27 Νοεμβρίου 2012

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών γνωστός εφοπλιστής


Τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ομοσπονδία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για δεκάδες επιχειρηματίες που δεν έχουν καταβάλει το «χαράτσι» στην επιχείρηση για ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή μισθώνουν δεν είναι όπως αποκαλύπτεται τα μοναδικά.
Δεκάδες εφοπλιστές και επιχειρηματίες με έδρα το λιμάνι του Πειραιά αδιαφορούν να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακινήτων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο «χαράτσι» για τα ακίνητα αυτά.Και όλα αυτά την ώρα που εκατομμύρια πολίτες καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους το φόρο στο Δημόσιο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ήδη, σύμφωνα με στοιχεία, πεντακόσιες χιλιάδες από αυτούς δεν τον καταβάλλουν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αντίθετα δεκάδες εφοπλιστές και επιχειρηματίες όχι απλώς δεν καταβάλλουν το φόρο ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια, που καθιερώθηκε ως το γνωστό «χαράτσι», αλλά αυτό το κάνουν συστηματικά την τελευταία δεκαετία.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει τους φακέλους πολλών μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό κλάδο αλλά και στο real estate, και τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο οι μεγιστάνες του πλούτου.
Ένας από τους κορυφαίους έλληνες εφοπλιστές, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με δεκάδες τάνκερ δεν έχει αποδώσει ειδικό φόρο ακινήτων (Ν. 3031/2002) τα τελευταία 6 χρόνια συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για ένα τεράστιο ακίνητο 6.000 τ.μ. που έχει στην κατοχή του δίπλα στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο.
Στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο σε εξωχώρια εταιρεία, έχουν επιβληθεί ειδικοί φόροι ακινήτου, που αναλογούν στο 3% της αντικειμενικής του αξίας μέχρι το 2009 και στο 15% μετά το 2009, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί σε offshore εταιρείες.
Η υπόθεση έχει σταλεί στην Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, που εξετάζει τέτοιου είδους υποθέσεις, ενώ ο ίδιος προτίθεται να προσφύγει και στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του καταλογισμού του φόρου.
Ένας δεύτερος φάκελος που ερευνάται για το εάν έχει εισπραχθεί ο ειδικός φόρος ακινήτου είναι για το ακίνητο της αείμνηστης Μαλβίνας Κάραλη, που βρίσκεται στη Βούλα και το οποίο μετά το θάνατό της πέρασε στα χέρια ενός Άγγλου, το οποίο εκχώρησε ο ίδιος σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.
Για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι ακινήτου ύψους 1 εκατ. ευρώ και σύντομα θα κληθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να πληρώσει αυτό που του αναλογεί. Ανάλογοι φάκελοι έχουν ανοιχθεί για δεκάδες άλλους εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν «εκχωρήσει» τα ακίνητά τους σε offshore εταιρείες και δεν έχουν καταβάλει την τελευταία δεκαετία τον ειδικό φόρο ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, έχει ζητήσει από τις μεγάλες εφορίες να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις υποθέσεις επιχειρηματιών, οι οποίο εμφανίζονται ως άγνωστοι στην εφορία, καθώς αρνούνται συστηματικά να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα, μετά τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, αρκετοί επιχειρηματίες αλλά και καναλάρχες έσπευσαν να πληρώσουν το «χαράτσι», που σε αρκετές περιπτώσεις έφθανε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ από το μητρώο της οποίας ζητείται από τις εφορίες να ενημερωθούν για μεγάλα ποσά φόρου ακινήτων που δεν έχουν εξοφληθεί.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, καθώς οι ζημιές της ΔΕΗ από τη μη καταβολή του φόρου αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση αυτή καλούνται να την πληρώσουν μικροιδιοκτήτες, για τους οποίους δίνονται εντολές σε εργολάβους της επιχείρησης να κόβουν το ρεύμα είτε πρόκειται για οικίες είτε για εμπορικά καταστήματα. Το οξύμωρο στην περίπτωση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς τη ΔΕΗ προέρχεται από μερικές εκατοντάδες επιχειρηματίες, που οφείλουν υψηλά ποσά φόρων μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Και φυσικά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν κόβεται το ρεύμα παρότι οφείλουν πολλά, με το αιτιολογικό ότι απασχολούν προσωπικό και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αντίθετα, πρόσφατα ανακοινώθηκε στη Βουλή, από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, ότι έφθασαν τους 30.000 οι καταναλωτές το μήνα που καθυστερούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους, παρότι στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς προχωρούν σε διακανονισμό με την καταβολή δόσεων στην επιχείρηση.
Πηγή: «6 Μέρες»+panhellenic post.gr