25 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Σε μία δύσκολη εποχή, όπου έχει βαλτώσει η λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ.ευρώ, η τρικοματική κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιων νέας κρίσης, λόγω του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 3838/2010, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει πως θα τον αποσύρει και με αφορμή ότι το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό (συγκεκριμένα τις διατάξεις που έδωσαν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές και αυτή που έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας), έδωσε εντολή για άμεση αντικατάστασή του.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος θα καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι συμβατό με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με τη γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί. Ειδικότερα, ο Χ. Αθανασίου θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:

● Διπλασιασμός του χρόνου νόμιμης-μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα στα 10 χρόνια (αντί για 5 που όριζε ο νόμος Ραγκούση) ώστε το παιδί τους, που γεννιέται εδώ, να λάβει αυτομάτως ελληνική υπηκοότητα.
● Αύξηση στα 9 (αντί 6) χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης του αλλοδαπού σε ελληνικό σχολείο για να αποκτήσει ιθαγένεια. Η ρύθμιση αυτή «ακουμπά» τη ρήση του Ισοκράτη «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας» και την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση που ισχύει για όλους τους πολίτες.
● Αύξηση στα 10 (αντί 7) χρόνια μόνιμης-νόμιμης διαμονής στη χώρα για να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση πολιτογράφησης.
● Η χορήγηση ιθαγένειας θα γίνει στο παιδί του αλλοδαπού όχι αυτομάτως με τη γέννησή του, αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.

Πού στοχεύει

Με τις αλλαγές στον νόμο Ραγκούση ο πρωθυπουργός στοχεύει να αναθερμάνει το αίσθημα ασφάλειας του μέσου πολίτη. Στην ελληνική κοινωνία έχει περάσει το μήνυμα πως πολλά από τα δεινά της οικονομικής κρίσης οφείλονται στους μετανάστες, με αρκετούς να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους νόμιμους με τους παράνομους. Ειδικά σε αυτό το σημείο, επομένως, η κίνηση Σαμαρά έρχεται να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία τους θεωρεί όλους λαθρομετανάστες και ουσιαστικά την... καλεί να αναλάβει την ευθύνη. Εάν το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου ψηφίσει τις αλλαγές στοn νόμο Ραγκούση θα χάσει το αντιπολιτευτικό τoυ «ατού», κάτι που ισχύει και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι πολλάκις έχουν κατηγορήσει τον νόμο Ραγκούση.

Τα προβλήματα

Φυσικά ο νόμος που θέλει να προωθήσει το Μαξίμου δημιουργεί και προβλήματα με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ήδη από την πρώτη στιγμή είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε αλλαγή.

«Δεν δικαιολογείται καμιά ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στον ρατσισμό και την ξενοφοβία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, και τονίζει ότι «η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο τον δεσμό του με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ' αυτήν».

«Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας παραμένει προτεραιότητά μας».

Επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή. «Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητά του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικού νομοσχεδίου δημιουργεί πονοκεφάλους και φόβους στο Μαξίμου σχετικά με την ψηφοφορία τού εν λόγω νομοσχεδίου. Κι αυτό διότι με βάση τις πληροφορίες από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα ψηφίσουν αρνητικά. Κάτι που αναμένεται να κάνει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτή η συμπόρευση να ανοίξει νέες κουβέντες για μία ενιαία Κεντροαριστερά και παρά τις διαφωνίες των κομμάτων να δημιουργηθούν νέα δεδομένα. Από την άλλη, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι και χωρίς τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ο νόμος θα περάσει.

Σ. Κεδίκογλου: «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ανοχύρωτη»

Τα περί προοδευτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο Ραγκούση αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ανέφερε πως «δεν υπάρχει τίποτε το "προοδευτικό" σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί». Αναλυτικά η τοποθέτηση:

«Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι! Πληροφορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει τίποτε το "προοδευτικό" σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί, χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις. Το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, για το οποίο οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία, πρέπει να μας ενώνει όλους. Δεν θα το αφήσουμε να διχάσει την ελληνική κοινωνία, όπως επιθυμούν ακραίες πολιτικές δυνάμεις».

Άδεια παραμονής με αγορά ακινήτου

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, προκειμένου να παραχωρήσει άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Αυτό θα γίνει αυτομάτως εάν αποκτήσουν ακίνητα στην ελληνική επικράτεια αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Η άδεια θα είναι πολυετής αλλά –κατά την επισήμανση– θα αφορά μόνο την παραμονή και δεν θα συνεπάγεται δικαίωμα στην εργασία ούτε θα ανοίγει δρόμο για την απόκτηση ιθαγένειας. Κατά την κυβέρνηση, το σημερινό καθεστώς λειτουργεί ως αντικίνητρο στο real estate λόγω της δυσκολίας που έχουν οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. να ζουν ή να επισκέπτονται τακτικά τα σπίτια που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα.