έχει εισέλθει και στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, ο Ποινικός Κώδικας από παραδοσιακός  έχει γίνει και ηλεκτρονικός.

ΡΗΡ: Ποια μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι περισσότερο διαδεδομένη;
Σφακιανάκης: Έχουμε θέματα πολλά με απάτες, εκβιάσεις συκοφαντικές δυσφημήσεις που γίνονται μέσω των Social Media. Σ΄αυτά έχουν αναπτυχθεί πολλοί πυλώνες εγκληματικού χαρακτήρα. Δηλαδή άνθρωποι προσπαθούν να βρουν εύκολο χρήμα και τότε αρχίζουν να εκβιάζουν, να απειλούν να εξυβρίζουν, να δυσφημούν. Επειδή αυτή τη στιγμή καθημερινά περίπου 5 εκατομμύρια Έλληνες είναι στο Facebook, πιο εύκολα ένα απατεώνας μπορεί να ψαρέψει τα θύματά του. Π.χ. Κάποιος έλεγε, ελάτε να πάμε ημερήσια εκδρομή στο Παρίσι ή το Λονδίνο. Τμές εκδρομής 200 ευρώ, πέντε μέρες στο Παρίσι. Ποιος δεν θα πάει;
Εκείνος, πάντως, όχι! Τον «τσιμπίσαμε» δώσαμε τα 200 ευρώ πίσω, αλλά Παρίσι γιόκ!

Με λίγα λόγια, υπάρχουν απατεωνιές πολλές.  Ο,τι είναι φθηνό δεν είναι καλό  και δεν είναι αληθινό. Άρα στο διαδίκτυο θα πρέπει αυτός που διαβάζει προσφορά που διαβάζει ευκαιριακό, να το ψάψει καλά γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί επιτήδιοι που θέλουν να σου πάρουν τα χρήματα. ‘Η μπορεί να σου έχουν ότι αυτή τη στιγμή είναι μία τηλεόραση που κάνει 300 ευρώ και στην πουλάμε 80 ευρώ. Σου λένε ψέμματα, να σου πάρουνε τον αριθμό της κάρτας, να σου αφαιρέσουν τα χρήματα και μετά να εξαφανιστούν! Άρα προσέχουμε για να έχουμε. Το σύνθημά μας είναι «Μην τσιμπάς»!

ΡΗΡ: Πώς επιλαμβάνεται η υπηρεσία ενός ηλεκτροινικού εγκλήματος; Μετά από καταγγελία, από πληροφορίες, πώς;
Σφακιανάκης: Η Υπηρεσία μας ασχολείται με τα εγκλήματα του διαδυκτύου είτε από καταγγελίες εκείνου που έχει πέσει θύμα απάτης, εκβίασης κλπ. Είτε μέσω ερευνών που κάνουν οι αξιωματικοί. Καθημερινά  οι αξιωματικοί ερευνούν το διαδίκτυο. Κάνουν έρευνες πάνω σε διάφορα «πόρταλ» «σαϊτ» κλπ. Και όπου δούμε παράνομες πράξεις κάνουμε άμεση επέμβαση και πάνω απ΄όλα επιλαμβάνεται η εισαγγελία. Εδώ στην Υπηρεσία μας έχουμε δύο εισαγγελείς οι οποίοι μας εποπτεύουν σε καθημερινή ροή.  Έτσι λοιπόν, οτιδήποτε αξιόποινο δούμε, ενημερώνουμε τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας ενημερώνει τους ανωτέρους και παίρνουμε άμεση  παραγγελία να προβούμε σε έρευνες.
Παράλληλα, και σε στις αναγκαίες ενέργειες, για να εντοπίσουμε τους δράστες.

Θα πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σας και οι ομογνείς,  ότι στο διαδίκτυο ο κάθε χρήστης έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό ίχνος, έναν αριθμό, δηλαδή, όπου βάση αυτού γίνεται η ηλεκτροινική ταυτοποίηση για να βρούμε τον δράστη. Άρα, εμείς ψάχνουμε  σε κάθε αδίκημα που γίνεται στο διαδίκτυο να βρούμε τον μοναδικό ηλκτρονικό ίχνος, που είναι στον κόσμο. Ο κάθε χρήστης  έχει ένα ίχνος μοναδικό στον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, ψάχνουμε να βορύμε το μοναδικό ίχνος του δράστη της κάθε πράξης. ΙP address λέγεται στη γλώσσα μας.

ΡΗΡ: Το επόμενό μου ερώτημά μου είναι, από την εξιχνίαση ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος μέχρι τη σύλληψη του ή των δραστών ενεργείτε μόνοι σας ή έχετε συνδρομή από άλλες υπηρεσίες;
Σφακιανάκης: Εμείς, από τη στιγμή που θα δούμε μία παράνομη πράξη να τελείτε στο διαδίκτυο, μέχρι και που θα πιάσουμε το δράστη, εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά. Αν το έγκλημα τελείται μέσω Αμερικής –μέσω της Google- θα κάνουμε διάβημα δικαστικό προς την Google να μας δώσει τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη. Αν τελείται μέσω Ιταλίας, θα κάνουμε στην Ιταλία. Αν τελείται από την Ελλάδα θα κάνουμε στην Ελλάδα. Με δυό λόγια, εξαρτάται το έγκλημα πως έχει απλωθεί.

ΡΗΡ: Ομογενείς μπορούν να απευθυνθούν στην Υπηρεσία σας αν έχουν κάποιο πρόβλήμα;
Σφακιανάκης: Βέβαια. Η Ομογένεια μπορεί, οποιοσδήποτε μιλάμε, στο τηλεφωνικό κέντρο 11080 για 24ωρο και 210-6476464 όπου μπορούν οι ομογενείς να επικοινωνούν. Άν έχουν απορίες, αν έχουν θέματα, μπορούν να μας καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο.

ΡΗΡ: Η χρήση από παιδιά πόσο επικίνδυνη είναι;
Σφακιανάκης: Καθόλου δεν είναι επικίνδυνη. Αρκεί το παιδί να είναι θωρακισμένο σωστά από το σχολείο του και από τους γονείς. Εμείς λέμε ναι στο διαδίκτυο. Έχουμε μία καινοτόμο δράση μία υπηρεσία μας.  Είναι σε σχολείο κάνουμε ημερίδες-συνέδρεια κάθε Παρασκευή 12-2.00 μ.μ.  Με μία σύνδεση που έχουμε με μία καινοτόμο δράση συνδεόμαστε στο διαδίκτυο και παράλληλα με 10-20 σχολεία.  Έτσι λοιπόν μιλάμε κάθε Παρασκευή 12-2.00  με χιλιάδες μαθητές. Μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει με πάνω από 100.000 παιδιά ελληνόπουλα. Έχουμε στην «ουρά» 1.500 σχολεία που θέλουνε να μιλήσουμε για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
ΡΗΡ: Δεν εξορκίζουμε δηλαδή το διαδίκτυο;
Σφακιανάκης: Καθόλου. Το σύνθημά μας είναι «ναι» στο διαδίκτυο,  «ναι» στις νέες τεχνολογίες αλλά υπό προϋποθέσεις. Το παιδί πρέπει να μπαίνει στο διαδίκτυο από 4-5 ετών με το γονιό του, να του δείχνει ο γονιός του το σωστό σερφάρισμα, έτσι ώστε να ξέρει ποιός είναι το καλό και ποιό είναι το κακό.
Όταν λέμε στο παιδί μας μην μπεις στο διαδίκτυο είναι ο διάβολος, ο σατανάς, το δαιμονοποιούμε και κάνουμε κακό. Όταν το παιδί θα μπει αργότερα στο διαδίκτυο, θα έχουμε πολλά προβλήματα.
Το μήνυμα είναι ένα: θωράκιση των παιδιών. Από πολύ μικρές ηλικίες να μάθει το διαδίκτυο να μάθει τι είναι το καλό. Όπως γίνεται με το ρεύμα στο σπίτι που λέμε στο παιδί μην βάλεις τη μπρίζα, θα σε τινάξει και θα σε σκοτώσει, και βάζουμε σούκο, συστήματα ασφαλείας κλπ. έτσι είναι και το διαδίκτυο. Πρέπει να μάθουμε στο παιδί με ασφαλή τρόπο να πλοηγείται. Η υπηρεσία μας κάνει σεμινάρια από 5 ετών, από το νηπιαγωγείο. Ανάλογα με τις ηλικίες κάνουμε κάθε Παρασκευή μάθημα σε σχολεία.  Έχουμε αξιωματικούς εκπαιδευμένους στο θέμα αυτό και μπαίνουμε σε όλα τα σπίτια στη χώρα μας.

ΡΗΡ: Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Σφακιανάκης: Όχι, όχι. Το Πρόγραμμα αυτό είναι μία χορηγεία της Vodafone. Επίσης, μία άλλη δράση που έχουμε για τα παιδιά, έχουμε κάνει ένα πόρταλ δικό μας το οποίο λέγεται cyberkid.gr εκεί μπορούν να μπάινουν ακόμη και τα παιδιά των ομογενών μας , να ενημερώνονται να παίζουν και να μαθαίνουν τι κάνουμε εμείς στη χώρα μας.

ΡΗΡ: Εσείς και προσωπικά και ως υπηρεσία, είστε πολύ γωστοί στο εξωτερικό, σε όλο τον κόσμο…
Σφακιανάκης: Πράγματι. Γιατί ένας αξιωματικός και ένας διευθυντής μιας υπηρεσίας τέτοιας, εάν δεν έχει επαφές προσωπικές στο εξωτερικό με αντίστοιχες υπηρεσίες, δεν μπορείς να κάνει τίποτα… Γιαυτό το έγκλημα είναι παγκοσμιοποιημένο, άρα κάποια στιγμή θα ζητήσεις τη βοήθεια ξένης χώρας αντίστοιχης υπηρεσίας και πρέπει να είναι οι πόρτες ανοιχτές.

ΡΗΡ: Ποιά θεωρείτε μέχρι σήμερα ως μεγαλύτερη επιτυχία σας στη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος;
Σφακιανάκης: Έχουμε χειριστεί πάνω από 5-6.000 υποθέσεις σοβαρές τα τελευταία χρόνια. Εγώ θα σας πω κάτι. Η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Σήμερα είχαμε μία σοβαρή υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, κύκλωμα που έχουμε εξιχνιάσει με συλλήψεις προφυλακίσεις κλπ. Εμένα αυτή που με έχει αγγίξει στην καρδιά μου, ήτανε με μία απαγωγή μιάς 13χρονης που ενώ την είχαν ξεγράψει όλοι, εμείς την βρήκαμε ηλεκτρονικά. Ήταν η πιό μεγάλη στιγμή στην καριέρα μου όταν το παιδάκι αυτό, τη Δέσποινα, την παρέδωσα στους γονείς της.
ΡΗΡ: Πότε έγινε αυτό;
Σφακιανάκης: Πριν κάτι μήνες.

ΡΗΡ: Ένα μήνυμα προς την ομογένεια;
Σφακιανάκης: Σίγουρα. Το δικό μου μήνυμα προς την ομογένεια είναι ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Οι απανταχού Έλληνες έχουν δικαιώματα και είμαστε κοντά τους. Οποιοσδήποτε ομογενής θελήσει μπορεί να μας ενοχλήσει και προσωπικά εμένα στα τηλέφωνα που σας έδωσα. Έγώ βρίσκομαι εδώ στην υπηρεσία μου καθημερινά όλη μέρα, 365 μέρες το χρόνο μπορούν να με βρουν οι ομογενέις αν με αναζητήσουν. Οτιδήποτε θέμα έχουν θα είμαι κοντά τους και και εγώ και η υπηρεσία μου, και θέλω να τους πω απλόχερα πως ότι και να τους συμβεί οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και μέρα εφόσον άπτεται των αρμοδιοτήτων μας, έστω και κατ΄ελάχιστον, να ξέρουν ότι θα μας βρούνε δίπλα τους. Κοντά τους και είμαστε όλοι μαζί χέρι-χέρι ενωμένοι για να φτάσουμε ψηλά . Με λίγα λόγια, να γνωρίζουν όλοι οι ομογενείς σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε κοντά τους όχι μόνον στα λόγια αλλά και στα έργα. Γιατί πολλούς ομογενείς έχουμε εξυπηρετήσει  από όλο τον κόσμο. Διότι, όπω είπαμε, το έγκλημα είναι πλέον παγκοσμιοποιημένεο. Δεν είμαστε μια υπηρεσία η οποία ασχολείται μόνο με ανθρώπους οι οποίοι μένουν στο χώρο της Ελλάδος. Ασχολούμαστε με όλο τον κόσμο και έχουμε και πολλούς αλλοδαπούς που έχουμε εξυπηρετήσει. Αλλά στην Ομογένεια να ξέρουνε ότι είμαστε κοντά τους.
Χαιρετίσματα σε όλους τους ομογενείς.
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηγη Panhellenic post gr
Το  Αιγυπτιακο ομογενειακο μπλογκ  ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ συγχαιρει τον δημοσιογραφο-Ιδιοκτητη του Panhellenic post .gr  κ Χρηστο Μαλασπινα για αυτην την συνεντευξη που πηρε απο τον Αστυνομικο Διευθυντη -προισταμενο της διωξης ηλεκτρονικους εγκληματος τον οποιον ευχαριστουμε θερμα για την δηλωση του  οτι ηταν -ειναι και θα ειναι στο πλευρο της ομογενειας, ευχαριστωντας τον επισης για τις πολλαπλες βοηθειες που προσεφερε οταν του ζητηθηκαν απο την απανταχου ομογενεια και για τα εκατονταδες αρθρα του και συνεντευξεις που εδωσε κατα καιρους διδασκοντας τους γονεις πως να προσεχουν τα παιδια τους απο το διαδυκτιο
Και λιγα λογια για τον κ Μανωλη Σφακιανακη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ.
Δ/της στο Τμήμα    Δίωξης    Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος από το 2004.
Εργάζεται   στην  Αστυνομία  29 έτη εκ των οποίων τα 17 ασχολείται αποκλειστικά με την διερεύνηση  Ηλεκτρονικών εγκλημάτων στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Σπούδασε Ανάλυση κ προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα που αφορά το Πλαστικό  χρήμα PLASTIC CRIME.
Εκπαιδεύθηκε  στο FBI   σε θέματα σχετικά με την Τρομοκρατία στο διαδίκτυο Cyber Terrorism.
Χειρίσθηκε περισσότερες από 3000 υποθέσεις που αφορούν το κυβερνοέγκλημα.
Τακτικός Καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία
Βραβεύθηκε από το FBI,από τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.Κ.Α.

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

29 Νοεμβρίου 2012

Θρίλερ με ιρανικό τάνκερ στο Αιγαίο


Θρίλερ με ιρανικό τάνκερ στο Αιγαίο

Επλεε χωρίς σύστημα εντοπισμού
Ακαρπες έως αργά χθες το βράδυ οι έρευνες από Λιμενικό, ΣΔΟΕ
Του Γιαννη Σουλιωτη
Θρίλερ με ιρανικό τάνκερ στο Αιγαίο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη. Εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Σύρου όπου προσέγγισε για ανεφοδιασμό. Εκτοτε, απενεργοποίησε το σύστημα αυτόματου εντοπισμού (Automatic Identifi-cation System, AIS) και αναζητείται. Στις έρευνες μετέχουν ΣΔΟΕ και Λιμενικό, ωστόσο, έως αργά χθες, το δεξαμενόπλοιο δεν είχε εντοπιστεί. Το τάνκερ φέρει επωνυμία «Baical» και ανήκει κατά πληροφορίες στο ιρανικό Δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έχουν ήδη δείξει για την υπόθεση υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών άλλων δυτικών χωρών. Πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο για λογαριασμό άγνωστου, προς το παρόν, παραλήπτη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα των Βαλκανίων παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το «Baikal» προσέγγισε την Τρίτη τη Σύρο προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Οπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις μεγάλων δεξαμενόπλοιων (έχει μήκος 240 μ.), αγκυροβόλησε στα ανοιχτά και η τροφοδοσία του θα γίνονταν με ειδικό πλοιάριο-banker της εταιρείας Sekavin που διατηρεί εγκαταστάσεις σε Πειραιά και Σύρο. Με βάση τη συνήθη πρακτική, η εταιρεία και το Τελωνείο Σύρου επικοινώνησαν με το πλοίο ζητώντας να ελέγξουν, μεταξύ άλλων, τα συνοδευτικά έγγραφα για το φορτίο του, 146.000 τόνους αργού πετρελαίου.
Οπως όμως αποκαλύπτει πηγή που μετείχε στην έρευνα, στα παραστατικά δεν αναγραφόταν το όνομα του παραλήπτη, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική και κίνησε τις υποψίες των Aρχών. «Ηταν, όπως λέμε εμείς, «to order», ενώ σχεδόν πάντα το φορτίο αργού πετρελαίου προπληρώνεται από συγκεκριμένο παραλήπτη».
Στις 8 το βράδυ της Τρίτης, το πλήρωμα του «Baical» αντιλαμβανόμενο πιθανόν ότι έχει κινήσει τις υποψίες των ελληνικών αρχών, απέπλευσε προς άγνωστη κατεύθυνση. Στις 20.57 μάλιστα, ενώ έπλεε μεταξύ Σύρου και Μυκόνου, απενεργοποίησε το σύστημα AIS και χάθηκε από τα ραντάρ. «Από το σημείο αυτό και έπειτα, θεωρήθηκε πειρατικό», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος.
Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν αναιτιολόγητη καθυστέρηση. Το Τελωνείο Σύρου ειδοποίησε μεν το ΣΔΟΕ, που όμως δεν διαθέτει καταδιωκτικό σκάφος. Ενώ είχε διαπιστωθεί το «πρόβλημα» στα συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου, αυτό αφέθηκε να αποπλεύσει, και μόνο έπειτα από 12 και πλέον ώρες (το πρωί της Τετάρτης) ο εισαγγελέας Σύρου εξέδωσε διαταγή για τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση του τάνκερ.
Το «Baical» ναυπηγήθηκε το 2008 για λογαριασμό του ιρανικού Δημοσίου. Από τις 20/1/12 έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα προκειμένου να καθίσταται δυσκολότερος ο εντοπισμός και η ταυτοποίησή του από ξένες διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει μετονομαστεί από «Sima» σε «Blossom» (με σημαία Τουβάλου) και τελευταία «Baical» με σημαία Τανζανίας.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσκόπηση: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέει το ΠΑΣΟΚ


Δημοσκόπηση: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέει το ΠΑΣΟΚ

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμη δημοσκόπηση, της VPRC για τα "Επίκαιρα", ξεπερνώντας μάλιστα το 30 % στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής,  αν και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να «κρατάει δυνάμεις».  Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να βρίσκεται εξαιρετικά υψηλά και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα. Παράλληλα όμως καταλληλότερος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο κ. Σαμαράς.

Εξήγηση ίσως, μερική τουλάχιστον, σε όλα τα παραπάνω, δίνει η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να «λεηλατείται» αμφίπλευρα.

Τα ποσοστά συγκεκριμένα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής είναι:

ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, ΝΔ 26,5%, Χρυσή Αυγή  12,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%, ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 5%, Άλλο κόμμα 6%.

Στο ερώτημα  ποιος πολιτικός πρωθυπουργός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται με 16,5% ο Α. Σαμαράς και ακολουθούν: Α. Τσίπρας 9,5%, Π. Καμμένος 4,2%, Φ. Κουβέλης 3,7%, Ε. Βενιζέλος 2,8%, Ν. Μιχαλολιάκος 2,8%.
Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά τρίτη η Χρυσή Αυγή σε νέο γκάλοπ      Star.gr

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση κατά των ψεμάτων που λένε οι καπνοβιομηχανίες


Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τις αμερικανικές καπνοβιομηχανίες να παραδεχτούν δημοσίως ότι έλεγαν ψέματα για τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία και να εξηγήσουν με σαφήνεια τους κινδύνους που διατρέχουν οι καπνιστές.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη δικαστή Γκλάντις Κέσλερ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος των καπνοβιομηχανιών από τον Σεπτέμβριο του 1999.
Οι καπνοβιομηχανίες τις οποίες αφορά η απόφαση είναι η Philip Morris US, μια θυγατρική της Altria Group, η RJ Reynolds Tobacco και η Lorillard Tobacco Company.
Καθεμιά από τις εταιρείες αυτές θα πρέπει να δημιουργήσει και να μεταδώσει διαφημιστικά «επανορθωτικά μηνύματα» που θα ξεκινούν υποχρεωτικά με την επισήμανση ότι ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε πως οι καπνοβιομηχανίες «είπαν σκόπιμα ψέματα στους Αμερικάνους όσον αφορά τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία» και ότι αφού το δικαστήριο τις καταδίκασε να μεταδώσουν αυτά τα μηνύματα, «ιδού η αλήθεια».
Η «αλήθεια» που θα πρέπει να παραδεχτούν οι καπνοβιομηχανίες είναι η εξής: «Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από όσους αυτοκτονούν ή δολοφονούνται, απ' όλες τις αιτίες μαζί».
«Οι καπνοβιομηχανίες εν γνώσει τους παρασκεύασαν τσιγάρα με νικοτίνη σε αρκετή ποσότητα ώστε να προκαλεί εξάρτηση», είναι ένα άλλο μήνυμα που θα πρέπει επίσης να μεταδοθεί, στο οποίο οι καπνιστές θα πληροφορούνται επίσης ότι «η νικοτίνη έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο, για αυτό είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα».
Η δικαστής Κέσλερ είχε κρίνει το 2006 ότι οι καπνοβιομηχανίες παραβίασαν το νόμο αφού επί δεκαετίες παραπλανούσαν το κοινό όσον αφορά τους κινδύνους του τσιγάρου για την υγεία.
Πηγη Καθημερινη

Τα οικονομικά του…Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου δεινός οικονομολόγος, με ...μάστερ στα οικονομικά του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν για αδύναμους «λύτες».
Ο μαθητής του Αριστοτέλη επέδειξε εξαιρετική διαχειριστική ικανότητα, παρότι οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των μαχών περιλάμβαναν σε γενικές γραμμές όσα εμπεριέχουν κι εκείνοι των κρατών (και συναρτούνταν άμεσα με αυτούς): μισθολόγια, υγεία και πρόνοια, κατασκευαστικά προγράμματα, ρομήθειες, μεταφορές, μεταρρυθμίσεις φορολογικού συστήματος, έμμεσους φόρους και δωρεές, ακόμη και δημοσιονομικά σκάνδαλα.
Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες και οι εξοπλισμοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πόσα βραχυπρόθεσμα δάνεια συνήψε για τις ανάγκες του πολέμου και γιατί απαγόρευσε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα; Τι δώρο πρόσφερε στους καλεσμένους στον γάμο του και ποια ήταν η τύχη της τεράστιας αποθήκης αρωμάτων της Γάζας;
Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα δώσει ο Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης Δημήτριος Κωστόπουλος, στο πλαίσιο διάλεξης, με τίτλο «Τα οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που διοργανώνει απόψε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης). Ο κ.Κωστόπουλος έδωσε στο ΑΜΠΕ «πρόγευση» των κυριότερων σημείων της ομιλίας.
Στρατιωτικό μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων
Μέχρι το 331 π.Χ., οι κυριότερες δαπάνες του Αλέξανδρου αφορούσαν -μεταξύ άλλων- τα εξής: μισθοδοσία στρατού, συντήρηση εξοπλισμού-πολιορκητικών μηχανών, δημιουργία στόλου, επισιτισμό, μεταφορές και υγειονομική περίθαλψη. Η σημαντικότερη άμεση πολεμική δαπάνη ήταν η μισθοδοσία, το ύψος της οποίας οριζόταν με στρατιωτικό μισθολόγιο: ο στρατός αποτελείτο καταρχήν από Μακεδόνες, οι οποίοι υπηρετούσαν υπέρ πατρίδος, από συμμάχους των ελληνικών πόλεων (εταίρους) και επαγγελματίες μισθοφόρους.
Αν και οι πληροφορίες των ιστορικών πηγών δεν συμφωνούν στο ύψος του μισθού, οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, στην αρχή της εκστρατείας, το ύψος του μισθού του απλού στρατιώτη ανερχόταν (μέσο όρο) σε 1-2 δραχμές ημερησίως.
«Οι δεκαδάρχες ή δεκανείς ελάμβαναν μηνιαίο μισθό 40 δραχμών. Ο μισθός του διμοιρίτη ήταν διπλάσιος και εκείνος των ιππέων διπλάσιος των πεζών. Κατά τον Διόδωρο οι ιππείς λάμβαναν 300 δραχμές μηνιαίως και οι Μακεδόνες φαλαγγίτες 100 δραχμές, ενώ για τους επαγγελματίες μισθοφόρους υπήρχαν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα», σημειώνει ο κ.Κωστόπουλος.
Ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας 4.000-7.000 τάλαντων
Τα συνολικά μεγέθη ήταν δυσθεώρητα: αρκεί ν' αναλογισθεί κάποιος ότι το 334 π.Χ. πέρασε το Ελλήσποντο στρατιωτική δύναμη άνω των 35.000 ανδρών, στην οποία πρέπει να προστεθούν 10.000 άνδρες του Παρμενίωνα (που προηγήθηκαν το 336 π.Χ) κι ο στρατός που διατήρησε ο Αλέξανδρος στη Μακεδονία (12.000). Η ετήσια μισθολογική δαπάνη υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 4.000-5.000 τάλαντα στο πρώτο έτος της εκστρατείας.
Τα επόμενα έτη δε, αυξήθηκε περαιτέρω, σε περίπου 7000 τάλαντα -χωρίς να συνυπολογίζεται ο στόλος- επειδή ο Αλέξανδρος ενίσχυσε τον στρατό του με μισθοφόρους από τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ έπρεπε να εγκαθιστά φρουρές σε περιοχές που κατελάμβανε.
Μετά την κατάληψη Σούσων και Περσέπολης και την απόκτηση του Θησαυρού του Δαρείου, οι δαπάνες για μισθοδοσία του στρατού εκτινάχθηκαν: για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος οργάνωσε στρατό 140.000 ανδρών, ενώ κατασκεύασε στόλο τουλάχιστον 150 πλοίων, που έφεραν 3.000-5.000 άνδρες.
Μηχανικοί, γεφυροποιοί και κατασκευαστές κλινών
Πέραν της μισθοδοσίας, μεγάλες ήταν οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης πολεμικού υλικού. Ο στρατός του Αλέξανδρου ήταν για την εποχή του μια τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή. Τον στρατό ακολουθούσαν μηχανικοί, οι οποίοι κατασκεύαζαν και συντηρούσαν διάφορες πολεμικές μηχανές και το προσωπικό του πολιορκητικού όρχου, που χειρίζονταν τους «πετροβόλους», τους «ξυλοσυνθέτους πύργους» ή «προβόλους»,τις γνωστές «ελεπόλεις», τους κριούς, τις χελώνες και τα κάτοπτρα. Επίσης, δίπλα στον στρατό πορεύονταν άλλοι τεχνικοί, όπως γεφυροποιοί και κατασκευαστές σκηνών και κλινών.
Μεγάλες δαπάνες απαιτούσε και ο εφοδιασμός, επισιτισμός και μεταφορά, όχι μόνον του στρατού αλλά και των γυναικόπαιδων των οικογενειών των στρατιωτών, προς εξυπηρέτηση των οποίων λειτουργούσε οργανωμένο σώμα μεταφορών και εφοδιασμού.
Εκατό τάλαντα μόνο για φάρμακα, αλλά και πρόνοια για τα παιδιά των πεσόντων
Συστηματικά οργανωμένη -και για αυτό δαπανηρή- ήταν και η υγιεινομική υπηρεσία του Αλέξανδρου, που περιλάμβανε γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς και νοσοκόμους, οι οποίοι ακολουθούσαν την εκστρατεία. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος διέθεσε για φάρμακα 100 τάλαντα.
Επίσης, ο Αλέξανδρος δαπανούσε σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις στους γονείς και τις οικογένειες των πεσόντων, στις οποίες χορηγούσε βασιλικά κτήματα και φορολογικές απαλλαγές, ενώ ο Ιουστίνος αναφέρει ότι στα ορφανά των πεσόντων συνέχιζε να χορηγεί το μισθό του πατέρα..
«Κατευναστές» ή «στρωματοφύλακες»
Ο πόλεμος δεν απαιτούσε, όμως, μόνο μισθούς, εξοπλισμό και ανεφοδιασμό, ούτε μόνο αποζημιώσεις. Απαιτούσε, κατά τον Αλέξανδρο, γιορτές και πανηγύρεις για την τόνωση του ηθικού του στρατού -και για αυτές, οι δαπάνες ήταν μεγάλες.
Επίσης, οι πολεμικοί προϋπολογισμοί κάλυπταν δαπάνες για μάγειρες, τραπεζοκόμους και σιτοποιούς, ακόμη και για άγνωστες σήμερα ιδιότητες, όπως οι …στρωματοφύλακες ή κατευναστές, οι οποίοι φύλαγαν τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς κατά τον ύπνο.
Εξακόσια τάλαντα ετησίως για βασιλικά γεύματα και χορηγίες για παλιννοστούντες
Δαπανηρότατα ήταν τα βασιλικά γεύματα, για τα οποία ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος δαπανούσε 600 τάλαντα ετησίως. Επίσης, ιδιαίτερα γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στις αμοιβές όσων διακρίνονταν ιδιαιτέρως στις μάχες και τις πολιορκίες: κατά τον Διόδωρο, μετά τις νίκες της Ισσού και των Γαυγαμήλων έγιναν δωρεές 3.000 ταλάντων, ενώ για την άλωση των Εκβατάνων, εκτός από τα κοσμήματα διανεμήθηκαν 13.000 τάλαντα.
Μεγάλες ήταν ακόμη οι χορηγίες προς τους παλιννοστούντες. Κατά τον Αρριανό στους Έλληνες συμμάχους, που θέλησαν να παλιννοστήσουν, επιχορηγήθηκαν με 2000 τάλαντα για μισθούς/έξοδα επιστροφής, ενώ όσοι έστερξαν να παραμείνουν έλαβαν τρία τάλαντα έκαστος.
Εξίσου γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στους παλαίμαχους. Κατά τον Αρριανό, στους Μακεδόνες που λόγω γήρατος ή πάθησης γίνονταν ανίκανοι για πόλεμο, χορηγείτο εκτός από τους μισθούς και ένα τάλαντο, καθώς και τα έξοδα της παλιννόστησης.
Βραχυπρόθεσμα δάνεια για την κάλυψη των αναγκών του πολέμου
Από πού προέρχονταν όμως τα έσοδα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών; Κατά την έναρξη της εκστρατείας, κυρίως από τον βασιλικό θησαυρό του Φιλίππου, ενώ σημαντική πηγή εσόδων ήταν τα μεταλλεία της Μακεδονίας, που παρείχαν χρυσό και άργυρο για την κοπή νομισμάτων. Επιπρόσθετα, τα τελωνεία παρείχαν έσοδα από τους δασμούς, στους οποίους προσθέτονταν οι φόροι από τις βασιλικές γαίες.
Σημαντικότερη, όμως, πηγή εσόδων ήταν ο δανεισμός. Κατά τον Πλούταρχο, στα πρώτα έτη της εκστρατείας ο Αλέξανδρος δανείσθηκε βραχυπρόθεσμα 1.460 τάλαντα.
Η δαπάνη των επαγγελματιών μισθοφόρων βάρυνε αποκλειστικά τον βασιλικό θησαυρό, ενώ η δαπάνη του στρατού των Μακεδόνων καλύπτονταν εν μέρει από χορηγίες των ευγενών, τις λεγόμενες λειτουργίες, και εν μέρει από το βασιλικό θησαυρό.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του στόλου, ο Αλέξανδρος τις αντιμετώπισε με το θεσμό της τριηραρχίας, κατά τον οποίο ορισμένες πόλεις αναλάμβαναν να συνεισφέρουν ένα αριθμό τριήρεων με τη δαπάνη για το πλήρωμα.
Γιατί οι μικρασιατικές πόλεις κηρύχθηκαν «ασύδοτες»
Σε ότι αφορά την φορολογία, ο Αλέξανδρος δεν επέβαλε φόρους σε βάρος των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, τις οποίες κήρυξε «ασυδότους», επειδή η εκστρατεία του είχε ως σκοπό να τις απαλλάξει από τον φόρο υποτέλειας στον Δαρείο.
Με τις πόλεις που δεν αντιστάθηκαν στην εκστρατεία ο Αλέξανδρος προέβη σε συμφωνία για την καταβολή απ' αυτές της λεγόμενης σύνταξης, ως ομοσπονδιακής εισφοράς σε χρήμα για την αντιμετώπιση των δαπανών του κοινού σκοπού της τιμωρίας του Δαρείου.
Η λεγόμενη «αγγαρεία» και γιατί οι γυναίκες της Εφέσου δεν φορούσαν κοσμήματα
Στις πόλεις που έδειξαν εχθρική στάση στον Αλέξανδρο και φιλική προς τον Δαρείο ο Αλέξανδρος επέβαλε μονομερώς έκτακτη εισφορά, τη λεγόμενη ζημία, δηλαδή ένα είδος προστίμου, το οποίο ήταν είτε χρηματικό είτε εις είδος, η λεγόμενη αγγαρεία.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο φόρος σε βάρος των Εφεσίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά στον Αλέξανδρο. Για την πληρωμή του φόρου απαγορεύθηκε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα. Το προϊόν, όμως, αυτού του φόρου δεν το καρπώθηκε ο Αλέξανδρος, αλλά διατέθηκε για την ανέγερση ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Αλεξάνδρου από τους λεγόμενους φόρους επί της συνοικίας, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τα νέα μεταλλεία και τελωνεία των χωρών που κυριεύθηκαν.
Πώς η τεράστια αποθήκη αρωμάτων της Γάζας ευαρέστησε στους Μακεδόνες ευγενείς
Έσοδα προέκυπταν και από την αργυρολογία και την λαφυραγωγωγία, που επιτρέπονταν από το ισχύον δίκαιο του πολέμου, δηλαδή την κάρπωση παντός είδους τιμαλφών, σκευών, ειδών πολυτελείας κτλ.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πόλης της Γάζας, που ήταν γνωστή ως τεράστια αποθήκη αρωμάτων, τα οποία αργυρολογήθηκαν μετά την άλωσή της. Τα έσοδα αυτά ο Αλέξανδρος τα διένειμε στους Μακεδόνες ευγενείς, όπως δε αναφέρει ο Πλούταρχος, όταν ο Περδίκας του επισήμανε ότι δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του, ο Αλέξανδρος απάντησε «εγώ κρατώ την ελπίδα».
Οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Δαρείου
Σύμφωνα με τον κ.Κωστόπουλο και παρά τα παραπάνω, μέχρι το 333 π.χ. ο Αλέξανδρος αντιμετώπιζε οικονομική στενότητα. Αργότερα, όμως και ιδίως μετά τη μάχη των Γαυγαμήλων, η κατάσταση άλλαξε άρδην: παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Δαρείου σε Σούσα και Περσέπολη.
Μετά την κατάλυση του περσικού κράτους, τα γενικά χαρακτηριστικά της φορολογίας άλλαξαν επίσης: αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων καθόσον υποβλήθηκαν σε φόρο οι Πέρσες, οι οποίοι προηγουμένως απαλλάσσονταν ως κυρίαρχοι, ενώ το ίδιο συνέβη και στις νέες πόλεις που κτίσθηκαν από τον Αλέξανδρο. Ο ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας διατήρησαν πάντως την ασυδοσία.
Αυξήθηκε επίσης η φορολογία, ιδίως η έμμεση, διότι αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο με την αύξηση του νομίσματος και τη διανομή των περσικών θησαυρών, ενώ τα νέα έργα και οι νέες πόλεις προσήλκυσαν νέους πληθυσμούς.
"Συγχώνευση» φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιών
Ο Αλέξανδρος προέβη σε εκτεταμένη διοικητική μεταρρύθμιση για την οργάνωση της αχανούς αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε και μεταρρύθμιση των φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιών: Δημιούργησε τέσσερις δημοσιονομικές περιφέρειες, η πρώτη της Αιγύπτου, Λιβύης και Αραβίας, η δεύτερη της εντεύθεν του Ταύρου Μικρασίας, η τρίτη της Φοινίκης, Συρίας και Κιλικίας και η τέταρτη της Βαβυλώνας, Σούσων, Περσίας και Μηδίας. Οι νέες αυτές υπηρεσίες επανδρώθηκαν με πλήθος υπαλλήλων.
Ο «επί των χρημάτων» και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα...
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος όρισε Προϊστάμενο των Αρμοστών, ως οιονεί Υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα για όλο το κράτος, φέροντα τον ...εύγλωττο τίτλο «ο επί των χρημάτων».
Πάντως, ούτε τότε έλειψαν τα δημοσιονομικά σκάνδαλα, όπως αυτό του Άρπαλου, στον οποίο είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «επί των χρημάτων». Αυτός, επωφελούμενος της απουσίας του Αλεξάνδρου στην εκστρατεία της Ινδικής, καταχράστηκε μεγάλα ποσά και για να αποφύγει την τιμωρία κατέφυγε στην Αθήνα.
Ποιοι φόροι επιβάλλονταν
Οι φόροι που επιβάλλονταν ήταν, καταρχήν, οι άμεσοι επί των ατόμων (πχ, κεφαλικός φόρος και φόρος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες, που διακρίνονταν σε επικεφάλαιον και χειρωνάξιον). Επίσης, ήταν οι έμμεσοι φόροι επί της κατανάλωσης, οι οποίοι διαφοροποιούνταν ανά σατραπεία, καθώς και οι δασμοί των τελωνείων, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά.
Περαιτέρω, στα ταμεία έμπαιναν τα έσοδα από την ποικιλόμορφη ιδιωτική περιουσία του κράτους, οι έγγειοι πρόσοδοι επί των γαιών, η λεγόμενη δεκάτη, δηλαδή το 10% επί της γεωργικής παραγωγής και ο φόρος των ζώων.
Πέραν των θησαυρών του Δαρείου, θεωρείται ότι από τις 18 σατραπείες εισέρρεαν στο βασιλικό ταμείο 9.000-30.000 τάλαντα ετησίως, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έσοδα σε είδος και τα έσοδα από τα μεταλλεία. Μετά την κατάκτηση της Ινδικής προστέθηκαν και οι φόροι αυτής.
Δαπάνες ανοικοδόμησης πόλεων, συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργα
Την περίοδο αυτή άλλαξε και η μορφή των δαπανών, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται πλέον σε εκείνες που αφορούσαν τα δημόσια έργα και την ανοικοδόμηση νέων πόλεων. Ο Αλέξανδρος κατασκεύασε πολλούς και μεγάλους ναούς, τόσο για ελληνικές όσο και για ασιατικές θεότητες, ενώ κατασκεύασε πολλά παραγωγικά έργα, όπως συγκοινωνιακά στις Κλαζομενές και τις Ερυθρές, αρδευτικά στον Ευφράτη, αποξηραντικά στην Κωπαϊδα.
Υπολογίζεται ότι οι πόλεις που ίδρυσε ανέρχονταν σε 70, τις οποίες, εκτός από την περιτοίχιση και την πολεοδομία, κόσμησε με δημόσια κτίρια, διαδίδοντας την ελληνική αρχιτεκτονική και τις ελληνικές τέχνες στην ανατολή.
Τι δώρο έλαβαν οι προσκεκλημένοι στον γάμο του Μεγαλέξανδρου;
Σημαντική θέση κατείχαν και οι δαπάνες της βασιλικής αυλής, οι οποίες πλέον των βασιλικών ακολούθων και του προσωπικού, περιελάμβαναν και τα έξοδα για τα συμπόσια και τις γιορτές που ήταν πολύ υψηλά, αφού ο Αλέξανδρος ακολούθησε τη χλιδή των Περσών.
Κατά τη μεγάλη τελετή των 9000 περσομακεδονικών γάμων το 323 π.Χ., στην οποία ο ίδιος παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα, κάθε προσκεκλημένος έλαβε δώρο μια χρυσή φιάλη και είδε πληρωμένα τα χρέη του από τον Αλέξανδρο!
Πηγή: ΑΜΠΕ